PETTYEGETETT TÜDŐFŰ
azaz Orvosi tüdőfű
a tüdő és a légzőszervek füve

Pulmonaria officinalis

A tüdőfű 30 – 40 cm magas növény ritka levelekkel, és egyenes, szőrözött szárral. Levelei hosszúkás tojásdadok, szőrösek, fehéren pettyezettek. A virágok csomós virágzatban állnak a szár végén. A borágófélék családjába tartozik.

Hazánkban árnyékos erdőkben, vadon terem, nem védett növény. A szakirodalom szerint főként gyertyán – és bükk elegyes erdőkben terem. Ma már kertészeti árudákban cserépben is kapható.
Tavaly (2020-ban) én ilyen kis cserepes növénykét vettem, majd a kertem egy tujától, másik oldalán zárt kerítéstől árnyékolt helyére ültettem. Egy év alatt szépen bebokrosodott, és kora tavasszal virágba is borult.
Ez a lenti kép a saját, egy éves tüdőfű bokrocskámat mutatja:


A tüdőfű leveleit virágzáskor gyűjtik, néha már márciustól – májusig, melynek hatóanyaga 10-15% ásványi anyag, csersav, kovasav, allantoin, nyálkaanyagok, flavonidok (kempferol, kvercetin), a flavonidok glikozidjai.

A tüdőfű levele 4:1 arányban szárad.
Ezt feltétlenül figyelembe kell venni, amikor frissen szedjük teának. A receptek általában szárított gyógynövényre adják meg a mennyiséget. Tehát 10 gr szárított tüdőfű 40 gr frissen szedett levélnek számít.

A tüdőfű köptető, köhögéscsillapító hatású teakeverékek gyakori alkotóeleme. Régen TBC ellen használták. Homeopátiás szerekben légcsőhurut és tüdőasztma ellen vélik hatásosnak.

A tüdőfű leveléből készült tea (10gr szárított tüdőfű 1/4 liter, illetve 1 csésze vízre számítva) erős oldó hatásánál fogva – ha abból reggel és este 1 – 1 csészével fogyasztunk el, kitűnő hatással van a légzőszervekre. Tüdőbajnál, tüdő – és mell elnyálkásodásnál, hörgőgyulladásnál, köhögés esetén eredménnyel használjuk.

Jó hatással van asztma, és rekedtség esetén is.

Torokgyulladásnál mint torok öblítőt használhatjuk gargarizálásra.

Tüdő szirup :

30 gr tüdőfüvet és
10 gr édesköményt
1 liter vízzel főzzünk le felére
szűrjük le
majd a szüredékben oldjunk fel
25 dkg cukrot.
Töltsük zárható üvegbe.
3 evőkanálnyit fogyasszunk el belőle naponta.

A fenti recept a 20. század első felének legtekintélyesebb gyógyszerésze és gyógynövény kereskedője, Varró Aladár Béla recept gyüjteményéből származik.

VIRÁGOK – VIRÁGESSZENCIÁK

ISMERD MEG A VIRÁGOK CSODÁLATOS HATÁSÁT

A virágok ismerete egy olyan szelíd módszer, aminek elsajátításához semmilyen előképzettség nem szükséges. Használatuk sem iskolai végzettséghez, sem életkorhoz, vagy nemhez nem kötött, a virágokból készült esszenciát pedig akár házilag is elkészítheted, de szabadon vásárolható gyógyszertárakban, gyógynövény boltokban, vagy akár az interneten keresztül is itthon, és külföldön egyaránt.

Itt olvashatsz erről bővebben: Gyógyító Virágok

Munkásságom és a weboldal támogatója: borkaszandal.hu

Tovább …