Homeopátia = Hasonlót a hasonlóval

” Kutyaharapást szőrével „

mondjuk sokszor, és sokan nem is gondolnak arra, mennyire helyénvaló ez a mondás.

A homeopátiás kezelés során ugyanis a betegek igen kis adagokban olyan gyógyhatású gyógynövényekből készült szereket kapnak, amik nagyobb adagokban hasonló tüneteket idéznek elő, mint amilyeneket a gyógyítandó betegség okoz.

Similia similibus curantur – Hasonlót a hasonlóval
Ez a latin mondás minden homeopátiás gyógymód sarkköve.

Az a hatóanyag, ami egészséges embereken bizonyos betegségtüneteket idéz elő, felhasználható az ugyanolyan tünetektől szenvedő betegek kezelésére.
Hatására elmúlnak a panaszok, az egészség helyreáll.

A BETEGSÉGEK KÜLSŐ JELEI

A homeopátia alapgondolata szerint a betegségek külső jelei annak a bizonyítékai, hogy a szervezetben természetes gyógyulási folyamatok zajlanak.
A szervezet végül meggyógyítja önmagát és ezért olyan gyógynövényekből készített szereket rendelnek, amelyek segítik a tünetek kifejlődését, ezzel felgyorsítják az öngyógyító folyamatokat.

Kinin

KININ – az első lépések

A homeopaták a kínafa kérgével ( ebből nyerik a kinint ) kezdték a kísérletet, és arra a következtetésre jutottak, hogy a gyógyszerek az egészséges szervezetben lényegében ugyanolyan tüneteket idéznek elő, mint amilyenek gyógyítására a beteg szervezetben fölhasználják őket.
A maszlagos nadragulya kivonata például az egészséges szervezetben heves tüneteket, fejfájást idéz elő.
Ezek alapján ha olyan beteg veszi be a kivonatot, akinek éppen erősen fáj a feje, akkor a gyógyulási folyamat, amelynek megnyilvánulása a fájdalom, hamarább fejeződik be, vagyis gyorsabban gyógyul a beteg.

Maszlagos nadragulya
Mérgező!

A homeopátiás kezelésnek ezt a formáját a „hasonló a hasonlót gyógyítja ” elvének nevezik.
Mivel azonban a maszlagos nadragulya erősen mérgező növény, ez az elmélet csak úgy válhatott be a gyakorlatban, ha a kivonatot csak nagyon kis adagokban kapta a beteg, így eredeti térfogatának sokszorosára kellett hígítani ahhoz, hogy az valóban gyógyítson.

Ezen az elven működik az összes homeopátiás szer.
Mivel a mesterségesen előidézett tünetek enyhék, nem terhelik meg a beteget, nem okoznak sokáig szenvedést.

Egy német orvos, Christian Friedrich Hahnemann 1812 -ben I. Napóleon hadseregének 180 hastífuszos katonáját kezelte ezzel a módszerrel, és azok két kivétellel mind felgyógyultak.
Ez a kimagaslóan jó gyógyulási arány egy csapásra népszerű gyógymóddá avatta a homeopátiát.
A híre hamar elterjedt, de igazán az Egyesült Államokban talált támogatókra. Ez a gyógymód a XIX. században azonnal népszerűvé vált, mihelyt a közvélemény tudomást szerzett róla.
Több segítséget ígért, mint a hagyományos orvostudomány.

A HOMEOPÁTIA ALAPELVE:

Ne fojtsuk el a tüneteket!

A homeopátia elvei alapvetően különböznek a hagyományos orvoslásétól, amely nagy hatású gyógyszereket alkalmaz a tünetek elfojtására.
A homeopaták azt vallják, hogy a gyógyszeres gyógymód természetellenes.
A mintegy 3000 éves hindu ájurvédikus orvoslás sok tekintetben rokon a homeopátiával.

Ez az orvosi rendszer régi szanszkrit leírásokat vesz alapul, legkorábbi forrásai az i.e.II.évezredből származó Atharva – véda, és a későbbi Ájur – véda.
Indiában széles körben tanítják, hazánkban is egyre elterjedtebb.

Az ájurvédikus orvoslás alapvető tanítása szerint az egészség feltétele a három testnedv – epe, nyálka, szél – tökéletes egyensúlyának fenntartása.
A betegségeket az egyensúly megbomlása, a diszharmónia váltja ki.
Az ájurvédikus gyógymódokban diétát, műfogásokat, ásványi anyagokat és több, mint 700 gyógynövényt alkalmaznak.

A homeopátiát ma már az orvostudomány is elfogadja, vannak homeopata orvosok, és homeopátiás szereket a gyógyszertárakban lehet kapni.

A virágterápia ugyanazon az elven alapul, mint a homeopátia, de annál is szelídebb, mivel nem testi tüneteket, hanem a tüneteket kiváltó lelki okokat kezeljük azokkal a virágokkal, amelyek harmonizálnak a lelki állapottal.

A Gyógyító virágok – Virágterápiáról itt olvashatsz bővebben.