APRÓBOJTORJÁN

Agrimonia eupatoria

Népies nevei: párló, agármony, bojtorjánospárló, királynéasszony káposztája, patikai párlófű

Az apróbojtorján mirigyektől pontozott szára 1 méter magasra is megnő. Levelei hosszúkásak, fűrészesek, fonákján szőrösek, aranysárga virágai fürtökben fejlődnek. Termése horga sörtével van borítva, így mellette elhaladva emberre, állatra kapaszkodik. Hazánkban mindenhol száraz, homokos területeken, vadon fordul elő.

A fiatal, szárított növényt használjuk fel. Hatóanyaga illóolaj és csersav.

Az apróbojtorján a máj és az epe tevékenységeit szabályozza. Húgysavas kórhajlam és makacs reuma, a végtagokban fellépő szaggatás esetében (ilyenkor fürdő formájában) használjuk.  Krónikus májbajnál, bizonyos epekő betegségeknél (cholelithiasis) a legrégebbi időktől fogva használják 5 gr fűből 1/4 liter vízzel készült főzetét.

Vesekő és vesehomok képződésre hajlamos egyéneknél elsősorban megelőzésként ajánlják. Igen eredményesen használható mint női vérzést csillapító, a bélcsatorna és a hólyag renyheségét mulasztó háziszer.

Inulával és árnikával együtt fehérfolyást csökkentő hatású. A nők vizelettarthatatlanságánál és  a gyermekek ágybavizelésénél 4 – 10 gr 1/4 liter vörös borral készült főzetét használjuk.

Az egész fű sűrű főzete gégehurut ellen kitűnő háziszer.

Mint elsőrendű torok – és szájöblítőszerként is ismeretes, amikor rendesen egyenlő rész zsályafűvel készül belőle főzet, amelyet tengerihagyma szörppel szoktak ízesíteni. Ezt a főzetet mandulagyulladás, garatgyulladás és szájpenésznél is adhatjuk. A csecsemő szájpenészénél apróbojtorjánfű, kerek mályvalevél és szamócalevélből készült teát szoktak használni.

A friss apróbojtorján kellemes illatú, szárazon szagtalan, íze keserűen fanyar és összehúzó. Népgyógyászati alkalmazását a külső használatban majdnem teljes egészében az orvosi gyakorlat is átvette.

Májbetegség és epekő bántalom elleni tea:

Vegyünk egyenlő részben apróbojtorjánt, szagosmügét és tavaszi galajt, amely fűkeverékből 1 evőkanálnyit veszünk 1/4 liter vízre. Főzzük meg, és naponta két csészével igyunk belőle.

A szájban képződő daganatok elleni fűkeverék:

20 gr zsurlófű, 30 gr apróbojtorján és 40 gr fekete szeder levél, melyből szabály szerint főzet készül.

Forrás: Varró Aladár Béla gyógyszerész: Gyógynövények gyógyhatásai (1991)

ISMERKEDJ A VIRÁGOKKAL

A virágok szívet, lelket melengetnek, a virág maga az élet erő, energia.
Ha csak rá nézel, simogatva, finoman átölel, nem tudsz neki ellenállni.

Ide kattintva olvashatsz a Gyógyító virágokról

Oldalaink támogatója: borkaszandal.hu