Éppen csak hogy leérett a cseresznye, már kapom is a szomszéd Pista bácsitól a vödörnyi meggyet. Mindjárt frissen, csak úgy a vödörből jól is laktunk belőle Fruzsi lányommal és legkisebb unokámmal Zentével, akik itt nyaralnak nálam. Holnap gyümölcsleves lesz, de jöhet a következő lepény is, a cseresznye után most meggyes változatban.
Azért pedig, hogy megmentsünk egy kis nyarat télire, ennyi meggyből jut egy kevés üvegekbe téve a kamra polcára is.
Hogy olvasóimnak tett ígéretemhez hű maradjak – miszerint ahogy érik kertemben (és kedves szomszédaim kertjében) a sok zöldség, gyümölcs, úgy fogok a gyógyhatásukról írni -, most nézzük, miért is érdemes meggyet fogyasztani?
A meggy gyógyító, egészség megőrző hatása
Az ilyen jellegű kutatások szerint az összes élelmiszer közül a meggyben található a legtöbb gyulladást csökkentő hatóanyag.
Ez a viszonylag apró szemű, éretten vérvörös színű gyümölcs kiemelkedően magas B1 – és B2 – vitamin, valamint C – vitamin forrás. Továbbá még magas a kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor és cink tartalma. És ezekből az öregedést gátló antioxidáns anyagokból nagyobb mennyiség van a meggyben, mint a cseresznyében. Szerves savai segítenek az erek tisztításában, serkentik a veseműködést, az anyagcserét, és elősegítik a vitaminok felszívódását, de kitűnő vízhajtó is.
A-vitamin tartalmánál fogva megtisztítja légzőszerveink nyálkahártyáját, erősíti szervezetünk természetes védekező rendszerét. A- és C-vitamin, valamint antocián- és bioflavontartalma kiváló antioxidánssá teszi a meggyet. A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, és a fejfájást. Magas A-vitamin tartalma az orr nyálkahártyáját tisztítja, a jobb látást segíti, és az immunrendszer működését is erősíti.
A meggy magas káliumtartalma segít a szív működésének szabályozásában, valamint a vércukorszint és a vérnyomás normalizálásában, mégpedig a gyógyszerek mellékhatása nélkül. Erős antioxidáns hatása révén sokféle betegséget képes megelőzni a meggy rendszeres fogyasztása.
Serkenti a máj- és vese működését, és rendkívül jól hat a belek mozgására. Elsősorban a gyomor munkáját gyorsítja meg s azzal hat az egész emésztőrendszer mozgásának felgyorsulására. Fogyókúrázóknak kifejezetten jótékony hatású. A kellemetlen székrekedést is képes megszüntetni.
A meggy összes részét felhasználják gyógyító célokra.
- Levelei fő hatóanyagai a cseranyagok.
- A meggyszárból fogyasztó hatású teát készítenek, amelynek a szívműködésre, a szívizmokra és a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatását egy magyar tudós fedezte fel.
- Levelei gyulladásgátló hatásúak, puffadás ellen is hatásos. Uborkaeltevéshez használjuk, a kapor mellé. A népi gyógyászatban is régóta ismert.
- A cukrozatlan meggylé az egyik legjobb ellenszere a meghűléses és vírusos légzőszervi betegségeknek, mivel a savanykás környezetben a vírusok képtelenek megélni, illetve szaporodni.
A meggy kedvelt zsírégető gyümölcs, a savanykás gyümölcs kiváló segítség a fogyás beindításban. A fogyókúra elkezdése előtt érdemes méregteleníteni, amire a meggy és a meggylé is alkalmasak. A bennük található nagy mennyiségű B-vitaminnak és magas élelmirost tartalmuknak köszönhetően serkentik az emésztést, fokozzák az anyagcserét és salaktalanító hatásúak. Arról nem is beszélve, hogy magas kálium tartalmuk miatt erős vízhajtó hatással bírnak, amely szintén hasznos a diétázás során.
A meggy szezonban érdemes a friss gyümölcsből minél többet fogyasztani, de az év további részében sem kell lemondanunk a meggyes finomságokról, ha fagyasztóba téve, vagy üvegekbe töltve gondoskodunk a gyümölcsben szűkölködő időszakról.
Munkásságom és a weboldal támogatója: borkaszandal.hu