ÖRÖKZÖLD ÉLETERŐ

A fenyő hatása az emberre

Sokan vásárolnak karácsonyra fenyőfát, mert a karácsony hangulatát egy gyönyörűen feldíszített fenyőfa adja meg. Jó esetben földlabdával vesszük, majd az ünnepek elmúltával kiültetjük a kertbe. Sokkal többen vannak azonban olyanok, akiknek nincs kertjük, ezért kifejezetten erre a célra termesztett, majd kivágott fenyőfát vesznek karácsonyra.

Majd vége az ünnepeknek, és a csodálatos fenyő elveszíti varázsát és a szemétbe kerül. Pedig még a száraz, lepotyogott tűleveleknek is hasznát vehetnénk.

 

 

Az örökzöld fenyőféléket évezredek óta hasznosítják.
Örökzöld leveleik az állandóságot, az életigenlést, a kifogyhatatlan energiát szimbolizálják.
Az ókori görögök és rómaiak körében, később a középkorban is egyaránt ismertek és értékesek voltak a fenyőfélék különböző fajtái.

Elsősorban a fenyők hajtásait, tobozát, sőt még a kérgét is használták különböző légzőszervi és reumás panaszok enyhítésére, szirup, illóolaj, vagy tea formájában.

Ha lehetőséged van kádfürdőre, karácsony után ne hagyd ki ezt a kúrát! Akár mozgásszervi problémáid vannak, akár csak a téli náthás, köhögős időszakot szeretnéd elkerülni, mindenképpen a segítségedre lesz. Sőt, a fenyőfürdő egészen kicsi gyermekeknek is áldásos hatású.

Ha nincs fürdőkádad, legalább esténként egy kellemes lábfürdővel kényeztesd megfáradt végtagjaidat.

FENYŐFÜRDŐ

Fenyőágat, lepotyogott tűlevelet, széttördelt tobozt apróra összevágva vízbe tesszük, majd a forrástól számítva kb 10-15 percig főzünk, és a szüredéket a meleg fürdőhöz öntjük.
Ezt a fürdőt az idegek megnyugtatására és erősítésére is alkalmazhatjuk. A fürdővíz gőzölgésével légzőszerveink is megtisztulnak.

Köszvény és krónikus reumánál, ízületi és izomfájdalmaknál kitűnő hatást érünk el a meleg fenyőfürdővel.

Csontgyulladásnál és más csontbetegségnél ugyancsak meleg fenyőfürdővel támogatjuk a betegség javulását.

Nem csak egész, hanem részfürdőket is készíthetünk, amikor egyes testrészek meleg fürösztését végezzük, lábak, lábujjak, kar, kézfej, stb. köszvényes, reumatikus fájdalmainál áldásos hatású.

Tüdő és légzőszervek betegségeinél a fenyőfélét összevagdossuk, és akár már főzés közben, majd mindaddig, amíg gőzölög, a gőzöket belélegezzük.

FÜRDŐSÓ

Ha soknak bizonyul a fenyő maradék ahhoz képest, amit belátható időn belül felhasználunk, érdemes akár apróra vágva egy nagyobb üvegben tárolni későbbi felhasználás céljából, vagy fürdősót is készíthetünk vele oly módon, hogy az ágacskákat apróra vágva, durva sóval rétegezve üvegekbe tesszük.

Legjobb erre a célra a parajdi, az Indus, vagy bármilyen más adalékanyag mentes tengeri só.

Természetesen akár fenyőfürdőt, akár fürdősót év közben is készíthetünk, ha van a kertünkben olyan idősebb fenyő, aminek az alsó ágait levághatjuk.

Ha pedig a fenyőszirupról szeretnél olvasni – bár azt kora tavasszal készítjük, de fogyasztása ilyenkor ajánlott -, azt ide kattintva teheted meg: Fenyőszirup köhögésre 

Erdeifenyő illóolaj

Bár nem házilag készítjük, de mivel elsősorban télen használunk illóolajokat, itt tartom szükségesnek megemlíteni. Az erdei fenyő ( Pinus sylvestris ) Európában honos fenyőfajta. Az erdeifenyő illóolaját a friss tűlevelek és a fiatal ágcsúcsok desztillációja útján állítják elő.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy csak valódi illóolajat használjunk, az un.illatos olajok vegyi úton előállított illataromák, semmiféle gyógyhatásuk nincsen. Ha szeretnéd tudni, hogyan állapítjuk meg, hogy valódi illóolajjal van dolgunk, vagy csak vegyi anyaggal, ebből az írásomból megtudhatod: Milyen a jó párologtató?

Erdeifenyő illóolaj hatásai:
– Erősen antiszeptikus, különösen a légutakra hat.
– Antiszeptikus hatása a húgyutakra, valamint a máj fertőzéses megbetegedése esetén is kiváló.
– Erősítő
– Frissítő
– Nyálkaoldó
– Dezodoráló.

Használata belsőleg:
– minden légúti megbetegedés esetén
– torokgyulladáskor
– meghűléskor
– lázcsillapítóként
– epehólyag gyulladás
– vesekövesség esetén
– gyomor és bélbántalmak esetén

Egy evőkanál mézbe három csepp olaj, maximun négyszer naponta. (csak tiszta illóolaj!)

Használata külsőleg:
– Inhalálással minden tüdőmegbetegedés esetén, és homloküreg gyulladáskor.
– Torokgyulladásnál öblögetéssel.
Köszvény, izzadás és lábizzadás esetén fürdőben használjuk az erdeifenyő olaját.
– Fáradtság, másnaposság esetén a fenyőolajos masszázs kiváló hatású.

 

FENYŐMÉZ ( Csak az eredeti! )


A fenyőméz az édesharmatméz egyik fajtája, amelyeket nem virágról, hanem fenyőfák zsenge rügyeinek édes nedvéből és a leveleken található édes harmatból gyűjtenek össze a méhek.

A fenyőméz sötét színű, különösen kellemes illatú és ízű méz.
Valamennyi méz közül a legnagyobb ásványianyag-tartalommal rendelkezik.
Érdekesség, hogy a jegenyefenyő-erdőkben gyűjtött méznek dióra emlékeztető az íze.

A fenyőméz fertőtlenítő, vizelethajtó, csonterősítő hatású, vérszegénység esetén kiváló.

Az édesharmatméz a fenyőn kívül más leveleken, hajtásokon is  található édes nedvekből származó méz. Színe a világos zöldesbarnától a csaknem feketéig terjedhet.

Oldalaink támogatója: borkaszandal.hu

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .