A négy mérhetetlen

A négy mérhetetlen – négy erényt, és a hozzá tartozó meditációs technikát mutatja be, amit egy kedves ismerősöm, és a Kristályok, ásványok – Naturagyógynövény facebook csoportunk egyik tagja, Molnárné Kecskés Mónika tanít meg nekünk.

Bár „A négy mérhetetlen” egy buddhista gyakorlat, úgy vélem mindenkinek javára válhat, függetlenül vallási, felekezeti hovatartozástól.

A négy mérhetetlen

Legyen boldog minden lény, és rendelkezzen a boldogság okával!
Legyen mentes a szenvedéstől és a szenvedés okától!
Sose váljon el a szenvedésen túli tiszta boldogságtól!
Nyugodjon a nagy egyenlőségben, amely mentes elfogultságtól, ragaszkodástól és ellenszenvtől!

Küldés–fogadás

Végezzük a küldés–fogadás gyakorlatát pár percig:

Miközben nyugodtan kilélegzünk, gondoljuk szeretettel:
Legyen boldog minden lény, és rendelkezzen a boldogság okával!
– érezzük, hogy kívánságunk valóra válik.

Miközben nyugodtan belélegzünk, gondoljuk együttérzéssel:
Legyen minden lény mentes a szenvedéstől és a szenvedés okától!
– érezzük, hogy kívánságunk valóra válik.

A bódhicitta megtartása

Tegyük le a következő fogadalmat:
„Ma, az egész nap folyamán emlékezni fogok az ébredés szellemére, az egyetemes elfogulatlan szeretetre és együttérzésre.
Akár eszem, öltözködöm vagy meditálok, akárhova megyek, mindig folytonosan gyakorolni fogom. Ha elfeledkezem róla egy pillanatra is, újra emlékeztetni fogom rá magam.
Mindig emlékezve rá, nem engedem meg magamnak, hogy a harag, a vágy és az ostobaság elragadjon.”

Tisztálkodás, takarítás

Amikor kezet, arcot, fogat mosunk, zuhanyozunk, képzeljük el, hogy a tiszta víz a szeretet és bölcsesség nektárja, amely eltávolít minden szennyeződést – betegséget, gyötrő érzelmet és feszültséget –, és egész lényünk gyógyító energiától ragyog.

Ha nagyon feszültek vagyunk, gyógyításul végezzünk valamilyen házimunkát. Miközben szobánkat takarítjuk, ruhánkat tisztogatjuk, vagy kivisszük a szemetet, képzeljük el, hogy a piszokkal és hulladékkal együtt minden szellemi és testi-lelki szennyeződésünktől is megszabadulunk!

Lélegzés

Életünk a légzés cérnaszálán függ – ez a belső erő tart életben minden lényt. Ha légzésünket a szellemi gyógyítás szolgálatába tudjuk állítani, a gyakorlás áthatja majd életünk minden területét.

Vegyünk néhány lassú, mély lélegzetet orron át, hogy kieresszük magunkból az összes feszültséget! Amikor bármiféle nyomást érzünk, mindig engedjük a lélegzetünket kisimulni.

Minden jó érzésnek, még a legapróbb hangulatváltozásnak és nyitottság élménynek is örüljünk.
Óhajtsuk, hogy minden élőlény megbékéljen, és megszabaduljon a szenvedéstől!

Ha a nap során időről időre tudatosítjuk magunkban a légzésünket, azzal mindig hazatérünk önmagunkhoz. A testgyakorlatok jótékony mentális és fizikai hatását is fokozhatjuk azzal, hogy a mozgást szabadon összehangoljuk a lélegzetünkkel, és élvezzük a lélegzés felszabadító energiáját.

Étkezés

Figyelmesség

Jót tesz az egészségünknek, ha reggel egy csésze forró vizet iszunk. Megtisztítja az emésztőrendszert, tágítja a szöveteket, serkenti a vérkeringést és az energiaáramlást.

Fontos, hogy mindig egészséges ételt fogyasszunk, mérsékelt mennyiségben. Ne érzelmi igényeink kielégítésének hiú reményében, hanem tényleges testi szükségleteinknek megfelelően táplálkozzunk.

A fogyasztott ételt mindig tekintsük tartalmasnak és táplálónak, és tudatosan élvezzük az ízeket. Igyekezzünk minden egyes harapást és minden korty italt külön tudatosítani, és kövessük nyomon a táplálék útját a testünkben, ameddig csak tudjuk!

Érezzük át, hogy az étel-ital nemcsak éhségünket és szomjúságunkat csillapítja, hanem testi-lelki egészségünket is biztosítja.

Kívánjuk minden élőlénynek ugyanezt az örömet!
Becsüljük meg minden korty ital és minden falat étel élvezetét, és legyünk hálásak érte.

Áldás

Képzeljük el, hogy az erőforrásunkból áradó fénysugarak gyógyító nektárrá változtatják ételünket, majd erőt és boldogságot biztosító, megszentelt anyagként fogyasszuk! Evés közben gondoljuk, hogy az étel erőt ad nekünk az életünk jobbításához és mások szolgálatához.

Felajánlás

Tekintsük ételünket pompás ajándéknak, amit erőforrásunknak felajánlhatunk. Képzeljük el, hogy az erőforrás a torkunkban foglal helyet, boldogan elfogadja az ajándékot, és viszonzásképpen megáldja a kedvünkért. Abban a tudatban fogyasszuk el, hogy megáldotta. Ez a gyakorlat az odaadást a nagylelkűség és tiszta észlelés gyakorlásával párosítja.

Együttérzés

Evés közben gondoljunk részvéttel a számtalan apró lényre, mely baktérium formájában a testünkben tenyészik, és abban a tudatban táplálkozzunk, hogy ezzel az ő életüket is fenntartjuk!
Gondoljunk együttérzéssel mindazokra a lényekre, amelyek révén az étek eljutott hozzánk.

Élvezzük az ételt mint szent felajánlást, a bölcsesség ügyes módszerét, mely békét és boldogságot teremt.

Eddig tart Mónika útmutatása. Mindannyian hálásak vagyunk azért, hogy ezt átadta nekünk.

A fenti finom tulajdonságokat én (Ágnes) kiegészítem még valamivel, ami ráhangol minket az étkezésre, és ami nekem kihagyhatatlan szertartás:

Asztali áldás

Hálás vagyok a Teremtő Erőknek, melyek megteremtették ezt az ételt.
Hálás vagyok a Földnek, ami táplálta és gyarapította,
a Napnak, ami érlelte,
és hálás vagyok mindazoknak, akik elősegítették azt, hogy ezt az ételt itt és most, elfogyaszthatom. (mivel egyedül vagyok, ezt mondom, de ha többen vagyunk akkor ez módosul: …..itt és most, együtt elfogyaszthatjuk.)
Oda épüljön be, ahol a legnagyobb szükség van rá, és minden haszontalan anyagot távolítson el a szervezetem(ünk)ből.

ÁLDÁS!