BABÉRLEVÉL GYÓGYHATÁSA

Nemes babér (Laurus nobilis)

A babérfa levelét használjuk fűszerként, ami jellegzetes illatú, kissé kesernyés. Talán nincs is háztartás, ahol ne lenne megtalálható, hiszen babérlevelet használunk a káposzta savanyításához, savanyúságok befőzésénél. Jól illik a burgonyafőzelékhez, savanykás levesekhez, babbal készült ételekhez, használjuk vadhúsokhoz, de nem hiányozhat a különböző fűszeres pácokból sem. A franciák szinte minden ételbe beleteszik csokorba kötve kakukkfűvel és petrezselyemmel.

Sokan nem tudják, hogy a babér gyógyhatása is jelentős, leveleinek forrázata többek között segíti az emésztést, serkenti és megkönnyíti a szervezet méregtelenítését, a káros anyagok kiürülését. A babérlevél enzimjei segítenek abban, hogy szervezetünk gyorsabban lebontsa az elfogyasztott táplálékot.

A babérlevél C – és B6 vitamint, vasat, magnéziumot, nátriumot és káliumot tartalmaz. Levele illóolajat tartalmaz. Elsősorban az eukaliptuszolajban is jelentős mennyiségben előforduló 1,8-cineolt vagy eukaliptolt tartalmazza (30-60%), ami mellett számos olyan összetevő van jelen benne 2-8%-os mennyiségben (pl. eugenol, metil-eugenol, linalool, pinének), amelyek a fűszeres, aromás illat kialakításában vesznek részt.

Jótékony hatású a szívre, mivel koffeinsavat és egyéb antioxidánsokat is tartalmaz, melyek erősítik az erek falát és csökkentik a rossz koleszterinszintet.
A babérlevél illóolaja főként antimikrobiális, nyákoldó, köptető, légzéskönnyítő, görcsoldó hatásokkal rendelkezik, melyek mellett az eukaliptolnak köszönhetően gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatások érvényesülésével is lehet számolni az olaj használatakor.

A babérolajat és az azt tartalmazó készítményeket elsősorban légúti hurutok, hörgő-, és homloküreg-gyulladás, valamint a gyomor- és a bél görcsös állapotainak kezelésére használják, belsőleg és külsőleg alkalmazható készítmények (krémek, kúpok, inhalálók, cseppek stb.) formájában.

A babérolaj a fentiek mellett összetevője lehet olyan gyulladáscsökkentő- és fájdalomcsillapító hatású készítményeknek (krémeknek, masszázs- és fürdőolajoknak) is, melyeket reumás megbetegedések és zárt baleseti vagy sportsérülések kiegészítő kezelésére használnak.

A babérlevél olaja allergén összetevőket is tartalmazhat, ezért használata érzékeny bőrűeknél és kisgyermekeknél fokozottabb figyelmet igényel.

A babérlevélolajat parfümolajok, szappanok és egyéb kozmetikai készítmények előállítására is felhasználják.

A levelekben található linalool csökkentheti a stresszt, különösen az illóolaját aromaterápiában használva.
Idegnyugtató, és elalvást segítő tulajdonsága is van.
A babérlevél fitonutrienseket tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladást a szervezetben. Babérleveles borogatással enyhíthetjük az ízületi fájdalmakat, de bőrgyulladásra is alkalmazható.
A babér köptető, köhögéscsillapító, vírus-, gomba- és baktériumölő hatásokkal is rendelkezik.

Figyelmeztetés! 

A gyógynövények, gyógyteák fogyasztása nem helyettesíti a szakszerű orvosi ellátást. Alkalmazásuk előtt feltétlenül konzultálj kezelőorvosoddal, különösen fennálló betegség, vagy gyógyszerekkel történő egyidejű alkalmazás esetén! A gyógynövények és a gyógyteák betegségek megelőzésére, és kiegészítő terápiaként alkalmazhatók.

Oldalaink támogatója: borkaszandal.hu

Ide kattintva visszatérhetsz a Gyógynövények listájához