Hogy valóban gyógyítson az aromaterápia!

Évről évre egyre elterjedtebb hazánkban is az illóolajok használata. Sokan használnak párologtatókat, melyek sokféle alakúak, formájúak, színűek, többnyire kerámiák.
Alkotóik szabadjára engedhetik fantáziájukat, és bár esztétikailag kifogástalan, de sokszor az illatterápia céljára használhatatlan művet alkotnak.
Többen ajándékba vásárolnak aromalámpát, de az ajándékozók inkább a termék szépségét, mint hasznát nézik a választáskor.

Hogyan válasszunk párologtatót?

Amikor párologtatót vásárolunk, minden szempontot vegyünk figyelembe!

– A jó illatosító lámpának meghitt fényt, hangulatot és illatot kell árasztania.
– Nem szabad, hogy az intenzíven párolgó illóolaj útjába akadály kerüljön. Ezért ha élvezni szeretnénk az illatok gyógyhatását, semmiképpen ne használjunk olyan aromalámpát, amelynek fedele van.
– Vegyük figyelembe a tálka nagyságát is!
– Praktikus dolog, ha annyi vizet önthetünk bele, ami kitart, míg az alatta lévő mécses ég. Ellenkező esetben előfordul, hogy az üres, forró tál alja megég, esetleg a felhevült kerámia újratöltéskor elpattan.


Az illatok kiválasztásánál vegyük figyelembe azok gyógyhatását is!

Bár az illatok tárháza szinte kifogyhatatlan, tudnunk kell, hogy gyógyhatása csak a 100 %-os olajoknak van.

Erre különösen figyeljünk, mert a párologtatás során a levegőbe kerülő illóolajat belélegezzük, így annak egy része a tüdőbe kerül, ahol a tüdőt átszövő érhálózaton keresztül bejut a vérkeringésbe.

Vásárláskor mindenképpen kérdezzük meg a kereskedőt, ha nem vagyunk biztosak az olaj „valódiságát ” illetően. Laikusként azonban magunk is ellenőrizhetjük egy egyszerű próbával.
Az illóolajok a zsíros olajokhoz csak állagukban hasonlítanak, de kémiai összetételük teljesen más. Nem véletlenül kapták az ” illóolaj „ nevet.

A zsíros olajoktól legkönnyebben éppen legjellemzőbb tulajdonságuk révén különböztethetjük meg őket.
Az illóolajok ugyanis magas forráspontjuk ellenére szobahőmérsékleten is állandóan párolognak, ezért pld. ha papírra csöppentjük őket, maradéktalanul elillannak, míg a zsíros olajok kitörölhetetlen foltot hagynak.

Ez a ” foltpróba ” egyben az egyetlen – de megbízható – minőség ellenőrzési lehetőség is a laikus számára .
A legtöbb gyógynövény illatát vegyi úton lehet utánozni, de fontos figyelembe venni, hogy a tiszta illóolaj gyógyító hatása semmiképpen nem állítható elő kémiai úton.

Az „Illatos olaj”, ami a kereskedelemben kapható, csak vegyi úton előállított illatanyagot tartalmaz, aminek semmi köze nincs a növényhez. Ezek – bár olcsó áron kapható – belélegezve gyakran allergiás rohamot is kiválthatnak. Ha bármilyen gyanú merül fel az eredetiséggel kapcsolatban, pillanatok alatt el lehet végezni a fent javasolt próbát!

Illatlámpás párologtatás:
8 – 10 cseppet vízbe cseppentve a szükséges illóolajból, a víz hőfokát emelve (de nem forralva) az illóolaj elpárolog a helyiség légterébe. Az illóolaj összetételétől függő hatást, vagy a légtér fertőtlenítését érjük el ezzel a módszerrel.

Meditációhoz nehéz keleti illóolajat használunk: mirha, tömjén, szantál, bergamott.

Télen a légtér fertőtlenítésére citrom, fenyő, eukaliptusz, levendula, rozmaring illóolaj használata célszerű.

Hálószobában a kellemes alvás feltételeinek megteremtéséhez, valamint az alvászavarok megszüntetéséhez  jázmin, levendula, mandarin, majoranna, kubeba a megfelelő illóolaj.

Koncentráció javítására, a figyelem összpontosítására  a citrom, a borsmenta, a bazsalikom és a rozmaring cineol illóolaj.

Feszültség, frusztráció, stressz, szorongás oldására:  a bergamott, az édesnarancs, a brazíliai eukaliptusz és az orvosi levendula illóolajok közül érdemes választani.

Lakótér harmonizálásra eukaliptusz radiata, tömjén, vagy kanadai csapfenyő illóolajat cseppentsünk a párologtatóba, előtte azonban alaposan szellőztessünk ki, hogy a „nehéz”, negatív energiákat semlegesítsük a szobában.

Fertőzések megelőzésére fenyő, kakukkfű, citrom, rozmaring, szegfűszeg, fahéj illóolajak alkalmasak.

 

Figyelem!

Virágterápiák online tanfolyam részvételi díja

most csak

5.000 Ft

Ezen a kurzuson Dr.Bach 38 féle virágesszenciáján kívül megismerkedünk a modern kutatásokból származó 96 féle virágesszenciának a pontos hatásával is, képekkel illusztrálva. Így a megismert összesen 134 féle virágesszencián kívül meg tudsz majd különböztetni több, mint 2000 különböző lelki (kedély) állapotot, így ezzel az ismerettel minden területre megtalálod a gyógyírt. Részletek és jelentkezési lehetőség IDE KATTINTVA

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .