Amikor betegek vagyunk, vagy bármiféle tünetünk jelentkezik, ahhoz, hogy megállapítsuk mi az üzenete számunkra, azt vizsgáljuk, milyen testrészt érint és annak mi a funkciója.

Ha tudjuk, hogy az adott testrésznek mi a feladata, könnyen párhuzamot vonhatunk a tünet megjelenésének helye és lelki világunk állapota között.

„Testünk mintegy színpadként, szolgál a tudattalan lelki folyamatok számára.

Minden betegségünk a „sértődött lélek jajkiáltása”!
(Peter Altenberg publicista, író)

Egészségünk fenntartásához fontos kideríteni, hogy mi az, ami „megsértette” a lelket, és ehhez a test meg is adja a szükséges utasításokat, csak érteni kell üzenetét! Testünk valóban olyan mint egy színpad, ahol szemünk előtt elevenednek meg életünknek, tanulási folyamatunknak a feladatai és fejlődési lehetőségei.

A tünetek feladatokat jelentenek számunkra ezért fontos, hogy felismerjük őket és ne büntetésként tekintsünk rájuk!

Nagyon fontos, hogy bármilyen betegséged, ismeretlen tüneted van, rosszul érzed magad, fordulj vele orvoshoz, és tartsd be annak utasításait!
Az alábbi írás nem azt a célt szolgálja, hogy meggyógyítson, csupán a megértéshez vezet.
Az ajánlott módszerrel megértheted tested üzenetét, és ezzel segítségére lehetsz egészséged fenntartásának és helyreállításának.

Lelkünk képekben kommunikál, és a szimbólumok nyelvén tudatja velünk, ha valahol valami nincs rendben. Nem gondolunk rá, de a hétköznapi nyelvezetünkben – mivel a magyar nyelv ebből a tekintetből is páratlan és különleges – ezek a szimbolikák fellelhetők és nagyon is hűen tükrözik lelki problémáinkat.

Ilyen például, amikor olyan konfliktushelyzetbe kerülünk, amire azt mondjuk:
„ezt nem veszi be a gyomrom” vagy „nem tudom megemészteni”.
Ha valaki sokszor vagy folyamatosan ilyen helyzetben van, annak hamarosan gyomor – vagy emésztési problémaként megjelenik a tünete is. Ha úgy érzem, „nagy teher nehezedik a vállamra”, vagy „én cipelem a terhet (nem krumplis zsákot, hanem az Élet terhét)”, az egy idő után váll, illetve gerincproblémaként jelentkezik.

Lelkünk árnyoldalainak kifejeződéseiből következtetni lehet a történések mélyebb okaira.

Bár a megjelenő fájdalmak, betegségek kezelése az orvos feladata, de hiába gyógyít meg, ha ugyanazok az érzések bennünk maradnak, és további konfliktust okoznak.

Az okok felfedése, az adott probléma célzott feldolgozása az egyik legfontosabb lépés az egészség megtartásához!

Tested különböző elváltozásaival, a legőszintébb tanítómesterként a tünetek kifejezésével segíti a felismeréseidet!
Hagyd, hogy megszólítson és tanítson, fogadd úgy, mint a legjobb terapeutát, aki mindig veled van, aki az egész életeden végig kísér és jegyzőkönyvet vezet a legapróbb történésekről is.

Tested nyitott könyvként szolgál neked amelyből kiolvashatod, és megtudhatod miben szenvedsz hiányt.
Ha megtanulod értelmezni tested üzenetét, az közölni fogja veled, hogy miként segíts önmagadon, hogy egészséges maradj.

Amikor megérted egy tünet valódi üzenetét és tanulsz belőle, akkor maga a tünet feleslegessé válhat és eltűnhet, hiszen betöltötte feladatát!

Általában egészségesen jövünk a világra. Kivétel a születési rendellenesség. A csecsemőnek nincsenek félelmei, nincs bűntudata, nem ismeri a féltékenységet, az irigységet, ellátásán kívül csupán szeretetet igényel és
viszonzásul szeretetet ad.

Már magzati kortól szoros érzelmi kapcsolatban van Édesanyjával, jó esetben Édesapjával is, akik közvetítik a női és férfi mintát gyermekük felé.

Az Édesanya jelenti a múltat és jelent, az Édesapa a jövőt!
Mindenkinek van egy nőies Énje és egy férfias Énje, aminek egészséges lelki fejlődés esetén egyensúlyban kell lenni. Ennek az egyensúlynak a megbomlása gyakran már gyermekkorban is, de felnőttkorban mindenképpen kihat az egészségi állapotunkra.

Először is nézzük meg, hogy testünknek melyik oldalát, azaz férfias vagy nőies énünket érinti a probléma?

A test jobb oldala a „férfias” oldalunk, az akarat és erő térfele.  Az érvényesülési képesség, hatalom, hatalomvágy, a cselekvés és adás, racionális aktivitás oldala. A jövőről való érzései, gondolatai is befolyásolják egészségét.
A test jobb oldalán megjelenő tünetek és elváltozások esetén az apához fűződő kapcsolatot érdemes vizsgálni, ezen kívül a tünet a jövőtől való félelemre is utalhat, függetlenül az apától.

Testünk bal oldala a női pólus, érzelmi, befogadó és érzékeny oldal, a szív és az érzelmek jelzője, ezen kívül a múlttal való kapcsolatunkat közvetíti. A baloldalon jelentkező tünetek az anyához fűződő érzelmi kapcsolatot, a múltban történt és máig el nem fogadott feldolgozatlan dolgokat jelzi.

A fej jobb és bal oldalának problémái ugyanazok, de fordítva jelentkeznek, mint a testnél!
Ezek alapján a fej jobb oldala az anyához fűződő érzelmi kapcsolatot mutatja. Jelzi még a múltban történt, máig el nem fogadott dolgokat. A fej jobb oldala a szív és az érzelmek jelzője.
A fej bal oldalának problémái esetén az apához fűződő érzelmi viszonyokat érdemes megvizsgálni, valamint a jövőtől való félelmekre utalhat.

Amikor egy kellemetlen tünet jelentkezik, az oldal meghatározása után azt nézzük meg, milyen testrészt érint. (jobb láb, bal kéz, stb)
Ha tudjuk, hogy az adott testrésznek mi a feladata, könnyen párhuzamot vonhatunk a tünet megjelenésének helye és lelki világunk állapota között.

Minden szervünknek, testrészünknek fontos feladata van a testünk működésének gépezetében. Ezek a feladatok átvitt értelemben megjelennek lelki világunkban is. A megjelenő tünet mindig arra a feladatra vonatkozik, amit annak a szervnek el kell végezni!

Ahhoz, hogy az üzenetet mélyebben tudd értelmezni, először határozd meg, hogy a tünet melyik testrészt érinti, és az hol helyezkedik el.
Ne feledkezz meg a feljebb említett jobb- és baloldal szerepéről.

Testünk vízszintesen is kétfelé osztható. A felső régió a szív és fej területe, az alsó régió pedig az ösztönökért felelős.

Szerveink, testrészeink feladata

Achilles- ín: Lelki szinten az elrugaszkodás képessége, előrehaladás, felemelkedés, sebezhetőség.

Agy: A kommunikáció belső vezénylése, a külvilággal való kapcsolatteremtés. A fej irányító központja, tervezés, irányítás, feldolgozás, koordinálás, archiválás. Szellemi impulzusok feldolgozása (szemben a bélrendszerrel, amely az anyagi impulzusokért felelős).

Agyalapi mirigy: A hormonokért felelős, azok irányítótornya. Feladata a legmagasabb szintű harmónia és alkalmazkodás, belső világunk irányítása. Összhangba hozza belső világunkat a külvilággal. Irányít és ellenőriz.

Ágyékcsigolya: A gerincoszlop része, az élet legfőbb terhét viseli. Stabilitás és mozgékonyság a feladata. Testünk tengelyének olyan problémás területe, ahol az alsó ösztönök és a felső impulzusok (szív és fej) között kialakult konfliktusok jelennek meg valamilyen tünet formájában. Pl. az ösztöne irányítja, nem hallgat a szívére, megérzésére.

Agyfélteke bal: Férfias oldal. Intellektus általi irányítás, értelem, ész, elemzés, felismerés, megnevezés.

Agyfélteke jobb: Nőies oldal. Holisztikus gondolkodás, globális látásmód, minta-, szín- és formaérzék, intuíció, kreativitás közvetítése.

Ajak: Érzékiség, kóstolgatás, a belső dolgok napvilágra hozása. A beszéd, a szavak formálása, érzéki kommunikáció. Az ételekkel és más ajakkal történő érzéki kontaktus felvétele (becézgetés, étkezés, csók, stb.).

Alkar: Cselekvőképesség, emelőerő, felemelni valakit, legyőzni a világot. Megkapaszkodni, megtartani, létrehozni.

Áll: Akaraterő, érvényesülési képesség, céltudatosság, önfenntartás.

Alsó lábszár: Elrugaszkodás, feszítőerő, rugalmasság, spontaneitás, leválás, be nem vallott terhek kinyilvánítása, hirtelen változások előidézése, érzelmek tárolása.

Arc: Ismertetőjel, önkifejezés, egyéniség, őszinteség, hangulat kifejezője, kapcsolat felvétel.

Bélrendszer: A test labirintusrendszere, az anyagi impulzusok feldolgozását szolgálja. Életfontosságú dolgok felvétele, a felesleges dolgok elengedése.

Bordák: A mellkas alkotóelemei, kiemelik annak jelentőségét. Biztonság és védelem, rugalmasság, alkalmazkodás, alkotás, cselekvés a feladata.

Bőr: Határ a külvilág felé, védelem, bőrkontaktus, légzés. Védőpajzs, szigetelőréteg (elszigetelődés). Emberi kapcsolatok eszköze, érintés, érzékelés, tapintás, kommunikáció. Legbelső világunk tükre, a lélek számára börtönné válhat!

Comb: Előrehaladás, lendítőerő. Kilépés, nagy léptekkel való előrehaladás átvitt értelemben is. Kicsapongás, mértéktelenség

Csípő, csípő ízület: Kilépni, megtenni az első lépést valami felé, haladás, hatótávolság. Minden lépés – fizikai és szellemi – kiindulópontja. Kicsapongás, kihágások, túlzás, haladás, fellendülés. Gondoskodás, hogy a dolgok olajozottan működjenek.

Csont: Stabilitás, szilárdság, megfelelés a normáknak.

Emésztőszervek: „Megenni a világot és megemészteni”. Az anyagi világ
befogadása, feldolgozása.

Epe, epehólyag: Rejtett agresszió, túlcsorduló, túláradó keserűség. A dolgok agresszív feldarabolása, ami nem frontális támadásként hanem „hátulról” történik. (pl. epés megjegyzések, stb.)

Erek, véredények: Az életerő közlekedési útvonalai, energiapályák. Feladata szállítani, táplálni, ellátni, eltávolítani, megtisztítani, elszállítani.

Érzékszervek: A külvilág és a belső közötti híd szerepét töltik be. Megismertetik velünk a világot, segítenek megtalálni a dolgok értelmét. Érzékiség és érzéki örömök megteremtése is a feladatai közé tartozik.

Fej: Testünk legfelsőbb része, a test „fővárosa”, a test ellenpólusa (fent és lent). Az értelem, az ész és a gondolkodás központja. Önkifejezés, magabiztosság, önfenntartás, érvényesülési képesség a feladata. Mivel a fej érzékenyen reagál a legkisebb fájdalomra is, ezért érzékeny szenzorként figyelmeztet az élethez való problémás hozzáállás esetén az egyoldalú gondolkodás veszélyeire vagy a gondolkodási blokkokra (fejjel megy a falnak).

Felkar: Erő, hatalom, kitartás.

Fogak: Kemény fegyverek a szájban. Agresszió, vitalitás, potencia, problémamegoldó készség (nagy falatok felaprítása átvitt értelemben is). Mélyen gyökerező meggyőződések. Itt is fontos a jobb és baloldal, valamint a fogak minden darabjának meg van a külön jelentése, amit itt nem részletezek.

Fül: Meghallani, meghallgatni valakit, hallgatni valakinek a szavára, érteni a szóból. A fül az engedelmesség fontos szerve. „Aki nem akar hallani annak éreznie kell!„ (ha nem akarsz meghallani valamit, fáj a füled)

Gége: Kifejezőkészség és hangképzés.

Gerincoszlop: Tartás és dinamika. Az őszinteség mércéje! (Egyenesség, gerincesség a szó szoros és átvitt értelmében is!)

Gyomor: Érzelem, felvétel, odaadás, befogadóképesség, minden lenyelt dolog tároló helye fizikai és szellemi értelemben is! A gyermekkor és az érzelemvilág fészke. Lenyelt érzelmek tárolása. Agresszív bomlasztási folyamat beindítása (gyomorsav). A beteljesedés érzelme és a beteljesedés iránti éhség megnyilvánulása.

Haj: Szabadság, erő, vitalitás, hatalom, gondtalanság, düh, félelem és csillogás visszatükröződése.

Has: Érzés, érzék, ösztönösség, élvezet kifejeződése, gyermeki érzéseink középpontja. Feladata a védelem, elrejtés, fenyegetettség, egzisztenciális félelmek, materiális, anyagi világba vetett bizalom kifejeződése.

Hát: Az élet teherhordója. Egyenesség a szó szoros és átvitt értelmében. Feladata kiegyenesíteni, egyenesbe hozni, támaszt adni, hordani, viselni és elviselni.

Húgycső: Lelki kapcsolat a külvilággal. „Lelki szennyvíz elvezetés vízcsappal.” (Záróizom) Feladata az átélt lelki terhek célirányos elvezetése.

Húgyhólyag: Ellenállni a nyomásnak, elengedni és továbbadni. Feladata a felszaporodott szennyvíz összegyűjtése és leadása. Megkönnyebbülni, ellenállni a lelki eredetű nyomásnak, letenni a terhet. A húgyhólyag a párkapcsolati
problémákon alapuló „el nem sírt könnyek” tároló helye.

Idegrendszer: A test távközlő és hírszolgálata. Közvetítés, szabályozás, irányítás, ellenőrzés, hírközlés, a tudat és a test összekapcsolása.

Immunrendszer: Védelem, védekezés, elhárítás a külső ellenséggel szemben. Konfliktusok harcias eszközök bevetésével.

Inak: Mindent tartó kötelek, mozgásszervünk ékszíjai. Feladata elbírni és megtartani, saját erőnk bevetése, a túlzott testi vágyak megakadályozása.

Ízületek: Mozgékonyság, tagoltság, ízeltség, kifejezőképesség, közvetítés a külvilág és az ember belső világa között. Nyitni a világ felé.

Kar: Kapcsolat a fizikai világgal, átölelni, feldolgozni, elengedni, távol tartani.

Kéz: Birtokba venni, megragadni, felfogni, elengedni, adni és kapni. Segítség és védelem, őszinteség, manipuláció, cselekvőképesség jelképe.
A bal kéz cselekedetei szívből jönnek!
Kéz probléma esetén a saját cselekedeteket középpontba kell helyezni és megkérdőjelezni!

Könyök: Érvényesülési képesség („kikönyökölni”, „tud könyökölni”). Minden követ megmozgatni, teret, helyet csinálni a világban.

Köröm: Az agresszió eszköze, annak kifejezésre juttatása, az életért való küzdelem. Mohó vágy, hogy megkaparinthassunk valamit.

Láb: Mozgás, haladás, helyváltoztatás, állóképesség, stabilitás, önállóság, kitartás, védekezés. Kapcsolat a földdel, a gyökerekkel. A szükséges változások útjára lépni.

Lábfej: Megértés, állhatatosság, állandóság, alázatosság, gyökeret verni. Kapcsolat a Földdel, az anya szeretetének befogadása.

Lágyék: Lágyság, sebezhetőség, érzékenység

Máj: Helyszíne a dühnek, undornak. Szoros kapcsolat az élettel. Értékelés, világnézet. Kapcsolat az eredettel, kezdettel, ősökkel és az értelemmel. Megtalálni az egyensúlyt és az élet értelmét. Szenvedély, függőség és keresés. Az alapvető beállítottságot, az emberi alaptermészetet jelöli. Mértékletességre int.

Mandula: A szervezet védelmi bástyái, őrszemek a külső betolakodóval szemben

Medence: Hűnek maradni önmagunkhoz, a stabil személyiség jelképe.

Méh: Termékenység a szó szoros és átvitt értelmében. Minden kezdet bölcsője. Fizikai és szellemi gyermekünket táplálni, dédelgetni és életet adni neki. (Nem kifejezetten saját gyermek, hanem amire „gyermekemként” tekintek. Lehet ez akár egy házi kedvenc, vagy egy könyv, aminek én vagyok az írója, stb)

Mell: Anyaság, táplálás, védelem, közelség, közvetlenség. Összekötő kapocs az anyával. Lényeges jelképe az önértékelésnek.

Nyak: Kapcsolat, kommunikáció, bekebelezés, fösvénység, zsugoriság. Átláthatóság biztosítása azáltal, hogy lehetővé teszi különböző szemszögekből a megfigyelést. A szellemi horizont kiterjesztése.

Nyelőcső: Minden lenyelt dolog – fizikai és lelki – továbbítása

Pajzsmirigy: Fejlődés, érési folyamat, vitalitás, aktivitás, vérmérséklet, továbbfejlődés, növekedés szabályozója.

Szem: Feladata a külvilág benyomásait beengedni, az érzéseket és a hangulatokat kiengedni, vagyis szabad utat engedni nekik. Az érzelmek visszatükrözése, a lelki közelség vagy távolság kifejezése. Észrevenni a szűkebb
és tágabb világot magunk körül.

Szív: Létezésünk középpontja, a lélek otthona. Az érzelmek, a szeretet és a szeretni tudás képességének kiindulópontja. Otthont ad a legmélyebb tudat alatti érzésnek is, a legfőbb érzékszerv. Feladata a szeretet és az egység, szívügyeink kifejezési és fejlődési képessége.

Tenyér: Tapintás, őszinteség, nyíltság, szívből jövő emberi érintkezés. Feladata kezelni valamit.

Térd: Alázat, alárendeltség, félelem, befelé fordulás. Tisztelet az Életnek.

Torok: Bekebelezni, bevezetni, lenyelni valamit a szó szoros és átvitt értelmében is.

Tüdő: Kapcsolat, kommunikáció, szabadság, könnyedség. Kapcsolat minden élőlénnyel. Fellélegezni, szabadon élni.

Ujjak: Kézügyesség, kézbe venni a világot, felfogni, megérteni valamit.

Vakbél: Tudat alatti igény a rendrakásra. Feladata az idegen betolakodók szembeni védelem.

Váll: Terhelhetőség, megmutatja az élethez és másokhoz való hozzáállást. A belső tartás kisugárzása. Lemondás, beletörődés, kisebbrendűségi érzés, túl nagy lelki teher betegítheti meg (nyomja a vállát).

Végtagok: A kar befogadja a világot vagy kirekeszti. A láb az embert közel viszi a világhoz vagy eltávolítja tőle.

Vér: Az élet hordozója, a személyes dinamika kifejezője (forró vérű, hidegvérű). „Vérévé válik”: Egy adott dolog elfogadását, tulajdonság teljes mértékű elsajátítását jelenti.

Vérnyomás: Harmónia az ember és a világ között. A lelki feszültség állapotának és a jelenlét mértékének kifejezőeszköze.
Magas vérnyomás: Harc, magas feszültség, alacsony vérnyomás: Ellazulás egészen az ájulásig.

Vese: Egyensúly és párkapcsolat. Férfi – női pólus közötti harmónia létrehozása, savas – lúgos erők közötti egyensúly megőrzése, a szélsőségek közötti középút megtalálása. Különbségek kiegyenlítése, ellentétek harmonizálása.

Vesemedence: a fölösleges folyadék „gyűjtő medencéje”, a meg nem oldott, megkövesedett párkapcsolati problémák és lelki bajok színhelye. Feladata a lelki szennyvíz összegyűjtése, mielőtt az magától felhalmozódik. Élettér biztosítása a súlyosabb életfeladatok számára

 

A fent felsorolt testrészek, szervek betegségeinek üzenetét a Mit üzen a tudatalattink a betegségekkel? (kattints a linkre) című e-bookból ismerheted meg, amit most ajándékba is megkaphatsz.

Tovább….

Oldalaink támogatója: borkaszandal.hu

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .