ROZMARING
FŰSZER ÉS GYÓGYNÖVÉNY EGYBEN
Rosmarinus officinalis
A rozmaringot ismerjük Rozmarin, vagy Boldogasszony fája néven is.
Nálunk termesztett növény, kedvelt kiskert, park és szobadísz. Saját tapasztalatom alapján kertben a fiatal rozmaringot nagyon hideg télen érdemes takarni, 2 éves kora után azonban már a keményebb telet is kibírja.
A rozmaring örökzöld félcserje. Virágai végállásúak, ajakosak, erősen kiemelkedő fellevelekkel, április végétől már nyílnak. Színei a világoskéktől a liláig, sokféle árnyalatban megtalálhatóak. Levelei sötétzöldek, egyenesek, tűformájúak, szélük visszahajlik, fonákjuk szürkésen szőrözött.
A rozmaring minden része erősen aromás, balzsamos illatú.
A rozmaring hatóanyaga illóolaj, cineol, borneol, csersav, keserűanyag, kevés szaponin.
A rozmaring emésztési rendellenességnél, felfúvódásnál, májpanaszoknál kedvelt népies szer. Ezen panaszok esetén 1 kávéskanál rozmaringot 2,5 dl (egy csésze) vízre számítva javasolt a tea fogyasztása.
Ugyanezen betegségeknél rozmaringbort készítenek, és a rozmaring olaját is szokták használni.
ROZMARINGBOR
Vegyünk 1 liter jó minőségű – még jobb, ha házi – száraz fehérbort és 3 nagyobb virágos ág vegyszermentes rozmaringot a kertből.
A megmosott, lecsepegtetett rozmaring ágakat tegyük bele a jól kimosott tiszta üvegbe (én minden üveget, amit befőzéshez vagy más hasonló célra használok 120 C°-on a sütőben kb 10 percig csírátlanítom, majd lehűtve használom), öntsük rá a fehér bort, zárjuk le és négy hétig tegyük világos helyre.
Ezután szűrjük le és töltsük kisebb üvegekbe.
Napi 1-2 kanállal igyunk meg belőle.
A rozmaringbor kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító, frissítő, serkentőleg hat a központi idegrendszerre és fokozza a vérellátást. Ismeretes jó görcsoldó, baktériumölő tulajdonsága, de alkalmazzák menstruációs, változókori panaszok, vérkeringési zavarok esetén is. Fejfájás ellen szintén javallott.
Mint minden gyógynövényt, ami fűszerként is megállja a helyét, legegyszerűbb ételeinkbe belefőzni, így megelőzhetjük az emésztési panaszokat, felfúvódást.
A rozmaringot használhatjuk mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gomba- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá orvosi zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány- és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhús), ízesítésére, illatosítására. Főleg a mediterrán konyhára, azon belül a francia és olasz ételekre jellemző.
A rozmaringot morzsolva forgalmazzák. Jól zárható edényben, száraz helyen kell tárolni. Mint minden áthatóan aromás fűszert, ezt is csak óvatosan szabad adagolni.
Frissen vagy szárazon a fürdővízbe áztatva illatosít és frissít.
A rozmaring azon növények közé tartozik, amelyeknek az alapvető információját is használjuk, esszencia formájában.
Rudolf Steiner igen lényeges támponttal szolgál a rozmaring gyógyhatásáról: „Megerősíti az énünket az emberi lény más oldalaira gyakorolt hatásának viszonylatában.
Összeköti a szellemet az anyaggal, és megerősíti ezek kapcsolatát. Ez egy olyan gyógyír, ami abban segít minket, hogy megállapodjunk az anyagban…..”
A test és a szív felmelegítésével a rozmaring virágesszencia megkönnyíti az anyaghoz való kötődést. Éppen ezért ezt a virágesszenciát azok számára ajánlhatjuk, akik nehezen képesek magukat jól érezni saját bőrükben…. folyt..
Többet megtudhatsz a rozmaring lelki hatásáról a Gyógyító Virágok ide vonatkozó részében.
ISMERKEDJ A VIRÁGOKKAL
A virágok szívet, lelket melengetnek, a virág maga az élet erő, energia.
Ha csak rá nézel, simogatva, finoman átölel, nem tudsz neki ellenállni.
A virágok hatásának élvezete egy olyan szelíd gyógymód, aminek elsajátításához semmilyen előképzettség nem szükséges. Használata sem iskolai végzettséghez, sem életkorhoz, vagy nemhez nem kötött. A virágokból pedig akár házilag is készíthetsz gyógyírt, de a virágesszencia szabadon vásárolható gyógyszertárakban, gyógynövény boltokban, vagy akár az interneten keresztül is itthon, és külföldön egyaránt.
A Virágok, virágesszenciák ismerete kurzus online változatát azért hoztam létre, hogy azok is részt tudjanak venni rajta, akik a nagy távolság miatt másként nem tudnák elvégezni.
Itt olvashatsz róla bővebben: Gyógyító virágok
A virágismeret témaköre:
A kurzus anyaga 52 részből áll, ami négy témát ölel körül.