Körömvirág

Calendula Officinalis

A körömvirág a fészkesvirágzatúak családjába tartozó, gyógy – és ipari növényként is termesztett egyéves kerti növény. Szára 40 – 60 cm magas, egyenes, elágazó. Levelei 10 – 15 cm, hosszúkás tojásdadok, tompák, húsosak. Virágfészkei a szára csúcsán állnak, 5 – 10 cm szélesek. Virágzata nyelves sugárvirágokból és csöves korongvirágokból áll.

A sugárvirágok – fajtaváltozat szerint – kevesebb, vagy több sorban állnak, pártájuk 2 -3 cm hosszú, citromsárgától egészen a narancsvörös színűig. Minél narancsvörösebbek a sugárvirágok, annál értékesebbek. A  képeken saját körömvirágom van, ennek sugárvirágzata 3 soros. Termései (magjai) meggörbültek, csónakszerűek, puha tüskéjűek. Nálam évről – évre az előző évben elszóródott magok kelnek ki, mindig van néhány tő citromsárga, de jellemzően inkább narancsvöröses színű.

Az üde nyílásukban leszedett fészkes virágzatok (Calendulae flos cum calycibus), valamint a jóval értékesebb, a fészkekből kicsipegetett nyelves karima – vagy sugárvirágok (Calendulae flos sine calycibus) adják a drogokat. A virágzat száradási aránya 5 – 6 : 1.

A körömvirágot – és más gyógynövény virágát – én a Holdnaptár szerinti „virág napokon”, a dél körüli órákban szedem. Ilyenkor minden energia a növények virágában gyűlik össze.

A száradási arányt azért érdemes megjegyezni, mert ha frissen szedve, és szárítva is használjuk, akkor 5 – 6 maréknyi (vagy evőkanálnyi) friss virág tesz ki 1 maréknyi (vagy evőkanálnyi) szárított gyógynövényt (drogot).

A körömvirág virágzata karotint (2,5%), glikozidákat, kalendulin keserűanyagot, kevés illóolajat (0,12%), és színanyagokat tartalmaz.

A körömvirág hatása

 • Gyulladásgátló
 • Görcsoldó
 • Epebántalmakat gyógyító szer
 • Baktericid (baktériumölő)
 • Bőrgyógyászati szer
 • Kozmetikum
 • Színjavító

Gyógyászati felhasználása

 1. Javítja az epetermelést és serkenti az epekiválasztást, miközben gyulladásgátlóként hat az epeutakra.
 2. Csökkenti a magas vérnyomást, és megnyugtatja a szívet a szapora szívverésnél.
 3. Oldja az emésztőrendszer görcseit, és gyulladásgátlóként hat a gyomorhurutnál.
 4. Egyik alkotórésze a húgyhólyaghurutnál alkalmazott gyógytea keveréknek.
 5. Külsőleg kitűnő gyulladásgátló, sebgyógyulást serkentő hatása miatt különböző bőrgyulladásokra is ajánlott.
 6. Test – Lélek – Szellem szinten az energiája hűtő, és úgy harmonizál, hogy tisztítja a vért, oldja a görcsöket, gyógyítja  a sebeket.
 7. Jó gyulladásgátló és hegesztő hatása van, ezért a gyomorfekélyre alkalmazott teakeverék összetevője is.
 8. Belsőleg és külsőleg alkalmas a visszérgyulladás kezelésére.

Körömvirág tea készítése és adagolása

1 teáskanálnyi szárított – vagy 5 – 6 db friss – körömvirágot leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig ázni hagyjuk, és az epe – vagy gyomor bántalmakra mindig étkezés előtt 20 perccel fogyasztjuk.

Sebek lemosására 2 evőkanálnyi szárított – vagy 10 – 12 evőkanálnyi friss – virágot használunk 1 liter vízhez.

Ülőfürdő

2 marék friss, vagy 100 gramm szárított növényt (szár, levél, virág)  használunk egy fürdéshez.
A körömvirágot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap felmelegítjük, és az ázalékot leszűrve a fürdőhöz öntjük. A víz érjen a vesetájék fölé.
Fürdési idő: 20 perc.

Körömvirág tinktúra

1 maréknyi friss virágot 1 liter tiszta pálinkában 20 C°körüli hőmérsékleten állni hagyunk. 2 hét után leszűrjük, és jól záródó tiszta üvegekbe töltjük. Szükség esetén, vagy kúraszerűen 3x 20 cseppet teszünk 2 dl vízhez.

A körömvirág tinktúra tavaszi és őszi kúraszerű fogyasztása nekem nagyon sokat segített a ’90-es években, a gyomorfekélyem fájdalmainak csökkentésében. Talán ennek is köszönhetem, hogy a több mint 20 évig tartó fekélybetegség műtét nélkül, nyomtalanul eltűnt.

Körömvirág kenőcs

Körömvirágkrém készítése lépésről - lépésre. Üvegekbe töltve

Frissen készült körömvirág kenőcs

A körömvirág kenőcs készítésénél eddig hűen követtem Maria Treben útmutatását, és szigorúan házi zsírból készítettem. Az Ő korában még nem ismerték a kókuszolajat, ma azonban már ismerjük annak jótékony hatását is. Ezért idén (2023) már kókuszolajjal is csinálok körömvirág kenőcsöt. Ugyanaz az eljárás, csak a zsiradék különböző.
Ezen az oldalon lépésről – lépésre bemutatom, hogyan készítem a körömvirág krémet: Kattints ide, ha érdekel.

A körömvirág információja

Mielőtt kifejteném a körömvirág virágterápiában használatos hatását, néhány mondat arról, mit jelent a virágok információjának használata a gyógyulásban?

Mindannyiunkban él a vágy, hogy a mindennapjaink harmóniában teljenek, s kapcsolatainkban, munkánkban nyugodt, békés, bölcs módon hozzuk meg döntéseinket. Mai rohanó világunkban a betegségek leggyakoribb stressz faktora maga a stressz, ami ha tartósan fennáll, kóros reakciókat indít el a szervezetünkben.

A virágok információjának használata maga a virágterápia, ami egy finom rezgésterápia. A virágterápiában nem a növényi összetevők hatnak, hanem azok rezgései. Könnyen felismerhetjük a hasonlóságot a homeopátiával, és a kristályterápiával. A virágterápiát úgy használjuk, mint a kristályokkal a kristályvizet, kristály esszenciát.
A virágterápia hatásosságát klinikai megfigyelések igazolják.

A virágterápia elsősorban öngyógyításra alkalmas módszer: A beteg saját magának választhatja ki a megfelelő virágot, nem feltétel, hogy terapeuta vagy orvos írja fel neki. Olyan személyeknek ajánlható, akik saját maguk is akarnak tenni gyógyulásukért. A virágterápia támogatja az önismeret fejlődését.

A virágok információját (rezgését) átvevő virágesszenciákat fel lehet használni egy sor mindennapi, könnyen beazonosítható, különösen a családi életen belül jelentkező helyzetben. A mindennapi konfliktusok, zavarok – melyek a kezelés nélkül súlyosabb problémákhoz vezethetnek – könnyen megoldhatóak a virágesszenciák segítségével.

Nézzük akkor, hogyan szolgál minket a

Körömvirág esszencia

Fogékonyság, barátságosság

A körömvirág archetipikus tulajdonságai közé tartozik a virágesszenciája által közvetített fertőtlenítő, és sebgyógyulást elősegítő hatása. Virágként hagyományosan a sebek, és az irritált bőr kezelésére alkalmazzuk, virágesszenciaként azonban ezen is túlmutat, mivel a nem kiegyensúlyozott verbális kommunikáció által okozott lelki sebek gyógyítására is alkalmas.

Napjainkban a verbális kommunikációt egyre inkább az informatikai és elektronikus kommunikáció helyettesíti, amely az egész bolygónkat átszövi hálójával. Ettől függetlenül még mindig a verbális kommunikáció a személyek közötti kapcsolatok legmegfelelőbb kifejezési módja, mivel ez utóbbi tükrözi az egyén személyiségét.

A körömvirág esszencia melegséggel, tisztelettel teli, harmonikus kommunikáció kialakulását segíti elő. Segítségére siet az önmagát kifejezni próbáló egyénnek (aki ad), és annak úgyszintén, aki meghallgatja a másikat (aki kap).
A körömvirág esszenciát azoknak ajánljuk, akik hallgatóságukat saját igényeiknek megfelelően akarják formálni, és erőltetett, kényszerítő nyelvezetet használnak a kommunikáció során. Ezek általában olyan személyek, akiket gyakran nem hallgatnak meg, és akik nem részesülnek megfelelő elismerésben. Szavaikkal bántóak, megalázóak, irritálóak lehetnek, és hajlamosak arra, hogy verbálisan támadjanak, átkozódjanak.

A körömvirág esszencia azok számára is ajánlott, akik nagyon jó kommunikatív képességgel rendelkeznek, azonban hajlamosak ezt a tulajdonságukat azzal elrontani, hogy elvesznek egyfajta állandó jellegű vitatkozásban, érvelésben.
A körömvirág esszenciát azoknak is ajánljuk, akik felületesen hallgatnak. Fejleszti a meghallgatáshoz szükséges fogékonyságot, és lehetővé teszi, hogy a szavak szintjén túl, megértsük mások valódi üzenetét. Megkönnyíti a verbális kommunikáció segítségével történő társadalmi nyitást.

A körömvirág esszenciát szakmai közegben is alkalmazhatjuk, olyan területen, ahol az átgondolt és komoly beszéd igen nagy jelentőséggel bír (tanítás, vagy olyan jellegű terápiás munka, ahol a meghallgatás igen fontos).
A körömvirág esszencia tulajdonságai közé tartozik a kommunikációban és az eszmecserében tanúsított barátságosság, és érzékenység.

A körömvirág nyitottá teszi a tudatot a szavak gyógyító erejére.
Külsőleg alkalmazva, például masszázsolajhoz keverve a körömvirág esszencia fejleszti a két ember között lezajló meghallgatás, és kommunikáció képességét.
A melegség, barátságosság, fogékonyság, érzékenység és a kommunikáció gyengédségének üzenetét közvetíti.

Ha felkeltette érdeklődésed a virágterápia, és szívesen megismerkednél a virágok lelki gyógyító hatásával, szeretettel hívlak, tarts velem, és a 134 féle virágesszencián kívül meg tudsz majd különböztetni több, mint 2000 különböző lelki (kedély) állapotot is.
Itt olvashatsz bővebben róla: Virágterápia

Munkásságom és a weboldal támogatója: borkaszandal.hu

Tovább…