Kis kertemben érik a fekete ribizli, már május vége óta naponta lehet csipegetni belőle. Így a reggeli vitamin adagom – kiegészítve málnával is – bőségesen fedezve van, miközben a harmatos fűben sétálva szokásos reggeli körutamat teszem a kertben.  Mára – június 28 – viszont a maradék is mind beérett, így a legkisebb – másfél éves – Zente unokámmal leszedtük, és a fagyasztóban várja a téli vitaminban szegényebb napokat. Miközben soroltam lányomnak a fekete ribizli számos jótékony hatását, összeállt a kép is, mit írjak ebből a honlapomra.

A fekete ribizlit különleges íze miatt sokan nem kedvelik. Az igazat megvallva fiatalabb koromban én sem szerettem, de mivel a nagymamám szívesen ette, így már akkor is volt néhány fekete ribizli bokor a kertünkben.
Később viszont – mivel jobban bízom a kertemben saját kezűleg megtermelt zöldség – gyümölcsfélék hatóanyag tartalmában, mint a tablettába zárt vitaminnak nevezett készítményekben -,  beláttam, hogy a fekete ribizli egy olyan vitaminforrás, amit nem, vagy csak sokkal több gyümölccsel tudok pótolni. Nem tartott sokáig, hogy megszeressem az ízét, így ma már szívesen fogyasztom, amint elkezd érni.

Nézzük tehát a fekete ribizli jótékony hatását!

 

Tudtad – e, hogy Magyarország a fekete ribizli gyógynövény drogjának egyik legnagyobb európai exportőre? Miközben az országban nagy mennyiségben termeljük, és külföldre visszük, a lakosság méltatlanul keveset fogyaszt belőle, ha egyáltalán fogyasztja. Pedig a fekete ribizli jótékony hatású többek között a szív és érrendszeri megbetegedésekre, vérnyomás szabályozására, megfázásokra, köhögésre és torokgyulladásra.

Vese- és hólyagbántalmak, vesehomok, reuma, köszvény, bőrbetegségek, és krónikus hasmenés hatékony ellenszereként is használják. Erős gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig akut és krónikus allergiára, valamint ízületi gyulladásra is ajánlott a fogyasztása.

Az apró, érett bogyók antioxidáns hatású, szabadgyökfogó, tumorellenes színanyagokban gazdagok. Különösen sok antocián, flavonoid, polifenol van benne. A gyümölcs 100 grammjában csak antocián-származékokból (cianidin, delfinidin, kumarinsav stb.) több, mint 500 mg található, és akkor még nem soroltam fel a többi antioxidánst.
Bár a piros bogyós gyümölcsök mind bővelkednek benne, a fekete ribizli magasan kiemelkedik közülük.

Jelenleg is folynak orvosi kutatások antioxidánsainak gyógyhatására vonatkozóan. Vizsgálják érelmeszesedés, ízületi gyulladás, reuma, prosztatarák ellenes hatását, a menopauzában kifejtett hatását, de a sort még jócskán lehetne folytatni a korral járó különböző bajokkal.

Nemrég Parkinson-kór ellenes és az időskori demenciát megelőző hatását is felfedezték. Sok található benne az A-vitamin provitaminjából, a béta karotinból, B1-, B2- és E-vitaminból is és természetesen C-vitaminból. 100 g fekete ribizli bogyójában 130-170 mg C-vitamin van, ami a napi minimum ajánlott C-vitamin mennyiség több, mint duplája.

Jelentős a kalcium- és vastartalma, fogyasztása ezért segít a vörösvértest-képzésben, emelheti a hemoglobin-mennyiséget. Vashiányos vérszegénység esetén ugyancsak hasznos a fogyasztása.

Magas pektintartalma messze megelőzi az almában és a birsalmában jelen lévő pektin tartalmat, emiatt segíti a bélflóra egészséges alakulását, illetve enyhíti az emésztési problémákat is. Tele van rosttal, ezért székrekedés esetén ajánlott sok fekete ribizlit fogyasztani.

Nem csak a gyümölcse gyógyhatású!

A fekete ribizli leveléből készült forrázat vérnyomáscsökkentő hatású. Teája vese- és hólyagbántalmak esetén is alkalmazható, vizelethajtó hatású. Reumára és ízületi fájdalmakra is ajánlott. Nehéz légzésnél, elnyálkásodásnál a légutakat is tisztítja. Magas vastartalmának köszönhetően rendkívüli vérképző. A hajszálerek vérkeringését javítja, az érgyulladásokat csökkenti.

Kutatási eredmények szerint stimulálja a kortizoltermelést, ezáltal jó stresszoldó, és alvást segítő teakeverékekben is felhasználható. Friss levelének nedve külsőleg azonnal enyhíti a darázscsípés okozta fájdalmat.
A népgyógyászat a köszvényre elsősorban a fekete ribizlilevél teáját alkalmazza, ami szabályozza a vérnyomást, csökkenti a húgysavat, és erősíti az immunrendszert.

Tehát ha a teljes növény gyógyhatását szeretnéd élvezni, érdemes a levelét megszárítva teaként is fogyasztani. Ha van a kertedben fekete ribizli, miután leszedted a gyümölcsét, a leveleket is szedd le róla.

Az „öregebb” leveleket én rajta hagyom, nem kopasztom meg teljesen a bokrokat. Megmosom, majd szellős, száraz, meleg helyen, szabadban, de nem tűző napon megszárítom.

Én sok mindenben követem a Hold állását is, ami szerint a gyógyhatású levelekre szóló útmutatás az alábbi: a leveleket növő holdnál, újhold és telihold között érdemes leszedni, esetleg felszálló hold idején (a nyilastól: nov.23 – az ikrekig, máj.21) vagy levélnapokon (amikor a hold a rák, skorpió, vagy halak jegyekben jár). A skorpió-napokon gyűjtött növényeknek mindig különös gyógyerejük van. Ráadásul az ekkor szedett gyógynövények kiválóan alkalmasak a szárításra, a tartósításra és a raktározásra.

A fekete ribizlilevél tea elkészítése:

Egy csapott evőkanál szárított levelet egy csésze (2,5 dl) vízzel leforrázunk, 15 perc után leszűrjük. A gyógyteáknál javasolt, hogy ne használjunk fémszűrőt.

Megelőzésként heti 1 csészével (délelőtt), egyéb esetben napi maximum 3 csészével (reggel, délben, délután) érdemes fogyasztani.

 

 

 

 

Munkásságom és a weboldal támogatója: borkaszandal.hu

Tovább …