HEGYI ÁRNIKA

Arnica montana

Népies nevei: Szt. János virága, kappanőr, anyagyökér, hájvirág, Máriafű, Luciánfű, olasz utifű

Egyik kedvenc gyógynövény készítményem az árnika krém, soha nem hagyom, hogy kifogyjon itthon. Zárt baleseti sérülésre, véraláfutásra, zúzódásra kiváló hatású. Legszívesebben a Naturland termékét használom.

Nézzük, mit mond a gyógynövényes szakkönyv róla.

Kúszó gyöktörzséből fejlődik a 1/2 méter magas, pelyhes, mirigyes szár, melyen rendesen két páronként ülnek a hosszúkás levelek. Virágzata bókoló, és sárga színű. Hazánk magas, hegyes, havasalji kaszálóin, rétjein, mészszegény talajon fordul elő. Gyűjtjük a gyöktörzsét arnicae rhizoma (radix), levelét (folium), és virágját (flos).

Hatóanyaga: arnicin, arnicin csersav, kékgyanta, illóolaj, zsírsav, viasz, só, és főleg a gyökérben inulin. Kimutattak benne egy kétértékű alkoholt is: az arnidendiolt.

Az árnika az ütő – és visszér – véredény – rendszerre van erős hatással, amennyiben a hajszálereket tágítani képes. Ezáltal vérbőség, és fokozott vérellátás következik be. Akkut és krónikussá vált sérülések összes eseteiben, izomfájdalom, csonttörés, levertség esetén belsőleg is adják az árnikát. Zúzódástól származó idegbénulásnál, agyrázkódásnál is eredménnyel használják. Orr – és méhvérzésnél is bevált.

Az árnikából belső használatra alkoholos kivonat készül, mert a vizes főzet nem adagolható olyan pontosan, ami ennél a növénynél nagyon fontos. Általában a kelleténél nagyobb adag, vagy helytelenül használva múló rosszullétet, hányást, hasmenést, fejfájást, émelygést, bélgyulladást okozhat.

Külsőleg az egész növényből készült tinktúra, vagy kenőcs hatásosabb, mint a csak virágjából készült. A legkülönbözőbb véraláfutásnál, mely ütés, horzsolás, rándulás folytán állt elő, elcsodálkozunk hatásán. Körömzúzódásnál, ahol biztosan számíthatunk rá, hogy a köröm leválik, a gyógyulás simán megy végbe. Térdkalács előtti nyálkatömlő gyulladásnál is eredményes. Hatása gyors, és fájdalomcsillapító.

Az árnikatinktúra ahol a betegség oka idegességre vezethető vissza, nagyszerű eredménnyel használható. A véredény rendszerre való hatása bizonyított. Óvatosan bánjunk azonban vele, mert mértéktelen használata kellemetlen tünettel jár.

Énekesek a gégeizomzat kimerülési jelenségeinél, sok éneklés után hígított árnikatinktúrát igyanak. Még az állatgyógyászatban is szokás a kimerült állatoknak adni.

Szamárköhögésnél, amikor a rohamok gyors egymásutánban jelentkeznek, és orrvérzésnél szintén hígítva kell adagolni.

Gyomorgörcsöt szüntet, elrontott gyomrot megjavít, mivel a gyomor nyálkahártyájára van hatással. Ilyenkor 1 liter enyhén cukros vízbe 50 – 60 cseppet teszünk a tinktúrából, és azt tetszés szerinti időközökben, kortyonként fogyasztjuk.  Ugyanekkor ajánlott a fájó testrészt külsőleg is bedörzsölni a felhígított tinktúrával, vagy kenőccsel.

Rosszullét esetén gyors eredményt érünk el, ha a felhígított tinktúrából kockacukorra 10 – 15 cseppet cseppentünk, és azt vesszük be.

Kenőcs formájában kitűnően bevált köszvény, keresztcsont fájás (Hexenschuss), derékfájás, rándulás, zsibbadás, reuma és hűdés eseteiben. Hatását fokozhatjuk, ha hozzá kámfort, mentolt – vagy hangyasavszeszt keverünk.

Véraláfutásra, bőrhorzsolásra, daganatra, kelésre, ín -és izomgyulladásra 1/2 liter cukros – ecetes vízbe 2-3 evőkanálnyi árnika tinktúrát tegyünk, és ezzel borogassuk. Vagy 1:2 arányban vízzel hígítva használjuk.

Hígított árnikatinktúra zsírral való leforrázásával borogatásként fájdalomcsillapító és mulasztó.

Az árnika szemvizek és hajolajok értékes alkotószere. Odvas fogba és szúnyogcsípés ellen vattára cseppentve használható.

Érzékeny testbőrű emberek esetleg kiütést kaphatnak tőle. Ideges embereknek belsőleg egyáltalán nem ajánlott!

Árnika tinktúra:

Veszünk 10 gr árnika virágot vagy gyökeret is, és 6 napig áztatjuk 70 %-os alkoholban, amely kb 100 gr legyen. 6 nap után leszűrjük, és kiegészítjük 100 gr-ra a kész tinktúrát.

Forrás: Varró Aladár Béla gyógyszerész: Gyógynövények gyógyhatásai. (1991)

ISMERKEDJ A VIRÁGOKKAL

A virágok szívet, lelket melengetnek, a virág maga az élet erő, energia.
Ha csak rá nézel, simogatva, finoman átölel, nem tudsz neki ellenállni.

Ide kattintva olvashatsz a Gyógyító virágokról

Oldalaink támogatója: borkaszandal.hu