Körömvirág krém, kenőcs készítése házilag

Többen is kértétek, ezért most lépésről – lépésre bemutatom, hogyan készítem a körömvirág krémet.
Eddig mindig a tradicionális recept szerint, házi disznózsírral készítettem, most viszont kókuszolajat használtam hozzá, így annak a bőrre való jótékony hatását is kihasználhatjuk.
Ettől függetlenül ugyanúgy készítettem, ahogy a jól bevált receptem szerint szoktam csinálni.

Bár a körömvirágnak a szára és levele is felhasználható, mivel azok is gyógyhatásúak, viszont akkor kicsit sápadtabb lesz a kenőcs színe. Mivel bőségesen van belőle, ezért én csak a virágját szedtem le, a csészelevelekkel együtt.
Mivel fontosnak tartom, hogy a gyógyfüveket mindig a megfelelő időben kell leszedni, ezért figyelem a Hold állását is.  Most is figyeltem arra, hogy „virágnap” legyen. Ez azt jelenti, hogy virágnapon a növényi részek virágzatában van a legtöbb tápanyag, ugyanakkor tápanyag minőségben a zsírok – olajok használhatók eredményesen. A gyógynövény virágzatát mindig a déli napsütésben szedjük, mert ilyenkor – bármelyik napon – a lehető legtöbb tápanyag van a virágban. (Ez érvényes akkor is, ha vázába szedünk virágot, tovább lesz tartós, később hervad el)

A leszedett körömvirágot rövid időre szétterítettem, hogy az apró bogárkák – amelyek esetleg megbújtak benne – ki tudjanak menni. A fehér papírt azért tettem alá, mert így látom is, ahogy menekülnek. 🙂

Egy edénybe 50 dkg kókuszolajat tettem. Ha házi disznózsírral készítem, akkor is ugyanígy csinálom. Fontos, hogy házi zsír legyen, mert a másikban vannak egyéb adalékanyagok is.
A zsiradékot felmelegítem, majd egy virágot dobok bele a hőmérséklet ellenőrzésére, és amikor elkezd sercegni, beleteszek 3 jó maréknyi körömvirágot. Ezután a hőfokot visszaveszem, mert csak lassú tűzön szabad sütni.

2 – 3 percig állandó kevergetés mellett lassan sütöm, majd lezárom alatta a hőt. Kicsit hagyom így állni, nem fedem azonnal le, hogy a pára ki tudjon belőle menni, ne csöpögjön vissza a fedőről.

körömvirág kenőcs készítéseAmikor egy kicsit hűlt, lefedem és másnapig állni hagyom.
A képen látható, hogy megdermedt a zsiradék.

Másnap a megdermedt zsiradékot felolvasztom.

Amikor felolvadt, egy tiszta, fertőtlenített edényre (én hidrogén – peroxidot használok fertőtlenítésre) ráterítek egy sűrű szövésű anyagot, amihez nekem textil pelenkám van. Ez a legapróbb darabot is felfogja, ami a szűrőn átmegy. Erre ráteszek egy sűrű szűrőt, és beleöntöm a felolvadt zsiradékot.

körömvirág kenőcs lépésről - lépésre

Fakanállal alaposan megnyomkodom, hogy a lehető legtöbb zsiradék kimenjen belőle. Ezért teszem a textilre a szűrőt, mert ebben jobban ki tudom nyomkodni.

Lám, nem is sok „alja” maradt benne, de azért szükség volt a textilre is, ami ezt a  keveset is felfogja, ne kerüljön bele a krémbe.

Körömvirág krém készítése lépésről - lépésre
Kis üvegekbe, tégelybe töltöm. Letakarom, de míg ki nem hűl, nem teszem rá a tetőt, hogy ne keletkezzen benne nedvesség, ami visszacsöpögne a krémre. Ez az adag most megy a gyermekeimhez, hiszen ahol kisgyerekek vannak, ott mindig adódik valami sérülés, amit le kell kezelni.

Körömvirágkrém készítése lépésről - lépésre. Üvegekbe töltve
Következő virágnapon pedig készítem a következő adagot.

Munkásságom és a weboldal támogatója: borkaszandal.hu

A körömvirág gyógyhatásáról itt olvashatsz