A gyógykövek kezelése

Általános ismeretek

Kristályok, ásványok tisztítása

A gyógyköveket használat előtt és után minden alkalommal meg kell tisztítani. Az azonban nem egyértelmű, hogy a tisztítás csak általános megnevezés, ami több fázisra oszlik:

kiürítés – tisztítás – feltöltés

Ahhoz, hogy egy kő visszanyerje eredeti rezgési frekvenciáját, a használat közben felvett diszharmonikus rezgéseket, energiákat a végén minden alkalommal semlegesíteni kell.

Vegyük sorba, miért van erre szükség, és hogyan végezzük el.

Ezen az oldalon található információ csak rövid és általános jellegű, bővebben mindezzel a Kristályok, ásványok ismerete kurzus első moduljában foglalkozunk.
(A linkre kattintva olvashatsz róla)

Nézzük tehát mi  az, amit feltétlen ajánlok elvégezni, ha szeretnéd élvezni köveid hatását:

KIÜRÍTÉS

A gyógykövek kiürítésére szolgáló szerek közül elsősorban a vizet ajánlom.
A víz a nagy természeti elemek egyike, róla kapta a Föld a ” kék bolygó ” nevet.
A másik elem a levegő. Víz és levegő hiányában nem létezne élet a Földön.

Ezért a víz az egyik elem, amivel kiüríthetjük a gyógyköveket.

Miért szükséges a kiürítés?

A kövek használat során statikusan feltöltődnek. Ez melegedés, vagy az energiamező megváltozásának formájában nyilvánul meg.
A folyó víz semlegesíti a statikus feltöltődést.

Hogyan végezzük?

A kiürítéshez a követ egyszerűen, lazán a markunkba fogjuk és addig tartjuk hideg, vagy langyos folyó víz (csap) alá, míg meg nem érezzük a tisztaságát.

Ez az érzés bármilyen lehet. Hideg, vagy forró, bizsergető, vagy egyszerűen csak megérezzük a kő tisztaságát. Fontos, hogy ne csak úgy mellékesen csináljuk, hanem koncentráljunk közben a kőre, a gondolataink ne kalandozzanak el. Tudni fogjuk, hogy a kő energetikailag megtisztult.

A porózus kövekkel azonban óvatosan kell bánni, ezek ne érintkezzenek sokáig a vízzel!

A porózus kövek közé tartozik többek között az azurit, a malachit, a krizokolla, a halit ( kősó ), a türkiz, stb. Ezekkel a kövekkel tanfolyamunk első moduljában részletesen foglalkozunk.

Minden követ, így a porózusokat is másképpen is kiüríthetünk.

Két követ hirtelen és erősen egymáshoz ütünk, amivel úgymond sokkot okozunk bennük, amely által kiürülnek.
Mint általánosan elfogadott módszer, le kellett írnom ezt is, de javaslom, hogy csak akkor használjuk, ha valóban ráérzünk a kőre, mert ha helytelenül csináljuk, kövünk eltörhet!

TISZTÍTÁS

Egy kő tisztításának és ápolásának szükségét egyszerű megérteni, ha a természet felé fordulsz és ebből a szempontból vizsgálod.

Egy kő, míg a természetben található, és nem kerül felszínre, a természet erői által folyamatosan tisztul.
Amint kikerül onnan, kibányásszák, feldolgozzák, elveszíti ezt a lehetőségét.

Mivel a köveknek egyensúlyt kell teremteniük energiáink között, nekünk kell tenni azért, hogy erőiket megőrizhessék.

Minél hosszabb igénybevételnek volt kitéve egy kő, annál hosszabb ideig tart annak ápolása is!

Fontos tudni, hogy ilyenkor nem a szennyeződéstől tisztítjuk a köveket, hanem energetikai tisztítást végzünk.

Legelterjedtebb a tiszta, tengeri sóval történő tisztítás módszere.

Ma már sokféle tengeri sót lehet kapni, ezért mindegy, hogy milyen fajta, milyen színű. A lényege, hogy a tengeri só természetes anyag, nem tartalmaz vegyszert amivel tisztítják, illetve olyan kémiai adalékanyagokat, mint a fluor vagy a jód, amivel az étkezési sókat általában dúsítják.

Töltsünk tengeri sót egy üvegtálkába, és takarjuk le egy pamutkendővel.
Erre a kendőre helyezzük a tisztítandó követ. Ennél a módszernél a só hatékonysága csökken ugyan, de biztonságos, nem károsítja a követ.

Gyakran ajánlják, hogy tegyük a követ közvetlen a sóba, és temessük be vele. Valóban hatékony módszer, de csak azoknak, akik jól ismerik a kristály szerkezetét, összetételét.
Vannak kövek, amelyek fizikailag is károsodnak ezzel a módszerrel, és vannak olyanok, aminek energetikai hatása így károsodik.  (Ez szintén a Kristályismeret első moduljának anyaga.)

Éppen ezért sosem szabad a köveket sós vízben áztatni!

Tűz és só

A sómécses nem csupán szép dekoráció, hanem energetikailag is tisztítja a teret, amelyben elhelyezik.

Ezt a tulajdonságát felhasználhatjuk a kövek tisztítására is.
Gyújtsuk meg a mécsest, a követ pedig tegyük a mécses peremére. A meleg fokozza a só hatását, és egy másik természeti elemet is felhasználunk : a tűz tisztító erejét.

Használhatunk sólámpát is. Ilyenkor a követ a sólámpa felületére tesszük,hogy a só hatása kibontakozhasson.

FONTOS: Mivel nem minden kő viseli el a sót, ha nem ismerjük pontosan a követ, vagy nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább más tisztítási módot válasszunk!

Tűz és füst

Az indiánok és a sámánok régóta használják a tűz tisztító erejét.
A természeti népek ehhez speciális növényeket és apró ágakat gyűjtenek.

Mivel azonban nálunk csak kevesen vannak birtokában a megfelelő növénytani ismereteknek, legjobb, ha a tisztításhoz biztonságos helyen vásárolt tömjén, vagy szantál füstölőt használnak.

Alkalmazása: Gyújtsuk meg a füstölőpálcát, tegyük mellé a követ, majd a füstöt fújjuk néhányszor a kőre, míg azt nem érezzük, hogy a tisztítás eredményes volt.

Ékszer vagy egyéb magán célra használt kristályok esetében ennek a módszernek így önmagában nincs különösebb jelentősége.

A kristályok programozásakor azonban minden esetben használunk füstölőket, illóolajokat, különböző gyertyákat, annak megfelelően, hogy milyen kristályt, milyen életterületre programozunk. Ezekkel az ismeretekkel – a hozzájuk tartozó szertartásokkal együtt, a Kristályok ásványok ismerete harmadik moduljából lehet részletekbe menően megismerkedni.

Azoknak is elengedhetetlen ez a módszer, akik gyógyító hatású kövekből speciális (fogyókúrás, lelki harmonizáló, különböző területeken gyógyító) ékszereket készítenek, hiszen ezeknél az ékszereknél alapvető elvárás, hogy ott és úgy fejtsék ki a hatásukat, ahogy az szükséges a használójának.

Bízom abban, hogy ezzel az ékszerkészítők is tisztában vannak, és nem adják ki a kezeik közül a termékeket hamis ígéretekkel!

REIKI
és egyéb energiák

Ha Reikiben, Diksha-ban, Prana nadiban, vagy egyéb energiák használatában jártas vagy, megtisztíthatod a köveidet ezen energiák valamelyikének segítségével is, amely mind a tisztításra, mind a feltöltésre kiválóan alkalmas.

Erre a módszerre nem térek ki részletesen, mivel csak a Reiki – és egyéb energiák használatába beavatottak ismerhetik azokat a szimbólumokat és szertartásokat, amelyek ehhez szükségesek.

Kövek feltöltése

Feltöltés másik kő erejével

Hegyikristály

Erre a célra legalkalmasabb a hegyikristálytű tiszta és erős energiarezgése.
Ez a jól ismert hegyikristálynak a hegyes, természetesen fejlődött, megmunkálatlan formája.

Egyes kristályok kőzetüregekben keletkeznek. Ezek az üregek nagyságuktól függően gyakran tálat formálnak. Ezt nevezik drúzának, vagy kristályháznak.

A drúza keletkezésekor a koncentrált energia bezáródik az üreges térbe, ezért ezek a drúzák kiválóan alkalmasak más kövek feltöltésére.

Feltöltés ametiszttel

Feltöltheted köveidet ametiszttel is, de ennél vigyázz, mert csak a természetesen képződött ametiszt kristályok alkalmasak erre a célra, a csiszolt szilánkok nem.

Az ametisztben található vas és kvarc az, ami erőteljes energiarezgést kölcsönöz ennek a kőnek.
A csiszolatlan ametisztkristály minden csúcsa más töltéssel bír, ezért ha ilyened van akkor elég, ha kövedet az ametiszt kristályházra teszed.

Feltöltés hematittal

Köveidet ezenkívül feltöltheted csiszolt hematittal, vagy hematit szilánkokkal is.


Ezek mágneszárványkáinak köszönhetően mágneses hatásúak, ezért éred el vele a kívánt feltöltő hatást.

Ez a feltöltés minden olyan kő esetében alkalmazható, amely tartalmaz fémet, vagy vizet.

A természet erejével

Feltöltés a Nappal

A Nappal való feltöltés fontos alapszabálya : amíg pislogás nélkül a Napba tudsz nézni, addig a kövek feltöltődnek.


Ha a sugárzás túl erős, éppen a ellenkező hatást éred el vele : kiüríti a követ.

A feltöltésnek erre a formájára a napfelkelte és a naplemente a legalkalmasabb.

Feltöltés a Hold szelíd fényével

Ez lényegesen finomabb mód, mint a napsugárzás, nekem a leginkább kedvelt módszerem. Ilyenkor minden használatban lévő kövemet átadom a Hold energiáinak. Természetesen előtte egy szertartás keretén belül megtisztítom mindet a maga módszerével.

A holdkő esetében például sokkal megfelelőbb ez a lágy energia, nem is javasoljuk mással a feltöltését.

A feltöltés módja hasonló, mint a Napnál, de itt legalkalmasabb a Telihold időszaka.

Attól függően, mit szeretnél elérni a kristályoddal, vedd figyelembe, hogy a fogyó Hold – minél közelebb van az Újholdhoz – a kiürítést, tisztítást szolgálja, míg a növő Hold – egészen Teliholdig – a feltöltődést, beépülést szolgálja.

A Teliholdat megismerem, de honnan tudom, hogy Újhold, fogyó, vagy növő Hold van? – lehet, hogy ez a kérdés benned is felmerül, amikor a Holdról beszélek? Egyszerű a felismerés, csak tudjad, mit nézzél!

Amikor a Hold C betűt formál (csökken), akkor beszélünk fogyó Holdról, ami Telihold után következik.

Egészen addig fogyó Hold van, amíg a C betű el nem vékonyodik teljesen, majd egy éjszaka egyáltalán nem látod. Ekkor van Újhold.

Következő éjszaka már hajszálvékonyan kibújik a másik oldalon és elkezd éjszakáról éjszakára D betűvé (dagad) formálódni.

Tehát C = Csökken
D = Dagad

Egészen addig dagad a Hold, míg teljesen ki nem kerekedik és O azaz Telihold lesz – amit jól ismersz -, hogy aztán minden kezdődjön elölről.

Gyakran ismételt kérdések

Mennyi ideig tartson a gyógyító kövek tisztítása és a feltöltése?

Ha még csak most kezded használni a drágaköveket gyógyulásod érdekében, azt javaslom, hogy tartsd folyó víz alá a markodban a követ kb. 5 percig.

Ugyanígy a Hold szelíd energiáját használva a feltöltés is tartson 5 percig, de akár egész éjszakára is kiteheted a követ a Holdfényre.

Ha már régebb óta használsz drágaköveket, és figyelsz rájuk, megérzed amikor megtisztult vagy feltöltődött a kő.
Ez lehet 1 perc, lehet 10 perc, vagy akármennyi.

Fontos, hogy ne ragaszkodj semmiféle szabályhoz! A kő kommunikál veled érzéseiden, megérzéseiden keresztül. Hallgass erre a hangra és megérted üzenetüket!

Mit érzek, amikor megtisztult egy kő?

Nehéz megmondani, mindenki másról számol be. Leggyakoribb a melegség érzet, ami nem csak a kezet, hanem akár az egész testet is elöntheti ilyenkor. Az is lehet, hogy egyszerűen csak tudod, hogy elég volt. Csendesedj el, figyelj a kövedre és bármiféle érzet, sugallat, megérzés, ami váratlanul jön, az a kő üzenete.

Fontos, hogy a kövek kezelésekor figyelj, „ hangolódj „ rájuk!
Ha tudod, kapcsold ki egyéb gondolataidat, csodáld, szeretgesd meg a markodban tartott követ, gondolj az elérendő hatásra! Akár beszélgethetsz is vele!

Amint ezt meg tudod tenni, a kiválasztott kő szolgálni fog Téged!

VÁLJON EGÉSZSÉGEDRE!

Munkásságom támogatója: borkaszandal.hu

Tovább…