MUSTÁR ÉS MUSTÁRMAG
Kedvelt fűszer és gyógyhatású növény
Fehér mustár – Sinapis alba
A mustár fél méter magasra megnövő növény, szára hengeres, apró szőrökkel fedett. Levelei szárnyasan hasogatottak, és egyes levélkék fogazottak. Virága sárga színű. Termése becő. Az aprócska magjai gömbölyűek, sárga vagy világosbarna színűek, enyhén csípős ízűek. A mustármagot uborka és egyéb savanyúságok eltevéséhez, mártások, sültek, pácok, szószok, marináló mártások, majonézek, kolbászfélék, hentesáruk ízesítéséhez használjuk. A mustármagot elsősorban termesztik, de elvadulva is megtalálható. Sinapsis albae semen néven magja kereskedelmi cikket képez.
A mustár hatóanyaga: myrosin, sinigrin, linol, linolénsav, zsíros olaj, stb
Az aprócska mustármag rendkívül értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz: A – vitamin, Tiamin (B1 – vitamin), Riboflavin (B2 – vitamin), Niacin (B3 – vitamin), B6 – vitamin, folsav (B9 – vitamin), B12 -vitamin, C-, E -, K- vitamin, kálcium, vas, magnézium, réz, szelén, foszfor, kálium, nátrium, és cink.
A mustár növény magjait használjuk.
Gyógyító növényként már Hippokratész is ajánlotta, gyomorbántalmak ellen.
Hatásos vizelethajtóként, epe- és májpanaszok esetén. A fehér mustár magját házi gyógyszerként általános méregtelenítő, pattanásos, kiütéses bőrre, érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcsere-zavarok, epe- és májbántalmak emésztési panaszok, felfúvódás, reuma, isiász (idegbecsípődés) és bőrkiütések esetén is javasolják. A modern kutatások is elismerik, hogy a mustármag lassítja a rákos sejtek kialakulását, és antioxidáns szerepet tölt be. Magas a réz-, vas-, szelén- és magnéziumtartalma, és kitűnő élelmi rost forrás.
Rendkívül jó hatású ízületi gyulladásra, reumatikus fájdalomra a mustártapasz.
A mustártapaszhoz egy teáskanálnyi mustármagot lisztté őrlünk, kevés meleg vízzel összekeverjük és egy vászonkendőre kenve a fájó testrészt beborítjuk vele.
Mustárfürdő kúra ajánlott influenza, hörghurut és vérellátási panaszok esetén.
A mustárfürdőhöz 10 dkg mustármagot porrá őrlünk és egy vászonzacskóban a meleg vízbe lógatjuk.
Néhányszor megnyomkodjuk, hogy a hatóanyagok jól kioldódjanak. Kb 10 percig áztatjuk a vízben, majd a zacskót kivesszük.
Ezt az oldatot öntjük a fürdőkádba és ebben fürdünk.
2 – 3 alkalommal érdemes megismételni, és napi 20 perc fürdőzés ajánlott!
A mustárban lévő linol – és linolénsav segíti a zsírok és egyéb méreganyagok lebontását is, ezért fogyókúra és méregtelenítés esetén rendkívül hasznos a fogyasztása:
Ebben az esetben 6 hetes kúrát javaslok, amit tavasszal és ősszel érdemes megismételni:
6 hétig naponta kétszer – reggel és este egy kávéskanálnyi mustármagot
sok vízzel, összerágás nélkül lenyelünk.
Fontos mellette a bőséges folyadékfogyasztás!
Fűszerként általában az ecettel és fűszerekkel ízesített, porrá őrölt mustárt használjuk. Az igazán finom természetes alapanyagokból készült mustárfélék az üzletben viszonylag drágák, ezért ha valaki szereti a mustár jellegzetes, igazán finom ízét, érdemes házilag elkészíteni. Könnyen elkészíthető, olcsó, és a legfinomabb bolti mustárral vetekszik.
A mustármag bio – és magboltokban kilós kiszerelésben alig kerül többe, mint az üzletekben az 5 dkg-os csomag. A magokat és hasonló csemegéket én a magosbolt.hu webáruházban rendelem.
Az én mustár receptem:
A mennyiség amit csinálok mindig változó, ezért a receptben egy adag hozzávalóit írom.
10 dkg mustármag
1,5 dl borecet, lehet almaecet is. Mivel ezt is magam készítem, szívesebben használom az almaecetet. Legutóbb szintén saját készítésű füge ecettel csináltam, igazán különleges lett így.
kb. 1 dl víz
1 teáskanál őrölt fehérbors
1 teáskanál őrölt kömény
1 evőkanál méz (cukor is megfelel, én mézzel jobban szeretem)
1 mokkáskanál só.
Most ötszörös mennyiséget csináltam, azaz 50 dkg mustármagból, így (kivételesen lemértem) 1,55 kg kész mustárom lett.
A mustármagot kávédarálón finomra darálom, majd leöntöm az ecettel.
Lefedve 1 napig állni hagyom, így a mustárőrlemény jól besűrűsödik.
Másnap hozzákeverem a fűszereket és annyi vízzel hígítom, amilyen állagúra szeretném a mustáromat.
A fűszerek mennyisége csak tájékoztató jellegű, szabad kóstolni és ízlés szerint módosítani.
Jól harmonizál benne az őrölt koriander (nem teszek bele, nem kedvelem az ízét), és fűszerkömény helyett római köményt is lehet beletenni, aki azt jobban szereti.
Ha 1 kiskanál kurkumát is teszek bele, a színe gyönyörű sárga lesz, ráadásul a kurkuma is hasznos a szervezetünknek. Ha a pépbe egész mustármagot is teszek, kész a magos mustárom.
Hidegen üvegbe, vagy dobozokba teszem, a hűtőben hónapokig is eláll – ha el nem fogy.
Aki nem szereti a nagyon csípős ízt, nyugodtan felmelegítheti, így veszít a csípősségéből.
A saját készítésű házi mustár változatainak csak a képzelőerő szabhat határt.
Figyelmeztetés!
A gyógynövények, gyógyteák fogyasztása nem helyettesíti a szakszerű orvosi ellátást. Alkalmazásuk előtt feltétlenül konzultálj kezelőorvosoddal, különösen fennálló betegség, vagy gyógyszerekkel történő egyidejű alkalmazás esetén! A gyógynövények és a gyógyteák betegségek megelőzésére, és kiegészítő terápiaként alkalmazhatók.
Kertészkedők figyelmébe ajánlom!
A mustármag a kertnek is hatékony gyógyítója
Hogy miért veszem én kilószámra a mustármagot, annak is megvan az oka. Amikor egy vetemény helye felszabadul a kertben – és szeptembertől a betakarítást követően is – mustármagot vetek minden szabad helyre. Mivel bármilyen zöldségnövény jól tűri a mustár közelségét, így köztes növényként is ezt használom. Ha később szükségem van a helyre, egyszerűen kihúzom, és a finom, porhanyós földbe máris ültethetem az olyan növényt, amit később kell palántázni.
A fiatal, gyenge zöld hajtásokkal – mint csíranövény – jellegzetes, enyhén csípős ízével új ízt vihetünk a saláták és levesek ízébe.
A talajt sekélyen fellazítom, majd sűrűn beszórom mustármaggal, és begereblyézem. Ha megfelelően nedves a talaj, néhány nap alatt kikel, a kis magok szépen kizöldellnek, a gyomokat elfojtják, gyökereik pedig mélyre hatolnak. A levelek a talajt árnyékolják, így a föld kevesebb vizet párologtat, mint a takaratlan talaj.
A mustár mélyre hatoló gyökérzete olyan anyagokat termel, ami pusztítja a fonálférgeket, drótférgeket, cserebogárpajorokat és más talajlakó kártevőket. Így a mustár fertőtleníti a talajt anélkül, hogy bármilyen vegyszert kellene használni.
Télen a mustár elfagy, és finom fátyolként borul a talajra, tavasszal pedig szétporlik.