Hogyan befolyásolja a spirális forma az életünket?

Nem is gondolnánk, hogy életünket fogantatásunk pillanatától az elmúlásig végigkíséri egy különös alakzat:

A SPIRÁL!

A spirál egy jellegzetes alakzat neve, ami előfordul a természetben, a tudományban és az ember által készített tárgyak világában. A spirál talán a legszebb természetben előforduló forma. Gondoljunk a csigákra, a napraforgó virág magjainak elhelyezkedésére, a kúszónövények indáira, az örvényre, a hullámokra, az ananász vagy a toboz csigavonalára, a Tejútrendszerre, a forgószélre, de akár egy állat szarvára is. A víz spirálisan örvénylik a folyik le a fürdőkádban amikor kihúzzuk a dugót, a ciklonok és anticiklonok is spirális formában jelentkeznek.

A spirál síkban a csigavonal sémája, egy görbe, míg a térben a csavar, vagy tekercs mintázza. Spirális alakú a spirálködnek nevezett távoli tejútrendszer.

A természetben igen sok spirális forma létezik, mind a Földön, mind az űrben.

Spirális vagy csigavonal fizikai alakzatot követ a DNS,  a fenyőtoboz pikkelyeinek elrendezése és a legtöbb csigaféle háza. Fibonacci számsorral leírható a toboz mintázatának, vagy a napraforgó magjainak tekeredése, de nagyon sok állati és növényi, természetben előforduló spirált ismerünk (pl. szőlőinda, kagylók, csigák).

Előfordul a szél formációi között, beleértve a hurrikánokat és a tornádókat. Jelen van a levegőben és a lángban, ezeknek az alakzatoknak a neve az örvény vagy dugóhúzó (vortex és whirl).

Dorian hurrikán 2019

A levegőben lehulló tárgyak esési pályája is ezt a görbét követi, a tollpihétől a falevélen át a repülőgépig.
Az emberi testben a szív bioelektromos impulzusainak spirális mintája alapján vernek a szív kamrái spirális pulzáló ritmussal.
A neuron impulzusokból álló agyhullámok is spirális görbét követve haladnak neuronokon és a gerincvelőn át.


Még az emberi embrió is spirál alakú, amely forma optimális, és nagyban védi a magzatot a külső hatásoktól. Bizonyíték van arra is, hogy a szülés alatt a vajúdási görcsök bioelektromos spirál mozgást mutatnak.
A kisgyermek első firkálása is spirált ábrázol, bár még nem is tudja miért, de ösztönösen érzi, hogy pozitív energiát áraszt, egyensúlyt teremt a szimmetria és az aszimmetria között.

Végül az egész látható és nem látható univerzumban mindenhol, a galaxisokban, a fekete lyukak körüli egyre növekvő korongokban, a összetömörülő csillagközi felhőkben és az anyag és az energia sok egyéb formájában fellelhetők a spirálok.

A spirál az erő és a termékenység szimbóluma, az örök ciklikusság, ismétlődés, végtelenség jelképe, nincs kezdete sem vége, folyamatosan növekszik és tágul. A kozmikus energia képi megjelenítése.

A csigavonal a folyamatos emberi fejlődés, az ég (Isten, szellemi szféra) felé haladás vágyát is jelképezi.

Forrás: wikipedia

Munkásságom és a weboldal támogatója: borkaszandal.hu

Tovább….

FIGYELEM!

Kristályismeret online kurzus
3 modul egyben
most kedvezményesen csak

5.000 Ft

A „Tanfolyam” menüben olvashatsz bővebb információt róla.

Jelentkezési lehetőség ide kattintva