Fenyőszirup fenyőrügyből

A fenyőszirupot friss fenyőrügyből, a fenyőágak végén tavasszal megjelenő világoszöld új hajtásokból készítjük. Ebben a blogban a fenyőszirup készítését – és szösszeneteket olvashatsz az életemből. A fenyőszirup minden évben az elsők közé tartozik, amivel a következő télire való készülődést elkezdem. Na de hogy kerül a fenyőszirup a kristályok oldalaira? Erről is olvashatsz.

u.i: A lejjebb olvasható bejegyzést 2017. májusában írtam. Néhány mondat, amit az életemből hozzáfűztem, már nem aktuális, mert máshol élek. Itt is van kertem, hasonlóan művelem, de kicsi fenyőfámról – amit 2020-ban ültettem – még néhány évig nem szedem a rügyet. Ettől függetlenül idén is keresem a lehetőséget, hogy elkészíthessem a szokásos gyógy – szerünket.

Fenyőszirup – és szösszenetek az életemből

2017-ben egy ismert természetgyógyász látogatóm volt, akinél sok – sok éve a gyógynövény ismeretet, és az aromatherápiát tanultam, és – sosem tudhatjuk, mit hoz a sors – most Ő lett az én tanítványom, mert elkezdte a Kristályterápiák tanfolyamot nálam.

Miközben a frissen szedett füvekből teát készítettem, érdeklődve nézegette a konyhaablakom széles párkányán elhelyezett 7 db 5 literes üveg fenyőrügyet és néhány kisebbet. Beszélgetésünkben arra ösztönzött, hogy írjak erről is blogbejegyzést.

Így született meg azon a tavaszon ez a bejegyzésem, amiben kis szösszeneteket is olvashatsz az életemből. Ha éppen a fenyőszirup receptje nem érdekel, akkor is érdemes az írás végét elolvasnod, ahol elmondom, hogy mi az a „csodafűszer”, amivel egyedivé tehetsz minden receptedet, legyen az ebédfőzés, sütés, vagy éppen télire szánt befőzés….

Olvasóim közül sokan ismernek a gyógynövényes „múltamból”. Bár látszólag a kristályokkal foglalkozom, de a gyógynövények – és minden növény – szintén meghatározó szerepet játszanak az életemben.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy hatalmas kertünkben szinte minden megtalálható, így nem csak a konyhára való zöldséget – gyümölcsöt, hanem a gyógynövényeket is be tudom gyűjteni itthon.

Különleges kertészkedési módszerünkről valószínűleg később még írok majd. Egyelőre csak annyit, hogy ez több, mint biotermesztés, kertünk az „élelemerdő” irányában halad (csak idő kérdése, míg a fiatalabb fáink is erdőt alkotnak) és permakultúrás művelést alkalmazunk. Vegyszert nem használunk egyáltalán, a kerthez szükséges trágyát is olyan baromfiaink adják, akiket kotlósaink neveltek és még a nagyszüleik sem láttak tápot.

Ráadásul szabadon és szeretetben élnek nálunk, és csak végelgyengülésben múlnak el. 🙂  (mi nem eszünk húst)

 

Térjünk vissza a fenyőszirupra!

Tehát a fenyőszirupnak való friss, zsenge fenyőrügyeket a saját kertünkből szedem. Mivel sok fenyőnk van, nem kell leszednem az összes rügyet, így is van bőségesen.

Kora tavasztól figyelemmel kísérem fenyőfáinkat, mert ezek adják családunknak és ismerőseinknek a téli gyógy – szirupot. A fenyőszirupot köhögésre, légúti panaszokra köptető, nyákoldó hatása miatt sikerrel használhatjuk, és már megelőzésként is fogyasztjuk, mivel a fenyőnek számos más gyógyhatása is van.

A friss fenyőrügynek, – amiből a fenyőszirup készül – nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezen kívül a tűlevél tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, ásványi anyagokat, B2-, K-vitamint, karotinoidokat, illóolajokat. A fenyőgyanta (terpentin) a szervezetre nézve oldó, serkentő és fertőtlenítő hatással van.

Ha elrágcsálsz egy gyenge fenyőrügyet, a jellegzetes fenyő illóolaj mellett érezheted a semmi máshoz nem hasonlítható kellemesen savanykás ízét is. Ha otthon lehetőséged van rá, mikor kibújik a kicsi rügy, egészen 4 – 5 cm-es koráig reggelente rágcsálj el 1 – 2 db-ot. Garantáltan friss C – vitaminhoz jut a szervezeted általa.

A fenyőszirupot készítheted bármilyen fenyő friss rügyéből (lucfenyő, vörösfenyő, ezüstfenyő, jegenyefenyő, erdei fenyő, normand fenyő, stb.)

A fenyőrügyet az időjárástól függően néha már április közepétől szedhetjük, idén azonban május elejére pattantak ki a kis barna burokból.  Amikor eléri a 2 – 3 cm-es nagyságot, már lehet szedni, de megvárhatod, míg 5 – 6 cm-re is megnő. Mindenképpen le kell szedni, míg zsenge, mielőtt befásodna a szára. Mikor a szárrész elkezd bebarnulni, egyre kevesebb lesz benne a terpentin.

Megmossuk, majd alaposan lecsepegtetjük a hajtásokat.

A fenyőszirupot készíthetjük kristálycukorral, barna cukorral, vagy mézzel is!

Fenyőszirup barnacukorral

Attól függően, mennyi rügyünk van, egy megfelelő méretű, alaposan kimosott (én a villanytűzhely sütőjében 120 C°- on csírátlanítom is) üveg aljára kb 2 cm vastagon teszünk egy sor fenyőrügyet, amit jól lenyomkodunk.

Erre kb. 2 cm kristálycukor (vagy barna cukor, vagy méz) megy, és így rétegezzük, amíg megtelik az üveg.

Minden sort jó erősen nyomkodjunk le, így könnyebben enged levet. Én nyújtófa végével döngölöm le.

A tetejére cukor kerüljön, majd egy kistányérral, vagy ha van az üvegnek teteje, akkor azzal lefedjük. Világos, de nem napsütötte helyre tesszük. Ha van helyed, a konyhaablak párkánya megfelel erre a célra.

 

Fenyőszirup kristálycukorral

Általában másnapra a cukortól és az alapos döngöléstől már elkezd oldódni a hajtások nedve, ilyenkor összeesik az üvegben az anyag. Ha van még rügyed, nyugodtan tölthetsz még rá néhány sort, szintén alaposan megnyomkodva.

Kb. 6 hétig hagyom állni. Ilyenkor már a cukor teljesen elolvad, a fenyőrügy megbarnul, és feljön a szirup tetejére.

Először egy szűrőn átszűröm, így a nagyja fenyő kijön belőle. Jól átnyomkodom, hogy minél több lé kicsurogjon, majd egy tiszta, sűrű szövésű vászondarabon, vagy gézen újra átszűröm a szirupot, hogy ne maradjon benne fenyőtüske.

Tisztára mosott, alaposan fertőtlenített (erre szintén a forró sütőt használom, majd lehűtöm az üvegeket)  csavaros üvegekbe töltöm. Érdemes lehetőség szerint teljesen teletölteni, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. A szirupot én nem főzöm, hogy megmaradjon a C-vitamin tartalma, és semmiféle tartósító szert nem használok, a cukor önmagában tartósít. Jól lezárva a hűvös kamrában eláll 1 évig is, (lehet, hogy tovább is, ha nem fogy el), felbontás után azonban már hűtőben tároljuk és 1 – 2 hét alatt fogyasszuk el.
(Utólagos megjegyzés 2021 tavaszán: 2019-ben nagyon sok fenyőszirupot tettem el, így bőségesen maradt belőle. Az utolsó üvegekkel most télen fogyott el. Két évesen is ugyanolyan hatásos, és finom volt, mint az első éveben)

 

Meghűléses időszakban naponta 3x 1 evőkanállal vegyünk be belőle.

Télen fenyőszirupot használunk köhögésre.

A fennmaradó fenyőrügy még mindig sok cukrot tartalmaz, ezért ebből szörpöt készíthetünk. A fenyőhajtások mennyiségének duplája legyen a hozzáadott víz és kb. a fele a hozzáadott cukor.

Ezt fél óráig főzzük, majd a szörpöt leszűrjük és forró, tiszta üvegekbe töltjük. Lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Ebbe sem teszek tartósítószert.

A fenyőszirupot átszürjük

 

Utánozható „Titkok” az életemből

Hogyan készíts el bármit, – legyen az étel, ital, gyógyhatású szer, – ami utánozhatatlan és csak Te tudsz megcsinálni?

Tegyél hozzá olyan dolgokat, amelyeket nem tudsz megvásárolni a boltban! Tedd bele szíved – lelked, szeretettel készítsd és gondolj közben azokra, akik élvezni fogják áldásos hatását!

Természetesen én minden üveg aljára teszek egy – egy hegyikristályt is, az csak javít rajta. 🙂 Megjegyzem, hogy a végén, a már leszűrt, kész, üvegbe töltött szirupok aljára is teszek egy – egy kicsi hegyikristályt.

Szánj időt az elkészítésére, ne legyen kapkodás, ne legyen nyűg, élvezd az egész folyamatot.

Mi az, ami szertartássá varázsolja nálam a fenyőszirup készítését?

Minden alkalommal, amikor valamilyen növényt gyűjtök a kertből, hálás vagyok, amiért ezt megtehetem.

Megköszönöm a fenyőnek, hogy nekem adja kis rügyecskéit és megígérem, hogy minden ágon hagyok belőle. (egyébként gondosan ügyelek arra, hogy minden ágon az 1/3 rész rügy megmaradjon!)

Megköszönöm Földanyának, hogy a növényt felnevelte, táplálta és ellátta a különböző hatóanyagokkal, hogy az az én és családom egészségét szolgálja. Amit mondok, az változó, de a lényeg körülbelül így hangzik:

Hálás vagyok a Teremtő Erőknek, melyek megteremtették a fenyőfát!
Hálás vagyok a Földnek, mely táplálta és gyarapította, a Napnak, ami érlelte és ellátta energiával!
Hálás vagyok mindazoknak, akik elősegítették azt, hogy ebből a fenyőrügyből itt és most gyógyító elixírt készíthetek!
Szolgáljon épülésére testünknek, lelkünknek, szellemünknek! Hatóanyagai ott segítsenek, ahol arra a legnagyobb szükség van, és minden haszontalan anyagot távolítson el a szervezetünkből!

Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm!

A hála érzése inspiráló tud lenni!

Minél többet vagy hálás, annál több dolgot találsz az életedben, amiért hálás lehetsz!

Amikor elmondom a magam kis „hála szövegét”, érdekes dolgok jutnak eszembe és ezek a gondolatok végigkísérnek az egész folyamaton. Legyen az ebédfőzés, befőzés, valamilyen gyógyhatású szer készítése, de egy titkot is elárulok: Amikor belépek a honlapomra, hogy egy új tanfolyami jelentkezőnek megnyissam a zárt oldalt, szintén elmondom a „Hála imát és áldásomat” az új résztvevő felé intézve szavaimat.

Maradjunk a fenyőszirupnál: Mi az, ami eszembe jut?

„Hálás vagyok mindazoknak, akik elősegítették azt, hogy……”

Néhány fenyőnk közel száz éves. Hálás vagyok annak, aki ültette és hosszú évekig gondozta. Neki köszönhetem, hogy ezek közül az egyik hatalmas fa ellát engem friss rüggyel….. (a többiét nem érem el)

Ahogy teszem a cukrot, végigszalad a gondolat, milyen sok ember munkájának köszönhetem, mire eljutott a cukor hozzám. Ebbe még a Párom, Wackor is benne van, mert nálunk Ő szokott vásárolni. 🙂

Vannak nagy, 5 literes üvegeim, amiket a szomszédasszonyomtól kaptam, neki is hálás vagyok. Idén 7 db nagy üveget töltöttem tele. Mennyit kellene vesződnöm a sok kis üveggel, ha nem lennének……

Annyi mindenkinek lehetek hálás, mire a megtöltött üvegek a széles párkányú konyhaablakomba kerülnek, hogy el sem fogy a sor, mire végzek. Pedig közel négy órát töltöttem el ekkora mennyiségű fenyőrüggyel.

Állítólag naponta kb. 60.000 gondolatunk van, melyek jelentős része aggodalommal, szorongással és félelemmel kapcsolatos. Ráadásul ezek mind a múltról és a jövőről szólnak.

Nem kell elhinni, csak figyeld meg! A gondolatok ereje által elménk ezekhez a negatívumokhoz kötődik, így eltérítenek attól az élettől, amit valójában élhetnénk, ha a gondolatainkat pozitív irányba fordítanánk.

El tudod képzelni, milyen csodálatos dolgok történnek, miközben nem hagyjuk, hogy zakatoljon az elménk össze – vissza, hanem itt és most egy dologra figyelünk? Négy óra a kb. 16 – 18 óra ébrenlétből! Hogy ennek mekkora jelentősége van, arról a következő részben írok.

Addig is próbáld ki például főzés közben a hála érzetét minél hosszabb ideig fenntartani.

Meglátod, nálad is elkezdenek történni a csodák!

Munkásságom támogatója: borkaszandal.hu

Tovább…

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

9 válaszok
 1. Dávid Krisztina
  Dávid Krisztina says:

  Én is pont ugyanígy készítettem végül 🙂 Lett egy adag karácsonyi ihletésű a zord novemberi-decemberi napokra, mert találtam egy rúd vaníliát, csillag ánizst és fahéjat. 🙂 Jövő tavasszal pedig már biztosan fenyűszirupot is készítek.
  Üdvözlettel:
  Kriszti

 2. Kristálygyógyítás
  Kristálygyógyítás says:

  Kedves Krisztina!
  Köszönöm szépen a kedves szavakat, örülök, hogy tetszik az oldal.
  Almaszószt én nagyon egyszerűen teszem el télire, cukor és tartósítószer nélkül.
  A megmosott almából kivágom a hibás részeket és a csutkáját, majd héjastól kis darabokra vágom. Ezt lassú tűzön, időnként kevergetve, fedő alatt megpárolom.
  Amikor megpuhult, botmixerrel pürésítem, majd még egy kicsit visszateszem, míg egyet rottyan.
  Az üvegeket sütőben szoktam kb 5 percig 120 °C-on fertőtleníteni, majd kivéve hagyom, hogy a szósz hőmérsékletére visszahűljön.
  A forró almát üvegbe szedem, lezárom, majd száraz dunsztba teszem.
  Természetesen az almára lehet cukrot, citromsavat, fahéjat, kicsi tört szegfűszeget is tenni, ízlés szerint. Én felhasználáskor fűszerezem.

  Nálunk a máshová nem használható almából népszerűbb, ha almalevet teszek el télire. 🙂

  Üdvözlettel: Ágnes

 3. Dávid Krisztina
  Dávid Krisztina says:

  Köszönöm ezt az írást! Véletlenül találtam rá, még távolról sincs köze annak, amit kerestem a fenyősziruphoz (almaszósz télire…), de aztán nem tudtam itt hagyni az oldalt, végigolvastam és eszméletlenül inspiráló volt. Igazán hálás vagyok érte!!!!

 4. Kerner lilla
  Kerner lilla says:

  Csodajó volt elolvasni ezt az oldalt.

  Annyira jó, hogy vannak még ilyen

  Csodás emberek.

  Köszönöm ,hogy tanúlhattam.
  Lilla

 5. Nuralin Angéla
  Nuralin Angéla says:

  Kedves Ágnes!
  Köszönöm a jó tanácsokat,érdekességeket,sokat tanulhatok Öntől.

  Tisztelettel:Nuralin Angéla

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .