ÖNISMERET azaz ÖNMEGÉRTÉS

„A látható énünk, az, akinek hisszük magunkat, csak egy körülhatárolt hely, aminek semmi köze a valódi énünkhöz. Ezért esik annyira nehezünkre meghallani azt, amit a lélek mond, ezért próbáljuk inkább megzabolázni, hogy helyette a terveinket követhessük: a vágyainkat, a reményeinket, a jövőnket.” Paulo Coelho

Coelho idézetében minden benne van. Ennyi. Igen, erről szól.

Sokat olvashatunk róla, tanulmányok, elemzések sora taglalja. Aki szeretne részletesebben erről olvasni, megteheti akár az interneten is.

Nem szaporítom a szót a szintek bemutatásával és a pszichológiai magyarázatokkal, én a gyakorlati oldaláról közelítem meg.  Elmondom Neked, hogy éltem meg a találkozást az önismerettel és mire jutottam a témában.

Ahogy ez kezdődni szokott…

Hiszen mi már ismerjük magunkat! Nem? Tudjuk, milyen méretű cipőt, ruhát kell vennünk, hogy jól érezzük magunkat benne. Tudjuk, hogy a paradicsomos káposztától időnként ég a gyomrunk. Sorolhatnám.

Akkor most mi ez az „ismerd meg önmagad” dolog, amiről szó van? Van még valami?

Nézzük! Ez mind a test, a szellem kívánalma, igénye. (Amit kifelé mutatunk a világnak). Tudjuk, szellemi lények vagyunk, tapasztalni jöttünk az anyagi világba. Elfogadjuk a hármas egységet, Szellem, Lélek és Személyiség vagyunk.

Jó, de…

Hol van, amit keresünk? Ott bent. Legbelül és legmélyebben. Ott van a mi lényegi részünk, a Lelkünk esszenciája. Ő mindent tud.

Ott van bent, de hogy jön ki? Hogy lehet vele beszélgetni. Mit tegyek, hogy jobban megértsem, megismerjem, mit akar mondani?

Megérkeztünk!!!

Erről szól az önismeret, önmegértés. Nem csak kifelé figyelünk, hanem befelé is. Megértjük, mi az, ami nincs a helyén. Rájövünk és visszamegyünk oda, ahol történt. Lehet az életünkben bárhol, gyerekkorunktól egészen a mai napig.

Feltesszük a kérdést:

 „Mit akar ez az érzés tőlem? Mi az üzenete? Mit kell máshogy csinálnom?
(… paradicsomos káposzta… rossz élmény, nem eszem meg és kész…megoldva). Na, de ez más! Hol van a
valami az életemben (fejlődési szintemen, spirálomon) ami elakadt, megakadt, nem teljes és úgy léptem tovább?”

 „Hol keressek? Mit és hogyan? Ki mondja meg?”

Egyszerű a válasz! Lásd fent!

Te! Tebenned van, ott legbelül a válasz az összes kérdésedre!

Számos dolog lehet, ami a mostani életedben árnyékként jelenik meg. Árnyék, amit úgy képzelj egy, mint egy nagy kirakós játék egy hiányzó elemét. Rakosgattad az évek során, de egy-egy darabka elveszett és nem került a helyére.

Melyik az a „darabka”, ami hiányzik, hiányzott?

A legfontosabb dolog? Talán éppen

A SZERETET?

Ami nélkül nem tudunk létezni.

Kell, hogy szeressünk és kell, hogy szeressenek.

Melyik életszakaszban hiányzik a darabka és nem került be a helyére? Ezt úgy értem, nem volt meg, vagy nem kellőképpen volt jelen a szeretet. Talán hiányzott az egyensúly a kapott és az adott szeretet megélésében. Nagyon fontos, hogy ne csak adni, hanem elfogadni is tudjuk a szeretetet. – Nekem pl. ezt is meg kellett tanulnom… de a lényeg:

SZERETTED-E eléggé ÖNMAGADAT!?

A legutóbbi konzulens képző tanfolyamon találkoztam a következő gyakorlattal, melyet most megmutatok Neked is.

Nagyon érdekes felfedezésekre bukkanhatunk. (Én már megtaláltam és helyrehoztam, amit kellett.)

 

A gyakorlat neve: SZERETET-EDÉNYEK

 

Kérlek, végezd el a következő feladatot:

Először is, vásárolj színes ceruzákat! Talán már vannak is és használod őket. Remek! (Én is) Szükséged lesz még sima papírlapra.

Készítsd elő a „terepet”. Nagyon fontos!

Teremts magad körül egy nyugodt, békés légkört. Legyél egy kicsit egyedül, gyújts meg egy szép gyertyát, vagy használj füstölőt, aromalámpát.

Telefon kikapcs. Most nem kell! Most Te vagy a fontos. Ha van megszokott lazító technikád kérlek, végezd el.

 

Ha felkészültél, jöhet a papír és a színes cerkák!

1/ Rajzolj, kérlek, 10 edényt, olyat, amibe folyadékot lehet tölteni.

Amilyen jólesik. Érzés alapján rajzolj! Lehet kisebb, nagyobb, lehet mintás, ábrás. Ki is színezheted.

 

Ha kész, megyünk tovább:

2/ Ezután figyelj a megérzéseidre és ez alapján töltsd fel (rajzolj bele folyadékszintet) mindegyik valameddig. Nem kell sietni. Ne kapkodj, lényeg, hogy figyeld, mi jön bentről.

 

3/ Most számozd be őket 1-10-ig. A sorrend is jöjjön belülről. Érezd meg melyik szeretne hányas lenni?

 

Ezek lesznek a Te szeretet-edényeid. Mindenkinek van 10 féle szeretet-minősége, amit meg kell élnünk.

 

Kitérek kicsit a „minőség” szóra. A minőségről most filozófiai értelemben beszélek, vagyis nem a hétköznapi „jó vagy rossz”-ról van szó.

A minőség itt az adott dolog lényeges tulajdonságait jelentik. Esszenciaként is említhetjük.

Folytatom… életünk során Lelkünknek mind a 10 szeretetfajtára szüksége van, de különböző életszakaszokban sajátíthatjuk el, kaphatjuk meg, érhetjük el.

Ezeknek az edényeknek mindig telítettnek kell lenniük. Csak akkor tudunk továbblépni, ha az adott edény megtelt. Abból csordul tovább a következőbe. Amikor egy edény feltöltődik, pozitív energia árad bennünk és belőlünk. Jól érezzük magunkat. Vigyáznunk kell arra, ne veszítsük el a kapcsolatot saját benső lényünkkel, mert az diszharmóniát okoz! Fontos összpontosítani saját lényünk szeretetére. Ez a leglényegesebb!

A szeretetérzés nem egyes emberektől jön, hanem belőlünk, saját magunkból.

 

Kérlek, gondolkodj el az olvasottakon és fogalmazd meg, írd le a jegyzetfüzetedbe, mit jelent számodra a SZERETET? Miért szereted önmagadat?

Ha esetleg még nem gyakorlod a jegyzetelést, javaslom, vegyél egy gyönyörű füzetet és kezdd el!

Hogy mi lesz a következő lépés a feladatban?

 

IDE KATTINTVA megtudod  🙂

 

Szeretettel teli napokat kívánok! Meszes Mária