CSALÁN A KERTBEN

A CSALÁN KERTI FELHASZNÁLÁSA

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy kertem egy eldugott részén, a szomszéd házfala mögött, de felőlem  a fáskamrával takarva gyönyörű csalán nő. Mivel a csalán kedveli a nitrogénben gazdag romtalajokat is, ezért itt a házról leomlott és szétmállott vakolat, valamint az építési törmelék alatt mindig nyirkos földben valószínűleg jól érzi magát.

Olyan növény, amit én nem irtandó gyomként, hanem Isten áldásának tartok, mert tőlünk semmiféle gondoskodást nem igényel, önzetlenül szolgálja az egészségünket, kertünk növényeinek kártevőit távol tartja, és ráadásul táplálja is veteményünket.

A csalán kb. 50–150 cm magas, csalánszőrökkel borított, szögletes hajtású, indás évelő növény. Minden részén megtalálhatók a mirigyszőrök, melyek érintése fájdalmas, égető, viszkető érzést okoz, apró kiütésekkel.

Ennek oka, hogy a csalánszőrök hangyasavat tartalmaznak. A csalánszőrrel a bőrszövet alá kerül a hangyasav, mely maró hatású, szúrós szagú, színtelen folyadék. Nem kell tőle félni, ha elfogadjuk jótékony hatását, ha megcsíp a  csalán, azt betudhatjuk egy reuma és ízületi panaszok elleni kezelésként is. Én csupasz kézzel szedem a csalánt, nem zavar, hogy kézfejemet, karomat megcsípi.

A csalán függőleges gyöktörzse szerteágazó gyökérben folytatódik, melyhez oldalra messze kúszó tarackokat is hajt. Bár egyszerű szedéssel a fő gyökér nem jön ki, ezeket a tarackoló mellékgyökereket nyugodtan felhasználhatjuk a csalánlé készítésekor.

A csalán gyógynövényként alkalmazott hatásáról és felhasználásáról már írtam  Csalán címmel (a linkre kattintva olvashatod), most pedig a csalán kertben történő felhasználásáról írok.

A csalán rovarölő, gombaölő és atkaölő hatású. Ezeket a hatásokat tudományosan is elismerik.
Fontos tudni, hogy a csalánleves permetezés megelőzésre nem alkalmas.

Csalán kivonat készítése permetezéshez:

  1. Áztassuk be legalább 3 – 4 napra a friss csalánlevelet (ha gyökerestől kijön, azt is aprítsuk bele) vízbe.  Kb 1 kilogrammnyi összevágott csalánlevéllel van félig a vödör. A fel nem magzott hajtásokat választom erre a célra. Töltsük fel vízzel, majd fedjük le az edényt. Én félárnyékban tartom a csalánleves vödröt. Kap egy kis napfényt, de nem tűző napon tartom.
  2. Keverjük össze naponta a keveréket.
  3. A felhasználni kívánt mennyiséget szűrjük le, majd a szűrletet hígítsuk ötszörös mennyiségű vízzel. Nekem 6 literes kis kézi permetezőm van, ebbe 1 liter szűrt csalánlevet teszek és 5 liter vizet.

Mivel viszonylag kis kertem van, egy permetezésre elég ez a 6 liternyi mennyiség. A maradék csalán levet továbbra is a vödörben tartom, míg fel nem használom.

Nagyobb kert esetében természetesen nagyobb – akár hordónyi – mennyiségben érdemes elkészíteni a csalánlevet.

Készüljünk fel rá, hogy nagyon büdös ez a lé, de előnyére szolgál, hogy belélegezve sem lesz semmi bajunk tőle, ellentétben a mérgező permetszerekkel, amelyek szintén büdösek.


A vödör aljára teszem a vastagabb szárakat, gyökereket

Kissé megnyomkodva 1 kg csalánnal félig lesz a vödör. Feltöltöm vízzel, majd lefedem.

24 óra múlva már zöldül az oldat

Felhasználás rovarölő szerként levéltetű ellen

Gyümölcsfák, ribizli, dió kezelésére ld levéltetű, zöld rózsalevéltetű, vértetű, levélpirosító ribizlilevéltetű, tarka diólevéltetű, fekete cseresznyelevéltetű ellen.

Bab
, például zöldbab kezelésére: fekete répalevéltetű ellen.

Burgonya kezelésére zöld levéltetű ellen;

Leveles zöldségek, mint saláta és káposzta kezelésére káposztalevéltetű, és barnafoltos salátalevéltetű ellen;

Rózsa fajok kezelésére zöld rózsalevéltetű ellen;

Káposztafélék, mint káposzta, retek kezelésére nagy káposztabolha és káposztamoly ellen;

Almafa és körtefa kezelésére almamoly ellen.

Hányszor permetezzünk?

Gyümölcsfáknál  a tavasz és nyár folyamán gyümölcsérésig 15 alkalommal, a permetezések között 7 – 15 nap szünetet tartva.
Almaféléknél 2 kezelés áprilisban, 1 pedig májusban esedékes 15 nap szünetet tartva.

A permetezést bab esetében a teljes érésig, a burgonyánál a gumóképzés befejezéséig, leveles zöldségeknél és káposztaféléknél a nagy káposztabolha ellen kilenc, vagy több leveles állapotig javasolt elvégezni.

Hüvelyeseknél, burgonyaféléknél, leveles zöldségeknél és káposztaféléknél tavasz és nyár folyamán 15 alkalommal, a kezelések között  7 – 15 nap szünetet tartva.

Felhasználás atkaölő szerként atkák ellen:

Bab, például zöldbab kezelésére: közönséges takácsatka ellen;

Borszőlő kezelésére: közönséges takácsatka ellen;

Felhasználás gombaölő szerként:

Káposztafélék kezelésére Altenaria fajok ellen;

Uborka kezelésére lisztharmat és alternáriás betegség ellen;

Gyümölcsfák (alma, szilva, őszibarack, cseresznye) kezelésére alternáriás levélfoltosság, moníliás virágfertőzés, szürkerothadás, indáspenész ellen;

Szőlő kezelésére peronoszpóra ellen;

Burgonya kezelésére fitoftórás betegség ellen.

A csalán mulcs formában is áldásos a kertünkre

Felhasználás gombaölő hatású mulcsként:

Uborka kezelésére lisztharmat és csírakori betegségek ellen szabadföldön és hajtatásban;

Paradicsom kezelésére alternáriás betegség és szeptoriás levélfoltosság ellen;

Díszfák (szilvafélék, rózsák) kezelésére gombák okozta betegségek (levélfodrosodás, moníliás betegség, lisztharmat, rózsa diplokarponos levélfoltossága, rózsarozsda) ellen.

Az összevágott csalánt össze kell keverni mulccsal kb. 1 : 10 arányban, majd az így elkészített keveréket a talaj takarására használjuk fel, általában évente egy alkalommal.