A védikus tudás egyik legszentebb gyöngyszeme, a Gayatri mantra, gyakran és szívesen hallgatom.

A szanszkrit nyelvet ma már csak szűk körökben használják, mégis olyan, mintha a sejtszintű nyelvünk lenne, egy kód, amit nagyon mély szinteken megértünk. Valamit „megrezegtet” bennünk, amire semmilyen más nyelv vagy hang nem képes.  A szanszkrit nyelv hangzása egy mindent átfogó, sejtszintű hangnyelv, ami az egységbe vezet bennünket , akármilyen is a hitrendszerünk, a nemzetiségünk, vagy a vallásunk.

Érdekesség még, hogy a szanszkrit nyelven íródott szövegek anélkül is kifejtik hatásukat, hogy kimondanánk őket. Önmagában a kép, az írás megjelenésének is hatalmas energiája van, mely hatással van a környezetre is.

A könnyebb érthetőség kedvéért ahhoz hasonlítanám, mint a feng – shuiban a különböző szimbólumok – elefánt, teknős, pénzérme, stb -, amelyeket kiteszünk a szobában, hogy a megfelelő energiát megteremtsük a helységben.

Ez utóbbi mondatot azonban felejtsük is el, hiszen a szanszkrit nyelven íródott szövegek semmihez nem hasonlíthatók, mivel energiájuk a Legfelsőbbhöz kapcsolódik.

A Gayatri mantra a legerősebb mantra, ami  mélységes, sűrített bölcsességet tartalmaz, szavainak jelentése külön – külön pedig jóval több, mint az egyes szavak összessége.

ॐ भूर्भुवः॒ सुवः ।

तत्स॑वितुर्वरे॑ण्यम् ।

भ॒र्गो॑ दे॒वस्य॑ धीमहि। ।

धियो॒ यो नः॑ प्रचो॒दया॑त्॥ ।

OM bhūr bhuvaḥ svaḥ

tát savitúr váreṇ(i)yaṃ

bhárgo devásya dhīmahi

dhíyo yó naḥ pracodáyāt

Rig Véda (10:16:3)

Fonetikusan kiejtve pedig így hangzik:

ÓM (AUM)

Bhúr Bhúvah Szvah(a)

Tat Szavitur Varénijam

Bhargó Dévaszja Dhímahi

Dhijó Jónah Pracsodayát

Mint az látható, magyarul szinte ugyanúgy ejtjük ki, mint szanszkrit nyelven.

Minden védikus mantra a szent OM hanggal kezdődik, de önmagában is használjuk.
Az „OM” három hangból áll,  ezek az „A”, „U”, és „M”. Ez a három hang fejezi ki a világ hármasságát, plusz a három egységéből összeálló teljességet. A három hang több tételt is jelöl, de a legfontosabb a világmindenség hármas aspektusa, a test-lélek-szellem egysége.
Az „A” jelképezi a durva anyagi világot (az ébrenlét állapota),
az „U” az asztrálsíkot (az álom állapota),
az „M” pedig az elmén túljutott állapotot szimbolizálja, tudati szintje a mélyalvás.

A teljes szimbólum (szanszkrit: ) ezek együttesét szimbolizálja.

A Gayatri mantra megszünteti a gondolati zajt, lemossa a karmikus tisztátalanságokat, megtisztítja az egót, élesíti az intellektust, és közvetlenül a Forrásból származó fénnyel ragyogja be belső lényünket. Összekapcsol minket a belső tanítónkkal, segíti a belső útmutatást, belső inspirációt nyerünk általa. A megtisztulás folyamata a tudattalan mélyén kezdődik, és fokozatosan járja át személyiségünk minden jellegét. A Gayatri mantra hatása óriási, és örökké tart.

A Gayatri mantra első három szava az alábbi jelentésekkel bír, melynek mindegyikét figyelembe vesszük:

BHUR BHUVAH SZVAH
Föld Ég Menny
Múlt Jelen Jövő
Reggel Dél Este
Tudatlanság (Tamasz) Szenvedély (Radzsasz) Jóság (Szattva)
Tömör (Test) Szubtilis (Lélek) Kauzális (Szellem)

A Gayatri mantrát minden bajtól megszabadító, és minden vágyat kielégítő egyetemes imának tartják.

Mint az a fentiekből látható, minden szónak többféle jelentése is van, ezért nehéz szó szerinti fordításban leírni a mantra jelentését. Körülbelül így értelmezzük, de felhívom a figyelmet, hogy ennél sokkal többet jelent!

Ó
Abszolút Létezés, a Három Világot beragyogó Legfelsőbb Fény!
Mindent átható Isteni Fényed világítsa meg tudatunkat, irányítsa értelmünket, és vezessen ki a sötétségből.

Amikor ezen az oldalon leírtam a Gayatri mantra szanszkrit szövegét, azzal a kívánsággal tettem, hogy olvasóim, tanulóim a kristályokkal kapcsolatos ismereteikkel képesek legyenek önmaguk, családjuk és mindenki más egészségét és az életben való boldogulását a Test – Lélek – Szellem hármasságának figyelembevételével szolgálni.

ÁLDÁS

 

Munkásságom és a weboldal támogatója: Borka kézműves gyermekcipők, szandálok

Tovább….

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .