• MANTRA

    Te szoktál mantrázni?
    Olyankor is mantrázol, amikor a legkevésbé gondolsz rá!

A mantráról másképpen

Facebook csoportunkban szóba került a mantra. Több különböző hozzászólás is érkezett, aminek olvasása közben felmerült bennem néhány gondolat.

A keleti filozófia elterjedésével ismertté vált nálunk is a mantra szó. Vannak, akik csak érdeklődés szinten ismerkednek meg ezzel a filozófiával,  vannak olyanok, akik jobban belemerülnek és gyakorolják is, és vannak akik elutasítják.

Azok a mantrák, amelyek valamely keleti filozófiához kapcsolódnak, igen mély jelentésűek. Csak néhány szótagból állnak, magyarázatával azonban oldalakat lehetne megtölteni ahhoz, hogy valóban megértse a nyugati ember is. Egy – egy mondattal leírva azonban sok embernek misztikus, elérhetetlen, idegesítő.
Mert hogyan is élvezhetné pld az Om Mani Padme Hum mantrát, aminek egyik szótagja (Pad) azt jelenti, hogy “éberré tenni a tudatot, megszüntetni az előítéleteket”, amíg nem tudja, hogy abban a pillanatban előítéletei vannak, amint valamit jónak, vagy rossznak minősít.

Most azonban nem ezekről a mantrákról szeretnék írni, számtalan írást találunk róluk más oldalakon.

A mantra tehát olyan szavakból és hangokból áll, amit újra és újra elismételünk. Igazi célja az lenne, hogy elcsendesítsük vele az elménk folyamatosan ránk zúduló áramlatát, meghalljuk a belső csendet, amiben  megtapasztaljuk Isten jelenlétét.

Ez az írás leginkább azoknak szól, akik a mantrát valami misztikus dolognak tartják (egyesek agymosást is emlegetnek vele kapcsolatban 🙂 ), és elutasítják annak jelentőségét. Ők azok, akik “kiöntik a fürdővízzel együtt a gyereket is.”

Miközben figyelmüket magára a mantra szóra helyezik, nem tudatosul a folytatás, miszerint …. olyan szavakból és hangokból áll, amit újra és újra elismételünk.

Tudományos mérések szerint egy átlagos embernek megközelítőleg 60 ezer gondolat fordul meg az agyában naponta.
Ezek közül 95 % az olyan gondolatok aránya, amelyek minden nap megismétlődnek, kb 5% új, vagy csak ritkán előtérbe kerülő gondolat.
Az ismétlődő gondolatainknak pedig nagyjából 80%-a negatív, csak a 20% pozitív.

Ez a felmérés azt jelenti, hogy napunk átlagosan 95%-át “mantrázással” töltjük még akkor is, ha hallani sem akarunk a mantra szóról. Ráadásul ennek 80%-a negatív mantra, 🙁

A mantráról úgy tartjuk, hogy érdemes sokszor elismételni, mert ezzel beépül az életünkbe és élvezhetjük áldásos hatását.
Ugyanez érvényes arra a “mantrázásra” is, amit napközben úgy folytatunk magunkban, hogy észre sem vesszük. Ha pedig 80 % negatív, akkor számíthatunk arra, hogy ugyanennyi negatív hatást mérünk ki magunkra naponta.

Ahhoz, hogy erre példát is tudjak írni, ma a csoportunk egyik tagjától megkérdeztem, milyen magyar nyelvű sláger a kedvence, amit szívesen énekel, és akár többször is meghallgat egymás után. Felsorolt néhányat általánosságban, majd ezt írta: “Ma egész nap a Homok a szélben Balázs Fecótól”
A szám időtartama 3:39 Ha egész nap ezt hallgatta, hányszor mantrázhatta el magának:

Ne kérd, hogy ígérjem meg azt, amit nem tudok,
Szeretlek és melletted vagyok.
De tudod jól, hogy eljön majd a nap,
És nem lesz semmi, ami majd visszatart,
Mert sehol sem tudtam megnyugodni még,
Ha nem lennék szabad élni sem tudnék.

Homok a szélben, azt mondod, az vagyok.
Homok a szélben, lehet, hogy az vagyok.
Homok a szélben, tudom, hogy az vagyok.
Homok a szélben, megváltozni nem tudok.

Meder nélküli folyó leszek nélküled,
És meglehet, hogy sokszor tévedek,
És minden reggel máshol ér talán,
És senki nem fog emlékezni rám,
És nem tudom, hogy mi történhet még,
De ha nem lennék szabad élni sem tudnék.

Homok a szélben, azt mondod, az vagyok.
Homok a szélben, lehet, hogy az vagyok.
Homok a szélben, tudom, hogy az vagyok.
Homok a szélben, megváltozni nem tudok…..

U.i: Drága Barátnőm!

Sajnálom ha felzaklat, hogy éppen téged választottalak a példámhoz, de nem volt véletlen.
Kérlek bocsáss meg amiért azt gondolom, hogy képes vagy végigcsinálni. Tiszteletben tartom, hogy szeretnéd megtanulni a leckéidet. Tudom, hogy ez így van jól, tudom, hogy pontosan az vagy, aki lenni szeretnél, és nem az, amit én, vagy mások elvárunk tőled.
Köszönöm, hogy a Te példáddal elém is egy tükröt tartottál, amiben felismerhetem önmagam gyarlóságait.

SZERETLEK!