természetes citrin

Természetes citrin

Mentés

CITRIN, VAGY VALAMI MÁS?

Egy kedves régi tanulónktól kaptam egy levelet, amiben arra kért, segítsek neki beazonosítani egy követ. Az általa küldött képek láttán jöttem rá, hogy ez nem került be a tanfolyam anyagába, ezért most ezen az úton pótolom.

A természetes citrin színe a sárgának a legvilágosabb árnyalatától a legsötétebbig változhat; citrom-, bor-, méz-, arany-, barnás arany-, narancs- és barnássárga lehet. A nem egyenletesen színezett kristályok „felhős” színeloszlásúak.

Nálunk kereskedelmi forgalomban kevés természetes citrinnel találkozhatunk, a legtöbb égetett ametiszt, vagy füstkvarc.

Ha a vásárolt citrinben zárványokat, vagy sávos csíkokat látsz, akkor biztos lehetsz abban, hogy az nem természetes citrin. 

Az ametisztet, vagy a füstkvarcot magas hőfokon (470-560 °C fok) hevítik, míg eléri a kívánt színt.

Ez a kristály – bár összetételét tekintve szintén szilicium – dioxid (SiO2) – de gyógyhatásában nem egyezik meg a citrin hatásával.

Sem a szakirodalomban nem találtam, sem a tanulmányaim során senki nem tudott biztos választ adni arra, hogy ezek a hevített kristályok magukban hordozzák – e az eredeti kristály (ametiszt , vagy füstkvarc ) hatását.

HEVÍTETT KRISTÁLY

Lejjebb két képet látsz ugyanarról a karkötőről, csak a fényviszonyok mások. Mindkét képen jól látható egyes szemeken a sávozott színeloszlás. Ez a karkötő minden kétséget kizáróan nem természetes citrin, bár citrinként vásárolták. 

Előfordul, hogy az árus nem ismeri  a köveket és úgy tudja, hogy ez citrin, ám sajnos gyakoribb, hogy a termék értékét növelve titkolják el a valóságot. 🙁

hevített kristály

AMETRIN

AMETRIN/BOLIVIN

Mentés

A TERMÉSZETBEN IS ELŐFORDUL

A természetben is előfordul, hogy  a Föld belsejében hosszú időn keresztül ( itt évszázadokról, évezredekről van szó ) nagyon magas hőmérséklet uralkodik.  Ilyen helyen az ametiszt kristályban lévő vastartalom eltérő oxidációjának köszönhetően kialakul az ametiszt – citrin kombináció, amit ametrinként ismerünk. Ez a kristály bolivianit néven is ismert, mivel legfőbb lelőhelye a Bolíviai Anahi bánya, ahonnan a legtöbb ametrin származik.

Legfőbb lelőhelye Bolívián kívül Brazíliában is előfordul.

Az ametrinben viszont egyesül az ametiszt és a citrin gyógyhatása mind fizikai, mind lelki szinten.

Mentés

AMETRIN

Ametrin / Bolivin

Mentés