ROZMARING
FŰSZER ÉS GYÓGYNÖVÉNY EGYBEN

Rosmarinus officinalis

A rozmaringot ismerjük Rozmarin, vagy Boldogasszony fája néven is.
Nálunk termesztett növény, kedvelt kiskert, park és szobadísz. Saját tapasztalatom alapján kertben a fiatal rozmaringot nagyon hideg télen érdemes takarni, 2 éves kora után azonban már a keményebb telet is kibírja.

A rozmaring örökzöld félcserje. Virágai végállásúak, ajakosak, erősen kiemelkedő fellevelekkel, április végétől már nyílnak. Színei a világoskéktől a liláig, sokféle árnyalatban megtalálhatóak. Levelei sötétzöldek, egyenesek, tűformájúak, szélük visszahajlik, fonákjuk szürkésen szőrözött.

A rozmaring minden része erősen aromás, balzsamos illatú.

A rozmaring hatóanyaga illóolaj, cineol, borneol, csersav, keserűanyag, kevés szaponin.

A rozmaring emésztési rendellenességnél, felfúvódásnál, májpanaszoknál kedvelt népies szer. Ezen panaszok esetén 1 kávéskanál rozmaringot 2,5 dl (egy csésze) vízre számítva javasolt a tea fogyasztása.

Ugyanezen betegségeknél rozmaringbort készítenek, és a rozmaring olaját is szokták használni.

ROZMARINGBOR

Vegyünk 1 liter jó minőségű – még jobb, ha házi – száraz fehérbort és 3 nagyobb virágos ág vegyszermentes rozmaringot a kertből.
A megmosott, lecsepegtetett rozmaring ágakat tegyük bele a jól kimosott tiszta üvegbe (én minden üveget, amit befőzéshez vagy más hasonló célra használok 120 C°-on a sütőben kb 10 percig csírátlanítom, majd lehűtve használom), öntsük rá a fehér bort, zárjuk le és négy hétig tegyük világos helyre.
Ezután szűrjük le és töltsük kisebb üvegekbe.
Napi 1-2 kanállal igyunk meg belőle.

A rozmaringbor kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító, frissítő, serkentőleg hat a központi idegrendszerre és fokozza a vérellátást. Ismeretes jó görcsoldó, baktériumölő tulajdonsága, de alkalmazzák menstruációs, változókori panaszok, vérkeringési zavarok esetén is. Fejfájás ellen szintén javallott.

Mint minden gyógynövényt, ami fűszerként is megállja a helyét, legegyszerűbb ételeinkbe belefőzni, így megelőzhetjük az emésztési panaszokat, felfúvódást.

A rozmaringot használhatjuk mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gomba- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá orvosi zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány- és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhús), ízesítésére, illatosítására. Főleg a mediterrán konyhára, azon belül a francia és olasz ételekre jellemző.

A rozmaringot morzsolva forgalmazzák. Jól zárható edényben, száraz helyen kell tárolni. Mint minden áthatóan aromás fűszert, ezt is csak óvatosan szabad adagolni.

Frissen vagy szárazon a fürdővízbe áztatva illatosít és frissít.

A rozmaring azon növények közé tartozik, amelyeknek az alapvető információját is használjuk, esszencia formájában.

Rudolf Steiner igen lényeges támponttal szolgál a rozmaring gyógyhatásáról: „Megerősíti az énünket az emberi lény más oldalaira gyakorolt hatásának viszonylatában.
Összeköti a szellemet az anyaggal, és megerősíti ezek kapcsolatát. Ez egy olyan gyógyír, ami abban segít minket, hogy megállapodjunk az anyagban…..”

A test és a szív felmelegítésével a rozmaring virágesszencia megkönnyíti az anyaghoz való kötődést. Éppen ezért ezt a virágesszenciát azok számára ajánlhatjuk, akik nehezen képesek magukat jól érezni saját bőrükben…. folyt..
Többet megtudhatsz a rozmaring lelki hatásáról a Gyógyító Virágok ide vonatkozó részében.

ISMERKEDJ A VIRÁGOKKAL

A virágok szívet, lelket melengetnek, a virág maga az élet erő, energia.
Ha csak rá nézel, simogatva, finoman átölel, nem tudsz neki ellenállni.

A virágok hatásának élvezete egy olyan szelíd gyógymód, aminek elsajátításához semmilyen előképzettség nem szükséges. Használata sem iskolai végzettséghez, sem életkorhoz, vagy nemhez nem kötött. A virágokból pedig akár házilag is készíthetsz gyógyírt, de a virágesszencia szabadon vásárolható gyógyszertárakban, gyógynövény boltokban, vagy akár az interneten keresztül is itthon, és külföldön egyaránt.

A Virágok, virágesszenciák ismerete kurzus online változatát azért hoztam létre, hogy azok is részt tudjanak venni rajta, akik a nagy távolság miatt másként nem tudnák elvégezni.

Itt olvashatsz róla bővebben: Gyógyító virágok

A virágismeret témaköre:

A kurzus anyaga 52 részből áll, ami négy témát ölel körül.

 • 1

  Az első néhány rész betekintést nyújt a virágterápiába, megismerkedsz a virágesszenciák – nagyon egyszerű – elkészítésének és alkalmazásának módjaival, valamint részletesen kifejtem benne, hogyan tudsz egy lelki problémát felismerni, és meghatározni. Ezen ismeretekkel már gyerekjáték lesz a megfelelő esszenciát kiválasztani, vagy akár elkészíteni.

  Minden esszencia úgy tökéletes, ahogy van, mégis tökéletesítheted még tovább, ha finoman ráhangolod a legapróbb lelki rezdülésre is. Mint amikor kikevered a színt a palettán: még egy leheletnyi valamiből, hogy pontosan azt a színt kapd, ami a legjobban kifejez téged.

  Így már a kezdet kezdetétől használhatod is azt az esszenciát, amire lelki állapotodnak megfelelően szükséged van. Ha van egy kis virágoskerted, ahol vegyszermentesen kertészkedsz, akár magadnak is el tudod készíteni az alkalmas esszenciát, de – mint feljebb írtam – készen meg is vásárolhatod azt.

 • 2

  A második negyedben a modern kutatásokból származó 96 féle virággal, azok esszenciáinak   hatásával ismerkedsz meg, képekkel illusztrálva.

  Minden virágnál részletesen tárgyaljuk azokat a lelki állapotokat, amelyekre a virág információja rezonál.

  Ebben a részben bemutatott virágesszenciák reális szükségletekre adnak választ. Már tapasztaljuk, hogy milyen nehéz feladatok, drámai konfliktusok, és olyan élethelyzetek  előtt állunk, amelyek komoly fizikai és erkölcsi erőt, és nyugalmat igényelnek. Az itt sorba vett esszenciák nagy része már több, mint  30 éve bizonyítanak, tulajdonságaikat széles körben elismerik, hatásukat klinikai esetek igazolták.

 • 3

  A harmadik negyedben részletesen átvesszük a Bach virágterápiát, amiben Dr.Bach 38 hagyományos virágesszenciájával és azok hatásával foglalkozunk. Ez a rész egy kisebb „tanfolyam a tanfolyamban”. (A Bach virágterápia önmagában is egy tanfolyamnyi anyag)

  A 38 virágesszencia mindegyike szintén egy-egy kedélyállapothoz társítható. Tehát ezek között sem találunk különböző betegségekre ható esszenciákat, hanem azokra a lelki állapotokra, amelyeknek következményei lehetnek a fenti szervi panaszok, úgymint félelemre, bizonytalanságra, aggodalomra, önbizalomhiányra, stb.

 • Tehát a fent megismert összesen 134 féle virágesszencián kívül meg tudsz majd különböztetni több, mint 2000 különböző lelki (kedély) állapotot, így ezzel az ismerettel minden területre megtalálod a gyógyírt.

 • 4

  Tanfolyamunk befejező néhány tananyagát ismétlésnek is nevezhetném, ami viszont egyáltalán nem lesz unalmas, mert a tünetek oldalról közelítjük meg a kérdést.

  Mivel itt a különböző lelki állapotokat csoportosítjuk, ezzel egy mindenkor használható segédanyagot kapsz, ahol megtalálod a jelentkező tünetet (pld álmatlanság, félelem, intimitás, stb.), amihez több lehetőség is tartozik, milyen konfliktus okozhatja ezt a kellemetlenséget.

  Elegendő csak annyit tudnod, hogy valaki pld. álmatlanságban szenved, közösen ki tudjátok deríteni, hogy mi zajlik benne, ami ezt a tünetet okozza. Mindegyik lelki állapot mellett megtalálod azt az esszenciát, amellyel eredményesen túl lehet jutni ezen az időszakon.

 • Mit kaphatsz még a tanfolyam ideje alatt?

  A tanfolyam teljes ideje alatt – ha szeretnéd – beszélhetünk messengeren, vagy felteheted kérdéseidet e-mailben is, szívesen válaszolok.

  Tarts velem Te is, IDE KATTINTVA olvashatsz bővebb információt, és megtalálod a jelentkezési lapot is.