KÖMÉNYMAG GYÓGYHATÁSA

Fűszerkömény – Curum carvi

A fűszerkömény az ernyősvirágzatúak rendjébe és a zellerfélék családjába tartozó faj. A legelterjedtebb és legkedveltebb fűszerek közé tartozik, a Biblia is említést tesz róla. Európában a 13. században terjedt el.

Zsíros olajat és fehérjét is tartalmaz. Az erősen fűszeres ízű mag (Carvi fructus) hatóanyaga az illóolajában levő karvon, kaveol, és kuminaldehid is található benne. Illóolaj tartalma 3 – 7 %

Egyéb nevei: konyhakömény, keménymag, régikömény, hasznos kömény.

Fűszerként használva a köménymagot egyes ételekbe (saláták, körözött) beleszórjuk, másokba (kelkáposztafőzelék, húsok) belefőzzük, a rántott levesnél (köménymagleves) viszont a rántásba tesszük. Levesek, saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék, körözöttek, puha sajtok, péksütemények, pogácsák ízesítője, a savanyúságok és a savanyú káposzta elengedhetetlen fűszere. Fűszerkeverékek és – kivonatok alapanyaga. A kereskedelemben egészben és őrölt formában is kapható. Ha felhasználás előtt zsiradék nélkül serpenyőben kissé megpirítjuk, jobban kiadja az aromáját az olyan ételekben, amibe csak beleszórjuk. Pld. körözött, vagy káposztasaláta.

Mára már orvosilag is bebizonyosodott, hogy a köménymagban található kuminaldehid, kis molekulaként, gátolja az alfa-szinuklein csomósodását, amely olyan súlyos neurodegeneratív betegségekben játszik szerepet, mint a Lewy-testek által okozott elmebajParkinson-kór, és multiszisztémás atrófia.

A köménytea ősidőktől fogva szélhajtószerként ismeretes, gyomorerősítő, görcsöt csillapító háziszer. Rendszertelen emésztésnél, felfúvódásnál, a belekben és  a gyomorban jelentkező görcsszerű tüneteknél javasolt a használata. Elégtelen havivérzésnél egyike a legáltalánosabban használt háziszereknek.

A kömény gyakori összetevője a méregtelenítő, puffadás gátló és görcsoldó teakeverékeknek is, de a köménymagból mi is egyszerűen készíthetünk teát.
½ teáskanál őrölt, vagy mozsárban megtört köménymagot 2 dl forrásban lévő vízzel öntsünk le, 10-12 percet hagyjuk állni, majd leszűrve, lassan kortyoljuk. Meglepően gyors és hatékony segítség emésztési problémák esetén.

A köménytea a bakteriális eredetű, ún. megfázásos betegségekkel szemben is felveszi a harcot. A kömény komplex vegyületeinek baktériumölő tulajdonságai ilyen esetekben is érvényre jutnak. Torokfájás, köhögés esetén is érdemes hát kipróbálni a köményteát.

A köménymagból készült olajat hasonlóan használják fel, s mint bedörzsölőszer ismeretes. Reumatikus eredetre visszavezethető fog – és fejfájás ellen a köményt a tűzhelyen felmelegítik, és egy ruhába csavarva a fájó testrészre felkötik.

Az állatgyógyászatban is közkedvelt, a mesterséges állati tápszerek elmaradhatatlan alkotóeleme. A gazdák tejszaporítóként is használják.

Figyelmeztetés! 

A gyógynövények, gyógyteák fogyasztása nem helyettesíti a szakszerű orvosi ellátást. Alkalmazásuk előtt feltétlenül konzultálj kezelőorvosoddal, különösen fennálló betegség, vagy gyógyszerekkel történő egyidejű alkalmazás esetén! A gyógynövények és a gyógyteák betegségek megelőzésére, és kiegészítő terápiaként alkalmazhatók.

Oldalaink támogatója: borkaszandal.hu

Ide kattintva visszatérhetsz a gyógynövények listájához