FOKHAGYMA

A fokhagyma egyike a legfontosabb fűszernövényünknek, a magyaros ételek elengedhetetlen ízesítője.
Érdemes tudni róla, hogy nem magyar specialitás, mert az egész világon termelik és fogyasztják – helyenként nagyobb mértékben és kiterjedtebben, mint nálunk.

A korszerű orvostudomány is elismeri, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása eredményesen csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni az érelmeszesedést, fokozza az emésztőrendszer, az epe és a máj működését, fertőtleníti a bélrendszert.

Régi mondás, hogy a tartós egészség feltétele naponta egy vöröshagyma, két gerezd fokhagyma és három alma.
Ezt a receptet sok kertészkedő megfogadhatná, és alkalmazhatná saját terményei felhasználásával! Persze azok is, akiknek a piacon, vagy zöldségesben kell ezeket beszerezni.

Ismeretes a fokhagyma baktériumölő hatása is. Vizsgálatokkal kimutatták,  hogy a Koch féle tbc-bacilusokat 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli.

  • A fokhagyma nemcsak a baktériumokkal, de a gombákkal is eredményesen veszi fel a harcot, sőt antivirális tulajdonságokkal is rendelkezik.
  • A fokhagyma potenciálisan csökkentheti a szívbetegség kialakulásának kockázatát – legalábbis a hozzáértők szerint. Több vizsgálat is megerősíti, hogy a fokhagyma lehet az egyik legerősebb szövetségesünk a szívbetegségekkel szemben. A fokhagyma támogatja a kardiovaszkuláris egészséget, a szív egészségének az egyik legjobb étele.
  • Tanulmányok igazolják, hogy a fokhagyma csökkenti a koleszterinszintet és a lipidtartalmat a vérben.
  • A fokhagyma jelentős előnyökkel járhat a cukorbetegek számára is. Ugyanis csökkenti a vércukorszintet, de az inzulinrezisztencia és a vér koleszterinszintjének a csökkenése is a javára írható.
  • Védelmet nyújt a máj számára, hiszen segítségére van a megtisztításában. Segíthet a zsírmájbetegség tüneteinek csökkentésében, illetve bizonyos  májkárosító toxinok hatásait is képes kivédeni.
  • Csökkenti a magas vérnyomást, mivel az allicin tartalma miatt ellazítja az ereket. Trombózis megelőzésében is hatásos lehet.
  • A fokhagyma a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatait is csökkenteni tudja. Rendszeres fogyasztása mérsékli a gyomor, a vastagbél, a nyelőcső, a hasnyálmirigy, a prosztata és a mell daganatos megbetegedéseinek esélyeit. A fokhagyma az egyik leghatékonyabb táplálék a rák megelőzésére.
  • Vizsgálatok kimutatták, hogy a fokhagymát be lehet vetni influenza,
    tüdőgyulladás, rotavírus és herpes simplex esetén is. Kutatások igazolják, hogy a fokhagymakivonatot fogyasztóknak enyhébb tüneteik vannak és a betegség is gyorsabb lefolyású, mint azoknál, akik nem támogatják meg az egészségüket ezzel a gyógynövénnyel.

Tudományosan igazolt gyógyhatásai mellett széles körben használták (és egyes helyeken használják még ma is) varázsszerként: az ókori népek a nyakukban viseltek egy gerezd fokhagymát amulettként, és azt tartották róla, hogy az megvédi őket a szemmel verés és a betegségek ellen.

Mindent azonban még a tudósok se tudnak erről a titokzatos növényről. Azt például csak nemrég állapították meg, hogy nagyon kifejezett hatása van a környezetében élő növényekre, illetve a növényeken élősködő kártevőkre és kórokozókra!

Most, amikor a növények vegyszerek nélküli termesztése előtérbe lépett, sokan és sok helyütt vizsgálják, hogy a fokhagyma milyen segítséget tud nyújtani a környezetükben élő többi haszonnövények megvédésében.

A fokhagyma Kirgízia sztyeppjeiről származik, de már az ókorban eljutott az akkor virágkorukat élő, nagy hatalmú mediterrán országokba. Az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak rendszeresen fogyasztották, és persze termesztették is.

Nálunk sajnos viszonylag kis területen termelik – azt is főként a kiskertekben. Jelentősége mégis kitüntetett, mert szinte mindennap szüksége van a háziasszonyoknak egy-egy gerezd fokhagymára. Kis termény – szokták rá mondani. Viszont amikor néhány évvel ezelőtt valamilyen okból nem volt a piacon fokhagyma, a hiánya joggal okozott kényelmetlen közérzetet a lakosság körében.

A fokhagyma termesztése

A fokhagymának sokféle változata van:
egyesek magot érlelnek, tehát magról szaporíthatók. Akadnak olyanok, amelyek a magszár csúcsán kis hagymácskákat hoznak létre, mások viszont sarjhagymákkal, azaz gerezdekkel szaporodnak.

Nekem évelő fokhagymám van, aminek a magszárán apró hagymácskák vannak. Ennek első évben nincsenek gerezdjei. A nagyobbakat fogyasztásra fel lehet szedni (könnyebb pucolni, mint a kis gerezdeket), az apraját nyugodtan a földben lehet hagyni.

Következő évre magszárat nevel, amiben apró kis fokhagymák vannak. Ezt elültetve folyamatosan lesz saját fokhagymánk.

Ha egyszerűen csak hagyjuk, hogy a magszárról szétszóródjon kertünkben az apró hagymácska, úgy lesz fokhagymánk, hogy soha többet nem kell vetni, vagy a duggatással bajlódni.
Egyszerűen évről – évre onnan húzzuk ki a fogyasztásra szánt fokhagymánkat, ahol más veteménynek útban van. Közben pedig kihasználjuk a fokhagyma növényvédő szerepét is, hiszen szinte alig van olyan vetemény, ami nem társítható a fokhagymával.
Ha van akárcsak egy talpalatnyi kerted is, érdemes vetni bele. Az évelő fokhagymáról IDE KATTINTVA olvashatsz bővebben, és ha szaporítóanyagot szeretnél, azt is meg tudod rendelni.

Mivel több érdeklődő is van, itt jegyzem meg, hogy idén (2023) már augusztusban elfogyott a fokhagyma vetőmagom, de 2024 kb. július végétől újra lesz. Ha szeretnél belőle, jövő nyáron jelentkezhetsz érte.

A nálunk kereskedelemben kapható és általában termelt változat nem hoz magot. Vannak tavaszi és őszi fokhagymák, amelyeknek az ültetési időpontját nem ajánlott felcserélni, vagyis az őszieket ősszel, a tavasziakat tavasszal kell elduggatni.

Nálunk a fokhagymát úgy szaporítják, hogy a gerezdekből álló és csupán fellevelek által összetartott hagymát szétszedik, és a gerezdeket duggatják a földbe.
Az a tapasztalat, hogy az őszi fokhagyma duggatása eredményesebb, mert nagyobb és biztosabb termést ad, mint a tavaszi!

Bár a fokhagymát nem szoktuk a lakásban termelni, de ha a tetvesedésre hajlamos szobanövények földjébe egy gerezd fokhagymát eldugunk, távol tartja a kórokozókat!

RECEPT

Végül pedig egy különleges receptet ajánlok, amit érdemes kipróbálni:

Az egész fokhagymafejek tetejét éles késsel levágjuk, majd egy tepsibe, alufóliára, egymás mellé ültetjük őket.

Minden fejet meglocsolunk egy kevés olívaolajjal, lassan csurgatva rá, hogy az olaj befolyjon a gerezdek közé.
Kis sóval meghintjük. Ízlés szerint akár egy kis borsot is tehetünk rá, de nem szükséges.

Befedjük alufóliával, és 200 C°-on kb. 45 – 50 percig sütjük.

Ha a tepsibe teszünk mellé még alaposan megmosott héjas burgonyát is, készen van egy remek vacsora.
A sült fokhagymát akár pirítósra kenve, vagy hús mellé, vagy bármilyen más párosítással is különleges gasztronómiai élményben lehet részünk.

Ismerkedj a kövekkel!

FIGYELEM!

Kristályismeret online kurzus

3 modul egyben most kedvezményesen csak

5.000 Ft

A „Tanfolyam” menüben olvashatsz bővebb információt róla. Jelentkezési lehetőség  ide kattintva

Munkásságom és a weboldal támogatója: borkaszandal.hu

Tovább….