• MANTRA

    Te szoktál mantrázni?
    Olyankor is mantrázol, amikor a legkevésbé gondolsz rá!

A mantráról másképpen

Facebook csoportunkban szóba került a mantra. Több különböző hozzászólás is érkezett, aminek olvasása közben felmerült bennem néhány gondolat.

A keleti filozófia elterjedésével ismertté vált nálunk is a mantra szó. Vannak, akik csak érdeklődés szinten ismerkednek meg ezzel a filozófiával,  vannak olyanok, akik jobban belemerülnek és gyakorolják is, és vannak akik elutasítják.

Azok a mantrák, amelyek valamely keleti filozófiához kapcsolódnak, igen mély jelentésűek. Csak néhány szótagból állnak, magyarázatával azonban oldalakat lehetne megtölteni ahhoz, hogy valóban megértse a nyugati ember is. Egy – egy mondattal leírva azonban sok embernek misztikus, elérhetetlen, idegesítő.
Mert hogyan is élvezhetné pld az Om Mani Padme Hum mantrát, aminek egyik szótagja (Pad) azt jelenti, hogy „éberré tenni a tudatot, megszüntetni az előítéleteket”, amíg nem tudja, hogy abban a pillanatban előítéletei vannak, amint valamit jónak, vagy rossznak minősít.

Most azonban nem ezekről a mantrákról szeretnék írni, számtalan írást találunk róluk más oldalakon.

A mantra tehát olyan szavakból és hangokból áll, amit újra és újra elismételünk. Igazi célja az lenne, hogy elcsendesítsük vele az elménk folyamatosan ránk zúduló áramlatát, meghalljuk a belső csendet, amiben  megtapasztaljuk Isten jelenlétét.

Ez az írás leginkább azoknak szól, akik a mantrát valami misztikus dolognak tartják (egyesek agymosást is emlegetnek vele kapcsolatban 🙂 ), és elutasítják annak jelentőségét. Ők azok, akik „kiöntik a fürdővízzel együtt a gyereket is.”

Miközben figyelmüket magára a mantra szóra helyezik, nem tudatosul a folytatás, miszerint …. olyan szavakból és hangokból áll, amit újra és újra elismételünk.

Tudományos mérések szerint egy átlagos embernek megközelítőleg 60 ezer gondolat fordul meg az agyában naponta.
Ezek közül 95 % az olyan gondolatok aránya, amelyek minden nap megismétlődnek, kb 5% új, vagy csak ritkán előtérbe kerülő gondolat.
Az ismétlődő gondolatainknak pedig nagyjából 80%-a negatív, csak a 20% pozitív.

Ez a felmérés azt jelenti, hogy napunk átlagosan 95%-át „mantrázással” töltjük még akkor is, ha hallani sem akarunk a mantra szóról. Ráadásul ennek 80%-a negatív mantra, 🙁

A mantráról úgy tartjuk, hogy érdemes sokszor elismételni, mert ezzel beépül az életünkbe és élvezhetjük áldásos hatását.
Ugyanez érvényes arra a „mantrázásra” is, amit napközben úgy folytatunk magunkban, hogy észre sem vesszük. Ha pedig 80 % negatív, akkor számíthatunk arra, hogy ugyanennyi negatív hatást mérünk ki magunkra naponta.

Tarts velünk!


Ismerd meg magad, teremtsd meg saját világodat!
Kattints ide!

A weboldal támogatója: borkaszandal.hu

Tovább…