BORSMENTA

Mentha piperita

A borsmenta olykor akár 1 méter magasra is megnövő növény, szögletes, néha vörösesen foltos és gyengén szőrös szárral, mely tojásdad alakú, fűszeres, vöröses zöld leveleket hord. A virágok a szárak végén kalászszerű virágzatot alkotnak.

Felhasználjuk az egész füvet (herba), levelét (folium), olaját (oleum), és az olajából kikristályosodott mentholt, továbbá gyártási melléktermékeit is.

A borsmenta hatóanyaga a jellegzetes illatú és ízű mentaolaj, amelyből 4 C°-ra lehűtve kiválik a menthol, továbbá csersav, növényi keserű, menthon, terpenek, mentholester, stb.

A gyomor és a bél fájdalmas görcsét és felfúvódást oszlató a fűből készült tea (2 – 5 gr 1/4 liter vízre), mely azon kívül ideg és gyomorerősítő. A gyomorban fellépő zavaroknál, görcs, hányás, kólika, altesti fájdalmaknál, bélrenyheségnél, ideges gyomornál, epebántalmaknál használjuk úgy, hogy belőle reggel és este 1 – 1 csészényit fogyasztunk.

A tea melegen elfogyasztva izzasztó és menstruációt előmozdító hatású is. A teát vízzel, egyenlő rész borral, tejjel is készíthetjük. A leveleiből készült bor, vagy szörp a fent elmondottakhoz hasonló célt szolgál.

A menthol 1:10 alkoholban oldva (10 – 15 csepp 1 kockacukorra) az érmozgató idegekre, a légzésre és a szívizmokra kámforszerűen hat, az idegközpont izgalmát csökkenti. A bőrön és nyálkahártyán hidegérzést kelt, fájdalom esetén érzéstelenítő hatású.

A borsmenta  a szájban nyálkafolyást idéz elő, ám az orrban a váladék kiválasztását csökkenti. Epehajtó, fertőtlenítő hatású. Kitűnő és gyorsan ható háziszer a gyomortól keletkezett fejfájás, fülzúgás és fájás, rekedtség, rosszullét, altesti fájdalmak, fájdalmas hasmenés fellépésekor.

A borsmenta olaj általánosan használt, és a legkülönbözőbb változatokban ismert bedörzsölő – fájdalomcsillapítószer neuralgiás (idegzsába) fájdalmakra, csúz és köszvény fájdalmak csillapítására. Lyukas fogra kínzó fájdalmak esetén vattára cseppentett mentaolajat tegyünk.

A megfőzött fűből fürdő is készülhet, és ehhez az erősítő fürdőhöz néhány csepp borsmenta olajat is tehetünk. Hurutnál az illóolaját inhalálhatjuk. Ilyenkor a menthol tartalom miatt a szemet becsukva kell tartani!
A gyógyszeriparban igen sokoldalú és elterjedt a mentaolaj és a menthol felhasználása: fogcsepp, szájvíz, fájdalomcsillapító szesz és mentholkúp, nátha elleni szippantó, folyékony sampon és reuma elleni sokszáz kenőcs, balzsam és szesz készül belőle.

Menta szörp:

20 gr összetörött mentalevelet áztassunk 24 óráig 10 gr alkohol és 120 gr víz keverékében. A többször megkevert anyagot miután leszűrjük, 200 gr cukorral szörppé főzzük.

Gyomorjavító, emésztést serkentő teakeverék:

10 gr szennalevél és rebarbara gyökér
15 – 15 gr édesgyökér és borsmenta
1/4 liter vízzel főzetet készítünk, szükség esetén fogyasztjuk.

Ideges álmatlanság elleni teakeverék:

Veszünk egyenlő arányba összekevert vidrafüvet, macskagyökeret és borsmentát, Ebből a  keverékből 1 evőkanálnyit leforrázunk 1 csészényi vízzel.
A szüredéket lefekvés előtt, langyosan fogyasszuk el.

Forrás: Varró Aladár Béla: Gyógynövények gyógyhatásai.

ISMERKEDJ A VIRÁGOKKAL

A virágok szívet, lelket melengetnek, a virág maga az élet erő, energia.
Ha csak rá nézel, simogatva, finoman átölel, nem tudsz neki ellenállni.

A virágok hatásának élvezete egy olyan szelíd gyógymód, aminek elsajátításához semmilyen előképzettség nem szükséges. Használata sem iskolai végzettséghez, sem életkorhoz, vagy nemhez nem kötött. A virágokból pedig akár házilag is készíthetsz gyógyírt, de a virágesszencia szabadon vásárolható gyógyszertárakban, gyógynövény boltokban, vagy akár az interneten keresztül is itthon, és külföldön egyaránt.

Itt olvashatsz erről bővebben: Gyógyító virágok

Oldalaink támogatója: borkaszandal.hu