FOKHAGYMA

A fokhagyma egyike a legfontosabb fűszernövényünknek, a magyaros ételek elengedhetetlen ízesítője.
Érdemes tudni róla, hogy nem magyar specialitás, mert az egész világon termelik és fogyasztják – helyenként nagyobb mértékben és kiterjedtebben, mint nálunk.

A korszerű orvostudomány is elismeri, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása eredményesen csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni az érelmeszesedést, fokozza az emésztőrendszer, az epe és a máj működését, fertőtleníti a bélrendszert.

Régi mondás, hogy a tartós egészség feltétele naponta egy vöröshagyma, két gerezd fokhagyma és három alma.
Ezt a receptet sok kertészkedő megfogadhatná, és alkalmazhatná saját terményei felhasználásával! Persze azok is, akiknek a piacon, vagy zöldségesben kell ezeket beszerezni.

Ismeretes a fokhagyma baktériumölő hatása is. Vizsgálatokkal kimutatták,  hogy a Koch féle tbc-bacilusokat 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli.

Tudományosan igazolt gyógyhatásai mellett széles körben használták (és egyes helyeken használják még ma is) varázsszerként: az ókori népek a nyakukban viseltek egy gerezd fokhagymát amulettként, és azt tartották róla, hogy az megvédi őket a szemmel verés és a betegségek ellen.

Mindent azonban még a tudósok se tudnak erről a titokzatos növényről. Azt például csak nemrég állapították meg, hogy nagyon kifejezett hatása van a környezetében élő növényekre, illetve a növényeken élősködő kártevőkre és kórokozókra!

Most, amikor a növények vegyszerek nélküli termesztése előtérbe lépett, sokan és sok helyütt vizsgálják, hogy a fokhagyma milyen segítséget tud nyújtani a környezetükben élő többi haszonnövények megvédésében.

A fokhagyma Kirgízia sztyeppjeiről származik, de már az ókorban eljutott az akkor virágkorukat élő, nagy hatalmú mediterrán országokba. Az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak rendszeresen fogyasztották, és persze termesztették is.

Nálunk sajnos viszonylag kis területen termelik – azt is főként a kiskertekben. Jelentősége mégis kitüntetett, mert szinte mindennap szüksége van a háziasszonyoknak egy-egy gerezd fokhagymára. Kis termény – szokták rá mondani. Viszont amikor néhány évvel ezelőtt valamilyen okból nem volt a piacon fokhagyma, a hiánya joggal okozott kényelmetlen közérzetet a lakosság körében.

A fokhagyma termesztése

A fokhagymának sokféle változata van:
egyesek magot érlelnek, tehát magról szaporíthatók. Akadnak olyanok, amelyek a magszár csúcsán kis hagymácskákat hoznak létre, mások viszont sarjhagymákkal, azaz gerezdekkel szaporodnak.

Én szeretem azt a fokhagymát is, aminek a magszárán apró hagymácskák vannak. Ez évelő fokhagyma, első évben nincsenek gerezdjei. A nagyobbakat fogyasztásra fel lehet szedni (könnyebb pucolni, mint a kis gerezdeket), az apraját nyugodtan a földben lehet hagyni.

Következő évre magszárat nevel, amiben apró kis fokhagymák vannak. Ezt elültetve folyamatosan lesz saját fokhagymánk.

Ha egyszerűen csak hagyjuk, hogy a magszárról szétszóródjon kertünkben az apró hagymácska, úgy lesz fokhagymánk, hogy soha többet nem kell vetni, vagy a duggatással bajlódni.
Egyszerűen évről – évre onnan húzzuk ki a fogyasztásra szánt fokhagymánkat, ahol más veteménynek útban van. Közben pedig kihasználjuk a fokhagyma növényvédő szerepét is, hiszen szinte alig van olyan vetemény, ami nem társítható a fokhagymával.

A nálunk kereskedelemben kapható és általában termelt változat nem hoz magot. Vannak tavaszi és őszi fokhagymák, amelyeknek az ültetési időpontját nem ajánlott felcserélni, vagyis az őszieket ősszel, a tavasziakat tavasszal kell elduggatni.

Nálunk a fokhagymát úgy szaporítják, hogy a gerezdekből álló és csupán fellevelek által összetartott hagymát szétszedik, és a gerezdeket duggatják a földbe.
Az a tapasztalat, hogy az őszi fokhagyma duggatása eredményesebb, mert nagyobb és biztosabb termést ad, mint a tavaszi!

Bár a fokhagymát nem szoktuk a lakásban termelni, de ha a tetvesedésre hajlamos szobanövények földjébe egy gerezd fokhagymát eldugunk, távol tartja a kórokozókat!

RECEPT

Végül pedig egy különleges receptet ajánlok, amit érdemes kipróbálni:

Az egész fokhagymafejek tetejét éles késsel levágjuk, majd egy tepsibe, alufóliára, egymás mellé ültetjük őket.

Minden fejet meglocsolunk egy kevés olívaolajjal, lassan csurgatva rá, hogy az olaj befolyjon a gerezdek közé.
Kis sóval meghintjük. Ízlés szerint akár egy kis borsot is tehetünk rá, de nem szükséges.

Befedjük alufóliával, és 200 C°-on kb. 45 – 50 percig sütjük.

Ha a tepsibe teszünk mellé még alaposan megmosott héjas burgonyát is, készen van egy remek vacsora.
A sült fokhagymát akár pirítósra kenve, vagy hús mellé, vagy bármilyen más párosítással is különleges gasztronómiai élményben lehet részünk.

Szeretettel hívunk, tarts velünk!

Hazánk és a világ eseményei most számtalan olyan érzést elevenít fel bennünk, amit nagyon nehéz kezelnünk.

A mai korszak – már tapasztalhatjuk – hatalmas változásokat hoz mindenki életébe akár ellenkezik, akár befogadja azt.
Azok az emberek, akik már évek óta a fejlődésnek ezt az útját járják, örömmel üdvözlik ezt. Ezek a változások fájdalmasak lesznek annak, aki nem tud egységben tekinteni a történésekre, ugyanakkor felemelő örömben lehet része annak, aki átlátja az egészet. Mindenekelőtt fejlődik a finom érzékelésünk, így felismerjük, és gyakrabban használjuk intuitív és kreatív képességeinket.

Ahhoz, hogy a fájdalom kevesebb legyen, meg kell értenünk a velünk történő eseményeket, legyen az egészségünk területén, szűk környezetünkben, vagy az egész Föld bolygón.

Azok részére, akik szeretnének megismerkedni  az életüket irányító belső erőkkel, önmagukkal,  egy mini tréning sorozatot indítottunk. (ez nem a kristályokról szól!) Ebből ismerkedhetsz a holisztikus, az élet minden területére szóló, mindenre kiterjedő szemlélettel úgy, hogy azokat meg is érted.

Lépésről – lépésre haladunk, olyan ismeretekkel, amelyek alapján az én életem már közel húsz éve, hatalmas változásokon ment és ma is megy keresztül. Ma már tudom, hogy a tanulás folyamatos,  hiszen azért születtünk, az a feladatunk, hogy újabb és újabb tapasztalatokat szerezzünk. Az pedig, hogy ez a tapasztalás fájdalmas, vagy örömteli, egyedül rajtam – rajtad! – múlik.

Szeretettel hívlak, lépj be Te is közénk!

Az önismereti tréning személyes részvételt nem igényel!

Jelentkezésed után öt naponta kapsz újabb és újabb mini tréning anyagot,  amit nem megtanulni kell, hanem megérteni. Amikor megérted, önmagától, szinte észrevétlenül beépül az életedbe.
Időről – időre jönnek az “aha élmények”.  Olyan képességeidet fedezed fel, amelyek eddig rejtve voltak előtted. Akkor már csodálkozni fogsz azon, hogy eddig miért másképp láttad a világot, hiszen így annyira egyszerű és örömteli az élet.

Az alapoktól indulunk, így ha ma jelentkezel, akkor sem maradsz le azokról a tréningekről, amit azok kaptak, akik már régóta a tagjaink.

Az önismereti tréning díja

15.000 Ft helyett most mindössze

5.000 Ft

Önfejlesztő, önismereti tréningünk egy éve alatt 73 részt kapsz, amelyek szinte észrevétlenül beépülnek az életedbe.

Ha szeretnél jelentkezni az egy éves online tréningre, azt az alábbi űrlapon megteheted. A tréning a díj befizetését követően kezdődik.

energia vibráció

Jelentkezem az Önismereti tréningre

energia vibráció