Praktikus tanácsok a gyógynövényekhez

A gyógynövények gyűjtése, szárítása, feldolgozása, felhasználása

Gyógynövények gyűjtése

Ideális állapot az lenne, ha hasonlóan őseinkhez magunk gyűjtenénk, kertünkben termelnénk meg a család szükségleteinek megfelelő gyógynövényeket. Ám ezt ma már csak nagyon kevesen tudjuk megvalósítani, ám több, mint száz fajta olyan növény van, amelyik minden gond nélkül termeszthető konyhakertben, teraszon, vagy a lakásban. Semmiféle külön gondoskodást nem igényelnek a konyhai füvek. Így nem szükséges rovarirtóval permetezni sem.
Nem véletlen,hogy sokan a zöldségpalántákat hasonló természetes védősövénnyel vesszük körül a rovarok elleni védekezésül.

A gyógynövény gyűjtés előfeltétele a gyógyfüvek ismerete. Ha ennek birtokában vagyunk, már csak arra kell ügyelnünk, hogy a növényeket a megfelelő időben, a megfelelő helyen és a megfelelő módon gyűjtsük.
Tapasztalataink szerint a legjobb gyógyhatást a frissen szedett gyógynövényekkel érjük el, ezért súlyosabb betegségek esetében a legjobb hatás elérése érdekében feltétlenül ezek szükségesek.

Friss növényeket már kora tavasszal, néha már február végétől egészen november közepéig gyűjthetünk magunk is. Sőt, néhány fajtát télen, a hótakaró alatt is megtalálunk, ha előzőleg megfigyeltük, hol terem. Ilyen pld. a vérehulló fecskefű, amelyet a hó alól is ki tudunk kaparni.Télire szárított gyógynövényeket raktározzunk el, de ne túl sokat. Ezeket olyan idő pontban gyűjtsük, amikor hatóanyag tartalmuk a legmagasabb:

virágból a virágzás kezdetekor, lehetőleg napsütéses, déli órákban, amikor minden tápanyag a virágban gyűlik össze,
levélből a virágzás előtt és alatt,
gyökérből kora tavasszal vagy ősszel,
termésből az érés idején gyűjtsünk.
Tartsuk szem előtt a következő tanácsot: csak egészséges, tiszta, féregmentes növényt gyűjtsünk. Napsütéses időben, száraz állapotban, a harmat felszívódása után gyűjtsünk. Nem lehet gyűjtőhely a műtrágyázott szántóföld, legelő, a szennyezett, fertőzött vizek partja, a vasúti töltés, valamint a nagy forgalmú utak, autópályák, ipartelepek környéke.
Védjük a természetet! (Ne tépjük ki tövestül a növényt, ne okozzunk kárt!) Némelyik növény védett! De van elég nem védett gyógynövény, amely ugyanolyan hatásos (például a medvefű helyett kankalin!)
Gyűjtés közben ne nyomkodjuk a leveleket és virágokat, ne használjunk műanyag szatyrot és zacskót a gyűjtéshez. Ezekben a gyógynövény „izzadni”kezd és később, a szárításnál megfeketedik.

Gyógynövények szárítása

A gyógynövényeket szárítás előtt ne mossuk meg, Ha tehetjük, összekötözve, fellógatva szárítsuk. Ha ez nem lehetséges, aprítsuk fel. A gyűjtött anyagot tepsiben, kendőn vagy tiszta papíron terítsük szét, ezután az árnyékban vagy szellős, meleg helyiségben (pl. padláson) viszonylag gyorsan szárad.

A kakukkfüvet én nem aprítom fel, száradás után könnyen lemorzsolható, így – a keményebb szár nélkül –  nem csak teába, hanem fűszerként is használom.
Gyökerek, kéregfajták és nedvdús részek szárításához gyakran mesterséges hő szükséges. A hőmérséklet azonban nem haladhatja meg a 35°C-t ilyenkor.

A gyökereket, miután alaposan lemostuk, továbbá a fagyöngyöt és a füzikét tanácsos szárítás előtt feldarabolni. Csak teljesen száraz gyógynövényeket tegyünk el télire. Tárolásukhoz üvegek vagy lezárható kartondobozok a legmegfelelőbbek. Mellőzzük a műanyag edényeket és bádogdobozokat! A gyógyfüveket óvjuk a fénytől (színes, mégpedig zöld üveg a legmegfelelőbb.)

Csak egy télre gondoskodjunk előre! A gyógyfüvek ugyanis idővel elvesztik gyógyhatásukat, de minden év részeltet bennünket a gyógyfüvek áldásából.

Tinktúra, esszencia

A képen saját kakukkfű tinktúrámat láthatod,
amit a téli köhögős időszakra készítek.

A tinktúra, vagy esszencia gyógynövény kivonat, amely 38-40%-os, jó minőségű házi gabona- vagy gyümölcspálinkával készül. Egy palackot vagy más jól zárható edényt lazán teletöltünk az adott növénnyel, és felöntjük gyümölcs vagy gabonapálinkával. Jól lezárva, meleg helyen (kb. 20 °C-n) 14 napig vagy még tovább állni hagyjuk, időnként felrázzuk, majd átszűrjük és a szűrőben maradó növényrészeket még jól kipréseljük és cseppentős üvegbe tesszük. A tinktúrát használhatjuk belsőleg, teába 3×20 cseppet fogyasztjuk, külsőleg pedig borogatáshoz vagy bedörzsöléshez.

Friss lé

A gyógynövények frissen sajtolt leve alkalmas rá, hogy cseppek formájában fogyasszuk, vagy hogy a beteg testrészt bekenjük vele. Turmix géppel készítjük, mely a gyógynövényt felaprítja és egyúttal ki is préseli. A levet jó naponta frissen elkészíteni. Ha kis üvegekben, jól ledugaszolva tároljuk, hűtőszekrényben néhány napig is eláll.

Gyógynövénypép

A friss gyógynövény szárait és leveleit sodrófával péppé zúzzuk, ezt azután lenvászon kendőre kenjük, amit a beteg testrészre helyezünk. Egy másik kendővel rögzítjük és egyben melegen tartjuk. Ezt a pépes borogatást éjszakára is hagyjuk a beteg testrészen.

Dunsztkötés gyógynövényből

Fazékban vizet forralunk, fölé szitában friss, vagy szárított gyógynövényt teszünk, és lefedjük. Amikor a gyógynövény megpuhult, a meleg növényt laza szövetű kendőre rakjuk, és a beteg testrészt beborítjuk vele. Az egészet lefedjük egy gyapjúkendővel, és rögzítjük. Figyeljünk, hogy csak nagyon lassan hűljön ki. Nagyon hatásos a zsurló dunsztkötés. A kötés legalább 2 óra hosszat, vagy akár egész éjszaka is fent maradhat a testen.

Gyógynövényes kenőcs, olaj

Fél kiló disznózsírt felforrósítunk, majd négy maréknyi füvet, vagy virágot beleteszünk, és lassú tűzön pirítjuk egy kicsit, közben kevergetjük.  Levesszük a tűzről, és lefedve egy éjszakán át hideg helyen tartjuk. Másnap felmelegítjük, és sűrű szövésű kendőn átszűrjük. Üvegbe, vagy tégelybe tesszük.

Olaj készítése: Egy üveget lazán megtöltünk virággal, vagy fűvel, és felöntjük annyi hidegen sajtolt olívaolajjal, hogy az kb 2 ujjnyira elfedje. Két hétig napon, vagy tűzhely közelében tartjuk, majd leszűrjük.

Forrás: Varró Aladár Béla: Gyógynövények gyógyhatásai és
Maria Treben: Egészség Isten patikájából

Tovább …