BODZA

Bodza virág, bodza bogyó

A bodza fa, vagy cserje, melynek ága belül üres, kérge fiatal korban szemölcsszerű pórusokkal van borítva.
Virágzatát, levelét, kérgét, gyökerét, gyümölcsét egyaránt gyűjtik.

Virágja elismert izzasztó.
Meghűlésnél, és az ebből eredő fej-, fog-, fülfájásnál, és mellszúrásnál használják.
Légcsőhurut, köhögés,nátha, rekedtség és a gyomor elnyálkásodásánál igen jó hatást érhetünk el.

A bodza gyökere és kérge kedvelt vizelethajtó, gyökere ezenkívül hashajtó is.
Gyökere és virágja bőrkiütés esetén használatos.
A gyümölcs nedve az idegzsábának és a köszvénynek kedvelt gyógyszere.
Forrázata fájdalomcsillapító és nyugtató hatású.

A bodzateának és a tea gőzölgésének oszlató hatása van, ezért fülfájást, rekedtséget eredményesen megszüntet.

Fekete bodza

Népies nevei: Bocfa, bodzabokor, bodzafa, csete, gyepűbodza.

Bokorrá, vagy kis fává növő, évelő növény. Őshonos. Szára és hajtása belül üreges. Az üreget fehér bél tölti ki (szárából a gyerekek kócpuskát készítenek). A fiatal hajtások kérge zöld, később szürkésbarna, papírszerű, alatta zöld, rostos réteg található. Levelei 5-7 páratlan számú levélkéből állnak. Virágzata sárgásfehér, 10-20 cm átmérőjű, lapos tányérra emlékeztet. Május végétől júliusig virágzik. Termése feketés – ibolya színű, vörös levű.

Összetéveszthetősége: A földibodzával (gyalogbodza) és a fürtös bodzával lehet összetéveszteni.

A földibodzánál a kellemetlen illatú, talajszint feletti rész minden évben elpusztul, ezért fás hajtást, szárat egyáltalán nem találunk. A fürtös bodzát termése és a szár bélszövete különbözteti meg a fekete bodzától. A fürtös bodzának vörös bogyótermése van és barna bélszövet tölti ki a szár üregét. Ezek fogyasztásra alkalmatlanok!

A feketebodza előfordulása: Kertekben, utak mentén, szemétlerakó-, törmelékes helyeken, réteken, bozótosokban, nitrogénben gazdag akácosokban, rontott erdőkben.

 A bodza egyéb felhasználása

Szörp, alkoholos ital, méz, leves, színezőanyag, savanyúság, ecet készíthető belőle.
Virágja sütve is fogyasztható. A hagyományos angol ketchup egyik fő alkotórésze. Az idős bodzahajtásokon néha egy gombafaj él (Hirneola auriculajudae), ami Kínában, Japánban kedvelt élelmiszer.
Szörp készítéséhez csak teljesen érett, kocsány nélküli bogyókat használjunk fel. Jól keverhetők almával, birsalmával, és szilvával.

Fontos, hogy a bogyókat felhasználás előtt magtalanítsuk, mivel a magvak gyengén mérgezőek. Vigyázat, nemcsak a magvak, hanem a levelek, az éretlen bogyók, a friss kéreg sambunigrin glikozidatartalma miatt mérgező. Görcsöket, hányingert okoz!

Gyűjtési ideje. Június-július a virággyűjtés ideje. Száraz időt válasszunk. Augusztus-szeptemberben a teljes érésben lévő bogyókat gyűjtsük.

Receptek bodzából

Nyári bodzaleves.
A bozdabogyókat (1/2 l) szitán áttörjük, 1/2 l vízzel, 4-5 evőkanálnyi cukorral felfőzzük. 2 dl fehérborral, kávéskanál citromlével ízesítjük. Jéghidegen tálaljuk.

Bodzás omlett.
Simára keverünk 120 g lisztet, 3 tojást, csipet sót, 1 evőkanál olvasztott vajat, 1 evőkanál sört, 2 evőkanál tejet (vagy tej nélkül 3 evőkanál sört-, ha van barna sörünk, az jobb). 20-25 db teljes virágzásban lévő virágzatot a tésztába merítünk és forró zsiradékkal teli serpenyőbe tesszük úgy, hogy a virágzat legyen lefelé. A még kiálló virágzati tengelyt levágjuk, majd megfordítva a másik oldalát is aranysárgára sütjük. Cukorral beszórva melegen tálaljuk.

Bodzamártás I.
Túlérésben lévő bodzabogyókat (1/2 l) lecsumázzuk, megmossuk, kevés vízzel, ízlés szerinti cukorral, néhány kimagozatlan érett szilvával kb. 2 óra hosszat főzzük. Zsemlemorzsát vajban megpirítunk, majd a már elkészült alaphoz keverjük a keveréket, majd szitán áttörjük. Hidegen tálaljuk. Frissen fogyasztjuk.

Bodzamártás II.
Bodzabogyókat, (1/2 l) felezett, kimagozott szilvát (3-4 db), alma- és körteszeleteket (2-3 egész gyümölcs) ecetes vízben puhára párolunk, szitán áttörjük, cukorral, kis darab fahéjjal ízesítjük, keményítővel megkötjük. Frissen fogyasztjuk.

Bodzamártás szilvával.
Azonos mennyiségű bodzabogyót (500 g) és szilvát (500 g) puhára főzünk. Szitán áttörjük. Lábasban 50 g vajat olvasztunk, hozzáadjuk a lekvárt, majd felfőzzük. Literenként egy evőkanál kukoricakeményítőt számolva, tejjel híg tésztát készítünk, majd a lekvárhoz öntjük. A keményítő sűrűvé és lággyá teszi lekvárunkat. Frissen, hidegen és melegen egyaránt fogyasztjuk.

Bodzalekvár almával.
A leszemezett bodzabogyót (600 g) megmossuk, 4 evőkanál vízzel főzzük. Szitán vagy szűrőn áttörjük. 1 kg almát megmosunk, negyedeljük, megtisztítjuk, 1/4 l vízben felfőzzük, áttörjük. A két masszát összekeverjük, félannyi cukorral ízesítjük. Felfőzzük, forrón üvegekbe töltjük. Ha tárolni akarjuk, száraz gőzbe tesszük.

Bodzalekvár körtével.
A leszemezett bodzabogyókat (250 g) megmossuk, 2 evőkanál vízben 3 percig főzzük, áttörjük. 1/2 kilónyi körtét megmosunk, negyedelve 1/4 liter vízben megfőzzük, áttörjük. A lekvárokat összekeverjük, félannyi cukorral édesítjük. Felfőzve, forrón üvegbe töltjük. Ha tárolni akarjuk, száraz gőzbe tesszük.

Bodzalekvár csipkebogyóval.
750 g szemezett bodzabogyót, 1/4 l vízben, forrás után 3 percig főzünk, majd áttörünk. 1 kg csipkebogyót megmosunk, kimagozunk, 1/8 l vízben, forrás után 3 percig főzzük, áttörjük. A kétféle lekváralapot összekeverjük, megmérjük, félannyi cukorral édesítjük. Felfőzve, forrón üvegekbe töltjük. Száraz gőzben tartósítjuk.

Bodzalekvár sárgarépával.
350 g szemezett bodzabogyót megmossuk, 1/8 l lobogó vízben 3 percig főzzük, áttörjük. 400 g sárgarépát megmosunk, megtisztítjuk, darabokra vágjuk, 1/8 l vízben megfőzzük, áttörjük. A lekváralapot összekeverjük, megmérjük, félannyi cukrot adunk hozzá. Felfőzzük, forrón üvegbe töltjük. Száraz gőzben tartósítjuk.

Bodzalekvár birsalmával.
Egyenlő mennyiségű szemezett bodzabogyót (250-250 g) és szeletelt birsalmát 3 percig lobogó vízben főzünk, szitán áttörjük. A lekváralapot félannyi cukorral édesítjük, felfőzzük, forrón üvegbe töltjük, száraz gőzben tartósítjuk.

Bodzakocsonya.
A bodzabogyókat megtisztítjuk. Vízzel (1/4 l) leöntve addig főzzük, amíg a szemek szétfőnek. Ekkor szitán áttörjük, 1 kg bogyóra 800 g cukrot számítva, a keveréket addig főzzük, míg a tányérra cseppentett lé meg nem kocsonyásodik. Üvegbe töltjük, és lekötve száraz gőzbe tesszük.

Bodzavirágszörp.
8-10 szép, rovaroktól mentes bodzavirágot gyűjtünk. Csap alatt megmossuk. 10 l-es rozsdamentes fazékba 7 liter vizet öntünk, 1 citromot szeletekre vágunk, hozzáadjuk. 800 g cukorral édesítjük, 1 dl borecettel savanyítjuk, majd feltesszük melegedni. Közben 200 g cukrot szép barnára pirítunk, felengedjük 1 l vízzel, és simára forralva beöntjük a fazékba. Felforraljuk, beletesszük a bodzát, majd a tűzről levéve 1 napig állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, üvegbe töltjük, és jól bedugaszolva hűvös helyen (lehetőleg hűtőgépben) 6 hétig állni hagyjuk. Az érlelés után hígítva fogyasztjuk.

Bodzabogyószörp.
3 kg szemezett bodzabogyót porcelán vagy kőedénybe téve néhány napig állni hagyunk. Utána megtörjük, és a levét átszűrjük. Minden literhez 1 kg cukrot adunk, addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd. Forrón üvegbe töltjük, és lekötve száraz gőzbe tesszük. Vízzel hígítva kiváló üdítőital.

Oldalaink támogatója: borkaszandal.hu

Virágok, virágesszenciák

A virágok ismerete egy olyan szelíd módszer, aminek elsajátításához semmilyen előképzettség nem szükséges. Használatuk sem iskolai végzettséghez, sem életkorhoz, vagy nemhez nem kötött, a virágokból készült esszenciát pedig akár házilag is elkészítheted, de szabadon vásárolható gyógyszertárakban, gyógynövény boltokban, vagy akár az interneten keresztül is itthon, és külföldön egyaránt.

Itt olvashatsz a gyógyító virágokról: Ismerkedj a virágokkal!