OLCSÓ KŐ, VAGY DRÁGAKŐ?

A fenti cím egy kicsit eltúlzott, mert nem a Duna partján szedett kavicsokra gondolok, de azért nem árt, ha Te is tisztában vagy azzal, hogy nem minden drágakő elérhetetlen vágyálom!

Először is – a tévedések elkerülése végett – tudni kell, hogy mi a drágakő?

A drágakövek olyan ásványok, kőzetek, szerves vagy szervetlen anyagok, amelyek szépségük, ritkaságuk és keménységük alapján megnyerték az emberek tetszését.

Sokan azt gondolják, hogy csak a gyémánt, rubin, zafír, smaragd, vagy az akvamarin, stb. a drágakövek, mivel ezek ” drágák “, nehezen megfizethetőek.

Pedig ez korántsem így van!

Ma még a köztudatban van a ” féldrágakő “ kifejezés az árban olcsóbb kövekre és kristályokra, de jobb, ha inkább árban értékesebb drágakőként és kevésbé értékes drágakőként különböztetjük meg őket!

Gyakori, hogy egyes kevésbé értékes drágakő csillogóbb, színesebb, tetszetősebb, mint bármelyik értékesebb kő, ráadásul megmunkálás előtt laikus számára a legértékesebb gyémánt vagy más drágakő is csak egy szép színes kavics.

Kezdjük tehát a „féldrágakővel”, mert ezt azonnal törölhetjük is a listánkról, ugyanis a Nemzetközi Ékszerész Szövetség 1988 – ban betiltotta ezt az elnevezést. Sajnos azonban sokan használják a kereskedők közül még mindig ezt a kifejezést a kevésbé értékes kövekre. Ennek a kifejezésnek nincs tudományos alapja, nem szabad használni, mert értékcsökkentő hatású.

Drágakőnek nevezzük az ékszerekben felhasználható és megmunkált (csiszolt, vagy polírozott) természetes úton keletkezett ásványt, vagy kőzetet.

Fontos, hogy drágakőnek csak természetes anyagokat tekinthetünk!

Szerves drágakőnek nevezzük a drágakövek kisebb csoportját, ami szintén természetes úton, de élőlények közreműködésével keletkezett. Szerves anyagokból áll, vagy szerves vegyületeket is tartalmaz. Ilyenek a gyöngy, korall, borostyán, gagát

A drágakővel kapcsolatos elvárás a használhatóság és a tartósság érdekében egy bizonyos keménység. Az ékszerkő karckeménysége a Mohs skálán mérve legalább 7, vagy ennél magasabb.

Kivétel ez alól, ha valamelyik kő ennél lágyabb, de a szépsége miatt népszerű. Ilyenek a türkiz, a lápisz lazuli, az opálok különböző fajtája, gyöngyök, borostyán, stb.

A borostyánnal rendkívül finoman kell bánni, mert még a levegőben szálló por is karcolhatja. Ez gyakran akkor fordul elő, ha egy polcon felejtett borostyán ékszer beporosodik és le szeretnénk törölgetni.

Mentés

Mentés

Ásványnak nevezzük a természetes körülmények között képződött, meghatározott összetételű, rendszerint kristályos anyagot. Típusát be lehet azonosítani a kristályrendszere és a vegyi összetétele alapján.

Mentés

Mentés

Mentés

Díszítőkőnek nevezzük azokat az ásványokat vagy kőzeteket (ásványtársulásokat), amelyek csiszolt, vagy polírozott formában kerülnek dísztárgyként forgalomba.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Végül említést kell tenni a szintetikus kőről. 

A szintetikus kő mesterséges körülmények között, vegyi úton előállított kő, ami az eredeti kövekkel azonos szerkezetű, kémiai összetételű és optikai tulajdonságokkal bír.

Általában az értékes, vagy ellenálló köveket szintetizálják, de a piacon találkozhatunk a Goldfluss kővel, ami nem értékes, mégis – talán a népszerűsége miatt – érdemes vegyi úton előállítani. Sajnos én is találkoztam olyan árussal, aki a goldfluss gyógyhatását bizonygatta, minden alap nélkül.

Ezeknek a köveknek – bármilyen szépek – nincs semmiféle hatásuk, rezgési frekvenciájuk a műanyaggal azonos, programozáshoz sem használjuk!

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

8 válaszok
 1. Hegedűs Ildikó
  Hegedűs Ildikó says:

  Sziasztok. Szép napot mindenkinek. Szeretnék egy kis segítséget kérni. Valamikor kB 40 évvel ezelőtt a nagynénémnek volt egy kígyó formájú karkötője. Ennek a kigyónak a szemében volt 2 kő. Na itt jön a az érdekesség számomra. Amikor lebetegedett mindig megváltozott a kő színe. Arra már sajnos nem emlékszem hogy milyen színű volt amikor egészséges volt és arra sem hogy milyen amikor megbetegedett. De az biztos hogy előre tudta hogy beteg lesz a szinváltozás miatt. Tudsz nekem segíteni hogy vajon milyen kő lehetett? Vagy esetleg nincs is ilyen. De az biztos hogy ez valóságban így voltak magam is láttam a szín változást. Köszönöm szépen a segítséget ❤️ ❤️ ❤️ ❤️

 2. Gálné F.Anikó
  Gálné F.Anikó says:

  Gyakran járok börzére,mert imádom az ásványokat! Már vannak kiválasztott eladóim,és csak tőlük vásárolok.Nálam fontos nem csak a hozzáértés,hanem az is,,hogy szereti amivel foglalkozik.Akinél ezt nem érzem,nem is megyek oda.Ezt azért írom,mert van egy kiállító,akinél gyönyörű drágakő minőségű ásványok és ékszerek vannak.Mégsem vettem még nála soha,mert azt érzem,hogy sokhoz vér és könny tapad.Hogy a megszerzés miatt nem “riad vissza”semmitől.

  • Kristálygyógyítás
   Kristálygyógyítás says:

   Kedves Anikó!
   Köszönöm szépen hozzászólásodat!
   Egyetértek veled, mert az ásványok valóban őrzik azt az információt, amin “életük” során keresztülmentek. Mindig bízz önmagad megérzéseiben!

   Szeretettel kívánok minden jót!
   Ágnes

 3. Martin Mártonné
  Martin Mártonné says:

  Hát igen ezek a dolgok nagyon elgondolkoztatóak. Bevallom , még amikor elkezdtem gyűjtögetni, ismerkedni az ásványokkal és a kristályokkal, még csak a szépségük ragadott meg. Aztán innen, onnan és könyvekből már a tudományos értékükkel is foglalkozni kezdtem. Többek között én is “hallottam”, hogy a sérült, eltört köveket adjuk vissza a földanyának. Amikor a csodás – tapasztalatból mondom – Szelenit kövemet leejtettem, széthasadt, de még így is vonzódtam hozzá és nagyon bánatosan az erkélyláda földjébe – mivel más földdel nem rendelkeztem – beletemettem. Ahányszor “rátekintettem” annyiszor fájt érte a szívem. Körülbelül egy-másfél hónap múlva kiástam megtisztogattam, hideg folyóvíz alatt kiürítettem, délutántól másnap reggelig, a nappal és holdvilággal feltöltöttem és egy kőágyban nyugodva a virágállványon, gyönyörködünk egymásba. Azóta már több Szelenitet szereztem ide, oda raktam a köveim közé, egy nagyobbat kéznél tartok, de nem feledkezem meg az első Szelenit szerelmemről sem.

  • Ágnes
   Ágnes says:

   Kedves Martin Mártonné!

   Köszönöm szépen a hozzászólást!
   A szelenit egy csodálatos kő! Ráadásul az angyalokkal is összeköt minket, talán pont Ők voltak, akik arra ösztönöztek, hogy vedd újra elő a föld mélyéből. Pontosan ez az, amiről a tanfolyamon is tanítok. Amíg a szakirodalomban és más tanfolyamokon tanultakat mereven követtem, nem találtam meg azt az utat, ami összeköt engem a kristályokkal. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy tanulóim a szívükre hallgassanak, amikor egy kristállyal “dolgoznak”. Vannak bizonyos lefektetett “szabályok”, de azokat az ember találta ki, aki szabályok között él.

   Aki az első megérzésére, a szívére hallgat, sosem éri csalódás. A kristályok ráadásul ebben is a segítő társaink! Nem véletlenül mondom, hogy szeresd, figyelj rá és megérted üzenetét!

   Ha egy kristály megsérül és az a szívednek kedves, fogd a kezedbe, koncentrálj rá és kérdezd meg: “most mit tegyek veled?” – és maradj csendben, csak figyelj a feltörő érzésedre!
   Olyan választ fogsz kapni, amit ha megteszel, nem leszel sem bánatos, sem a szíved nem fog fájni a kövedért! Ráadásul ezzel a módszerrel még egy lépést is teszel az egészséged felé!

   Szeretettel kívánok minden jót!
   Ágnes

 4. Erzsébet Barnáné Nyevrenka
  Erzsébet Barnáné Nyevrenka says:

  T. Kerdésem a következő.A kristályom valami oknál fogva megsérűl, használható továbbra is,vagy a gyógyhatását veszti,és adjuk vissza földanyának hálánkat kimondva…..Köszönöm szépen a választ előre is .T – el Bné Erzsébet.

  • Kristálygyógyítás
   Kristálygyógyítás says:

   Kedves Erzsébet!
   Köszönöm szépen a kérdést, érzékeny pontomat érinti.
   Tudom, hogy sok helyen azt mondják, hogy adjuk vissza Földanyának a sérült követ. Szépen hangzik, de a Természet, az Univerzum rendje más. Ha végigkísérjük egy kő útját kibányászásától a használatig, akkor láthatjuk, hogy attól a pillanattól kezdve, amikor elválasztják, egészen a megmunkálásáig, folyamatosan sérül a kő. Amikor fúrják, faragják, megcsiszolják, polírozzák, akkor tekintik az emberek szépnek. Azt mondják, ha “megsérül”, akkor el kell temetni, semmire nem jó. Ilyen az emberi gondolkodás….. és nem csak a kövekkel kapcsolatban.
   A gyógyító kövek, ásványok legkisebb darabjában is benne van az egész, akár egy hologram. Harmonikus rezgési frekvenciája egy tisztítást követően visszaáll, főleg, ha szeretettel viszonyulunk hozzá. Én használom a “sérült” köveket is, a kristályvizünkben szinte csak ilyenek vannak. Másnak azonban azt ajánlom, tegye azt, amit jó érzéssel tesz. Ha képes a sérült kőhöz szeretettel viszonyulni, akkor a kő ezt sokszorosan meghálálja. Ha úgy tekint rá, hogy ez semmire nem jó, akkor a legjobb amit tehet, ha hálásan megköszönve visszaadja Földanyának.

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.