FŰSZERPOLC
A REJTETT GYÓGYSZERTÁR
Ezen az oldalon néhány olyan ismert fűszernövényről írok, ami biztos, hogy ott van mindenki konyhájában, naponta használják is a háziasszonyok fűszerezésre, de gyógyhatását már kevésbé ismerik.
Pedig a fűszeres polcon kéznél van a segítség, ha például éppen hétvégén kínoz a fogfájás, amikor még lehetőségünk sincs elmenni a fogorvoshoz.
BABÉRLEVÉL
A babérfa levelét használjuk fűszerként, ami jellegzetes illatú, kissé kesernyés.
Gyógyhatása sem mellékes, leveleinek forrázata emésztést javító és étvágygerjesztő hatású.
Babérlevelet használunk a káposzta savanyításához, savanyúságok befőzésénél. Jól illik a burgonyafőzelékhez, savanykás levesekhez, babbal készült ételekhez, használjuk vadhúsokhoz, de nem hiányozhat a különböző fűszeres pácokból sem.
A franciák szinte minden ételbe beleteszik csokorba kötve kakukkfűvel és petrezselyemmel.
MUSTÁR, MUSTÁRMAG
A mustár növény magjait használjuk.
Gyógyító növényként már Hippokratész is ajánlotta, gyomorbántalmak ellen.
Hatásos vizelethajtóként, epe- és májpanaszok esetén.
Rendkívül jó hatású ízületi gyulladásra, reumatikus fájdalomra a mustártapasz.
A mustártapaszhoz egy teáskanálnyi mustármagot lisztté őrlünk, kevés melegvízzel összekeverjük és egy vászonkendőre kenve a fájó testrészt beborítjuk vele.
Mustárfürdő kúra ajánlott influenza, hörghurut és vérellátási panaszok esetén.
A mustárfürdőhöz 10 dkg mustármagot porrá őrlünk és egy vászonzacskóban a meleg vízbe lógatjuk.
Néhányszor megnyomkodjuk, hogy a hatóanyagok jól kioldódjanak. Kb 10 percig áztatjuk a vízben, majd a zacskót kivesszük.
Ezt az oldatot öntjük a fürdőkádba és ebben fürdünk.
2 – 3 alkalommal érdemes megismételni, és napi 20 perc fürdőzés ajánlott!
A mustárban lévő linol – és linolénsav segíti a zsírok és egyéb méreganyagok lebontását is, ezért fogyókúra és méregtelenítés esetén rendkívül hasznos a fogyasztása:
Ebben az esetben 6 hetes kúrát javaslok, amit tavasszal és ősszel érdemes megismételni:
6 hétig naponta kétszer – reggel és este egy kávéskanálnyi mustármagot
sok vízzel, összerágás nélkül lenyelünk.
Fontos mellette a bőséges folyadékfogyasztás!
Fűszerként általában az ecettel és fűszerekkel ízesített, porrá őrölt mustárt használjuk. Az igazán finom természetes alapanyagokból készült mustárfélék az üzletben viszonylag drágák, ezért ha valaki szereti a mustár jellegzetes, igazán finom ízét, érdemes házilag elkészíteni. Könnyen elkészíthető, olcsó, és a legfinomabb bolti mustárral vetekszik.
A mustármag bio – és magboltokban kilós kiszerelésben alig kerül többe, mint az üzletekben az 5 dkg-os csomag. A magokat és hasonló csemegéket én a magosbolt.hu webáruházban rendelem.
Az én mustár receptem: 10 dkg mustármag, 1,5 dl borecet (lehet almaecet is), kb. 1 dl víz, 1 teáskanál őrölt fehérbors, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 evőkanál méz (cukor is megfelel, én mézzel jobban szeretem), 1 mokkáskanál só.
A mustármagot kávédarálón finomra darálom, majd leöntöm az ecettel. Lefedve 1 napig állni hagyom, így a mustárőrlemény jól besűrűsödik.
Másnap hozzákeverem a fűszereket és annyi vízzel hígítom, amilyen állagúra szeretném a mustáromat.
A fűszerek mennyisége csak tájékoztató jellegű, szabad kóstolni és ízlés szerint módosítani.
Jól harmonizál benne az őrölt koriander (nem teszek bele, nem kedvelem az ízét), és fűszerkömény helyett római köményt is lehet beletenni.
Ha 1 kiskanál kurkumát is teszek bele, a színe gyönyörű sárga lesz, ráadásul a kurkuma is hasznos a szervezetünknek. Ha a pépbe egész mustármagot is teszek, kész a magos mustárom.
Hidegen üvegbe teszem, a hűtőben hónapokig is eláll – ha el nem fogy.
Aki nem szereti a nagyon csípős ízt, nyugodtan felmelegítheti, így veszít a csípősségéből.
A saját készítésű házi mustár változatainak csak a képzelőerő szabhat határt.
KÖMÉNY
A kömény a kapor, az ánizs és az édeskömény rokona.
A növény magjait használjuk, amelyek erős illatúak, enyhén csípősek, kesernyések és ánizsosak egyszerre.
Gyógyhatása: jó szélhajtó, görcsoldó hatású, emésztési zavarra, gyomorfájdalmakra ajánlott.
Teája kitűnő köhögéscsillapító és torokfájás elleni szer. Régen a köményből készült likőrt zsíros ételek előtt aperitifként és másnaposság ellen is ajánlották.
Fűszerként káposztás, kelkáposztás ételek, egészben sült pecsenyék, céklasaláta készítésénél használjuk. Az üzletekben kapható köménnyel fűszerezett sajt, kenyér és kolbász is.
MAJORANNA
A majoranna a kakukkfű, zsálya, rozmaring, szurokfű rokona. A növény szárát és levelét használjuk fűszerezésre. Kiskertben, de akár cserépben, balkonládában is könnyen termeszthető egynyári növény. Zölden, frissen szedve, vagy szárítva használjuk.
Gyógyhatása: Forrázata meghűlés, szénanátha, fejfájás elleni szer, de jó hatású gyomor és bélbántalmakra, vizelethajtóként, felfúvódás ellen és a vérkeringés serkentésére is.
Fűszerként májas ételekből, grillezett húsokról nem hiányozhat, a pikáns leveseknek és káposztás ételeknek pedig különleges zamatot ad.
SZEGFŰSZEG
A szegfűszeg a mirtuszfélék családjába tartozik, a szerecsendió közeli rokona, viszont nem rokona a szegfűborsnak.
A szegfűszegfának akkor szedik le a bimbóját, mielőtt kinyílna a virág. Ezt a napon megszárítják és így lesz belőle fűszer. Kellemes aromájú, jellegzetesen illatos, csípősen fűszeres ízű.
Gyógyhatása: A szegfűszeg kiváló görcsoldó, elmulasztja a hasfájást, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású.
Lényeges amiről sokan nem tudnak: enyhíti a kínzó fogfájást, ha néhány darabot elrágcsálunk belőle vagy egyenesen a lyukba illesztjük.
ÁNIZS
Az ánizs édeskés, jellegzetes aromájú fűszer, leginkább a magját használjuk. Tipikusan az a fűszer, amit vagy nagyon kedvel valaki, vagy nagyon nem, középút nincs.
Sütemények, kompótok (pl. rebarbarához vagy almához finom), lekvárok, gyümölcslevesek ízesítésére ajánlott, de likőrök, cukorkák ízében is találkozunk vele. (Fogkrémekbe, szájápolókba is teszik.)
Az ánizs gyógyhatása
Emésztést serkentő, szélhajtó, étvágyjavító, tejszaporító, nyálkaoldó, sok teakeverék alkotóeleme. Olaját kisajtolva hasonló célokra lehet használni, de pl. kockacukorra cseppentve is bevehetjük.
Gyógynövényboltok jellegzetes illatának is alkotórésze, vásárolni is ott érdemes.
Őrölt formában nem nagyon elterjedt, ezt házilag, frissen érdemes készíteni, ha szükség van rá.
Fűszerként használva
Az ánizs inkább édes krémek, tészták, főleg a mézeskalács nélkülözhetetlen fűszere, de ha egy fej vöröshagyma oldalába 2-3 ánizst szúrunk és ezzel pároljuk a pecsenyét, zamatossá teszi.
Ánizs receptek:
Tea: 1 teáskanálnyi összetört ánizsra öntsünk 2-3 dl forró vizet, és hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. (Szélhajtó, görcsoldó, emésztést serkentő, csecsemők hasgörcse ellen is alkalmazható.)
Olaj: 100 ml olívaolajhoz tegyünk 1 evőkanál összetört ánizst, majd sötétben hagyjuk érlelni 1 héten át. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk.(Szoptatós anyukák emlőinek ánizsolajjal történő kenegetése serkentőleg hat.)
Fűszerként: Jellegzetes illatú, édes aromájú mag, teasüteményeket, péksüteményeket ízesítenek vele, virágját és levelét pedig salátákhoz teszik.
Asztma kezelésére
Az asztma kezelésének kiváló szere. Mivel segít eltávolítani a hörgőkben lerakódott váladékot, növeli a légzőfelületet, így csökkenti az asztmatikus görcsök kialakulásának lehetőségét. A teát étkezés után, mézzel édesítve igyuk.
Gyenge gyomorra
A gyenge gyomrúak gyógyszere. Javítja az étvágyat, oldja a görcsöket, erősíti a gyomrot, és ezáltal javítja a közérzetet. A teát étkezés előtt, édesítés nélkül kell fogyasztani.
Méregtelenítésre
Alkotórésze a méregtelenítő és tisztító teakeverékeknek, mert kedvezően befolyásolja a vastagbél erjesztő és rothasztó folyamatait, ezáltal könnyíti a máj munkáját. A tea étkezés előtt, édesítés nélkül fogyasztandó.
Vese- és húgyúti problémák ellen
Vese- és húgyhólyagproblémák esetén is eredményesen alkalmazható. Illóolajának egy része a vesén keresztül választódik ki, így a vese és a húgyhólyag gyulladásánál jó. Fertőtlenítő, és baktériumölő hatása van. Ehhez kombinálhatjuk bazsalikommal, édesköménnyel, apróbojtorjánnal, nyírfalevéllel. A teát étkezés előtt, édesítés nélkül idd.
Bedörzsölés, pakolás
Boros kivonata jó hatású külsőleg bedörzsölőszerként vagy pakolásként zúzódásokra és ínhúzódásokra. Ehhez 10 dkg porított ánizsmagot áztass 9 dl száraz fehérborban.
Anyatej szaporítására
Az ánizsból készített tea vagy leves fokozza az anyatej termelődését.
Székrekedés ellen
A székrekedés elleni teakeverékeknek is része az ánizsmag. Nem hashajtó, de mégis fokozza a székletürítést, ugyanis élénkíti a bélperisztaltikát. Növelhető a hatása angyalfűvel, fekete bodzavirággal, hársfavirággal és cickafarkfűvirággal.
* Az ánizst és a fent felsorolt gyógynövényeket 1:1 arányban keverd össze, ebből egy evőkanálnyi mennyiséget 2 percig főzz, majd 15 percig hagyd állni. Szűrés után, édesítés nélkül, étkezések között kortyold el.
Fájdalomcsillapításra
Az ánizsolajat hidratáló krémbe keverve remek fájdalomcsillapítót kapunk. A fájó testrészekbe masszírozva csökkenti a stressz okozta izom összehúzódásokat.
A weboldalt és munkásságomat támogatja: Kézműves Baba és Gyerek cipők, szandálok