A színpszichológiáról.

-Hogyan hatnak ránk a színek?-

A színeknek nagy szerepük van az életünkben. Kevesen ismerik jelentésüket, értelmüket. Bizonyított tény, hogy a színek hatással vannak érzéseinkre, érzelmeinkre. Ezzel foglalkozik a színpszichológia.

Színválasztásunk is tükrözi ezt. Megfigyelhetjük, ha például szomorúak vagyunk, a sárga szín jó hatással lehet kedélyállapotunkra. Viselhetjük ékszerként, vagy akár öltözékünket is kombinálhatjuk sárgával. A színbevitel egyik módja például, ha sárga italokat iszunk, vagy sárga ételeket eszünk.

Jelentősen megváltozik általuk hangulatunk, jót tesz, ha több időt töltünk napsütésben.

A színek nagymértékben hatnak egészségünkre is. Színválasztásunk sok mindent elárul rólunk, személyiségünkről, jellemünkről.

A színek a pszichológiai reakcióinkat is befolyásolják. E hatást használják a marketing szakemberek. Tanulmányozzák, megfigyelik vásárlási szokásainkat, a színek kiváltotta reakcióinkat és ezeket használják fel munkájukhoz vásárlásösztönzőként.

Nemrégiben az alábbi érdekességet olvastam:

  • a vásárlók 85%-a termékek színe alapján dönt vásárláskor
  • ha belépünk egy üzletbe, tudat alatt mintegy 90 másodperc alatt hozunk ítéletet a környezetről vagy egy áruról, és ebben legnagyobb részt a színek játszanak szerepet
  • a színes hirdetéseket 42%-al többen olvassák el, mint a fekete fehéreket

A zöldségek, gyümölcsök között a vörös szín például az érettséget, a zamatosságot, az édes ízt feltételezi. Szívesebben nyúlunk a piros almáért és eperben sem a halványabbakat választjuk.

Manapság nagyon divatosak a különböző színű paradicsomok. Láttam érett állapotában sárgát, de feketét is. Hááát… ízlések és pofonok… kinek, hogy.

Ahogy a nóta mondja:

„Piros lett a paradicsom, nem sárga…”

Persze, van, aki a sárga paradicsomot szereti, azzal sincs semmi probléma.

Neked melyik szín a kedvenced?
Ismered a jelentését?

Ha ide kattintasz, a SZÍNES ISMERETTERJESZTŐ KURZUSRÓL olvashatsz! Mivel érdekel téged az önismeret, és nyitott vagy a változásra, az új dolgok befogadására, biztos vagyok benne, hogy neked szól!

Szeretnéd felvenni velem a kapcsolatot?

Ha a színekkel, számokkal kapcsolatban van kérdésed,
használd bátran a lenti  űrlapot, és küldj nekem egy rövid levelet.

A gombra kattintva elfogadod az  Adatkezelési Tájékoztatót