ÁFONYA

Fekete áfonya – havasi meggy, fenyvesbogyó, kukajsza, pozseborek, áfinya, borovnyica
Vörös áfonya – kövimálna

Az áfonya kis cserje, csipkésen fogazott levélkékkel. Hazán ritkás erdeiben, és cserjéseiben fordul elő, de már savanyú földű kiskertekben is termelik.

Gyűjtjük a leveleit, és a borókánál valamivel nagyobb kékesfekete, vagy vörös bogyóit.

Hatóanyaga: ericolin, almasav, citromsav, csersav, invert cukor és festékanyagok. C -, és K -vitamin, mangán. A fekete áfonya ezen kívül vasat, növényi savakat és tápsót is tartalmaz. Jelentős mennyiségű antioxidánsokat tartalmaz antocianidinek formájában (malvidin, delfinidin, pelargonidin, cianidin és peonidin).

Összehúzó és erjedést gátló hatású.

Rendkívül ízletes és egészséges gyümölcsről van szó, amely méretében ugyan kicsi, de hatalmas tápértékkel bír, és minden más gyümölcsnél vagy zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz.

Az áfonyalevél a cukorbaj értékes gyógyszere. Az orvosi gyakorlatban bélgyulladás, hányás, gyomorgörcs, hólyag elernyedés, hólyaghurut, vízkór esetében nyer alkalmazást. Szokták rendelni az epe, vese, és hólyag kőbántalmainál is. A leveleiből készült tea (1 evőkanál 1/4 liter vízre) láz és vérnyomáscsökkentő, de bevált köhögésnél és hányingernél is.

Cukorbetegek a nyers bogyót fogyasszák, de tea is készülhet a szárított bogyóból. 2 evőkanál szárított bogyóból 1/2 liter vízzel készítik a teát úgy, hogy azt a felére befőzik.. Ezt a mennyiséget kétszerre kell elfogyasztani.

A szárított gyümölcs, mely a friss gyümölcsnél hatóanyag szempontjából tartalmasabb, lázcsökkentő, hasmenés, vérhas, és belső vérzésnél többnyire borral főzve ajánlható. Ehhez a főzethez kis fahéjat is adhatunk.

Idősebb emberek krónikus vastagbélhuruttal állandóan ihatnak áfonyabort. Jam, és alkoholos kivonat is készül, mely tartós hasmenésnél javasolt.

A friss gyümölcsből heti 3- 4 alkalommal 1 – 2 maroknyi elfogyasztása javasolt.

A gyümölcséből és leveleiből készült teafőzet hólyag lankadtságnál és hörghurutnál igen hatásos. Hasi hagymáznál (typhus abdominalis) az orvos a sűrűre befőzött gyümölcs levét rendeli. A friss gyümölcs nedvét a nyelven támadt fehér nyelvszarusodás ellen használják, ez esetben fájdalomcsillapító hatású is.

A vörösáfonya gyümölcse hasonlóan alkalmazást nyer vérhas, belsővérzés, fehérfolyás, azon kívül kankó gyógyításánál. A vörösáfonya levelének hatóanyaga ugyanaz, mint a medveszőlő levélé, ezért teljesen pótolja azt. Tekintve, hogy ugyanazon hatóanyagok kisebb százalékban vannak meg benne, – a gyakorlat igazolta – ha háromszor akkora adagot veszünk belőle mint a medveszőlő levélből, teljesen hasonló gyógyhatást érhetünk el. Ezzel is kiszoríthatunk egy hazai gyógynövénnyel egy külföldi drogot.

Torokgyulladás, fekélyes szájpenész. és fogínygyulladásnál a bogyók főzetét használjuk. Náthánál orröblítő, ha 20 cseppet teszünk egy fél pohár langyos vízbe. A sűrűre befőzött áfonyapép a nedvedző sömör háziszere. Szemgyulladásra igen jó hatású a leveleiből készült forrázat.

Az áfonya közkedvelt és egészséges gyümölcs. Cukorral megerjesztve, és attól függően, mennyi cukrot teszünk bele, készül a fanyar és az édes áfonyabor. Ebből meghűlésnél és hasmenésnél forralt bort ajánlott készíteni, ilyenkor még szegfűborsot, fahéjat is tegyünk bele. Gyógyszerek ízesítésére szirupot főznek, a háztartásban pedig kompót, és jam készül belőle. Színezőanyaga miatt likőrök és borok színezésére is használják.

Forrás: Varró Aladár Béla gyógyszerész: Gyógynövények gyógyhatásai (1991)

Oldalaink támogatója: borkaszandal.hu

ISMERKEDJ A VIRÁGOKKAL

A virágok szívet, lelket melengetnek, a virág maga az élet erő, energia.
Ha csak rá nézel, simogatva, finoman átölel, nem tudsz neki ellenállni.

A Gyógyító Virágokról ide kattintva olvashatsz