TOPÁZ

A topáz hatása testre, lélekre és szellemre

A topáz a szilikátásványok közé tartozó ásvány, aminek kémiai összetétele: Al2SiO4(OH,F)2

A tiszta topáz átlátszó színtelen, de gyakran tartalmaz szennyeződéseket, melyek  sárga, kék, ibolya illetve piros színben gyönyörködhetünk benne. Bármilyen színű is, erősen üvegfényű, vagy gyöngyház fényű.  Legjellemzőbb és legelterjedtebb szín a sárga, de gyakoriak a víztiszta és kék színű, ritkábbak a rózsaszínű kristályok.

A topázkristályok többnyire tiszták és átlátszók. A sárga szín a legvilágosabb sárgától egészen a sötét barnássárgáig terjed és a sárga színben gyakran kis vörös árnyalat is van. A sárga szín annyira jellemző a topázra, hogy sok más sárga követ jelzőkkel ellátva, topáznak hívnak. Az orientális vagy indiai, vagy királytopáz nem más, mint sárga zafír, a spanyol, madeira, cseh, occidentális és aranytopáz pedig sima kvarc, ezért javasolt, ha topázt vásárolunk, az biztonságos helyen tegyük.

A színtelen topáz csiszolt állapotban különösen a gyémánttal, fenakittal és színtelen berillel téveszthető össze. A színes kövek akvamarinnal, turmalinnal, citrinnel, égetett ametiszttel cserélhetők könnyen össze.

Szép sötét sárga topázok Brazíliában fordulnak elő, de ugyanitt aranysárga, mézsárga, borsárga kristályok is vannak.
Halványsárga topázok Szászországban találhatók s ezeket szász-topázoknak hívják. Néha a szász kristályok kissé zöldes árnyalatúak s ezeket helytelenül szász-krizolitnak nevezik. A kékszínű topázok legtöbb esetben világos színűek, sokszor kissé zöldes árnyalatúak. A sötétebb kék szín nagyon ritka; újabban Brazíliában találtak sötét, zafírhoz hasonló színű kristályokat.

Szép világoskék topázok találhatók az Urál-hegységben, az innen származó kék színű topázokat általában szibériai-topáznak szokták nevezni. Kissé zöldes árnyalatú, akvamarinhoz hasonló színű topázok szintén Szibériában fordulnak elő, ezek igen sokszor akvamarin néven kerülnek forgalomba.
A legritkábbak a rózsaszínű topázok, amelyek néha ibolyás árnyalatúak. Brazíliában fordulnak elő, és brazíliai-rubin-nak is nevezik őket.

A topáz színezőanyagára vonatkozó vizsgálatok szerint a sárga színt króm, a rózsaszínt vanádium idézi elő, az akvamarinszínű topázok színező anyaga pedig a vas.

Fontos még tudni, hogy a topázkristályokon különböző sugarak hatására is észlelhető némi színváltozás. Megfigyelték, hogy bizonyos sárga kövek, különösen a Szibéria egyes részeiről származók, napfény hatásának kitéve, néhány hónap alatt színüket teljesen elvesztették, egyes halványkék színű kövek pedig halványsárgákká váltak. A narancssárga topázok az ibolyántúli sugarak hatására sötétebbek lettek.
(Forrás:Wikipedia)

A topáz gyengéd, empatikus kő, oda irányítja az energiát, ahol leginkább szükség van rá. Csillapít, gyógyít, serkent, újra feltölt és motivál, valamint összehangolja a test meridiánjait. Az igazságot és a megbocsátást támogatja. Segít fátylat borítani a múltra, rávilágít a célokra, és hozzákapcsol belső erőforrásainkhoz. Megerősíti a bizalmunkat az Univerzumban, és képessé tesz arra, hogy inkább csak „legyünk” és ne „tegyünk” semmit. Elűzi a kétséget és a bizonytalanságot.

A topáz vibráló energiája örömöt, nagylelkűséget, bőséget és jó egészséget biztosít. A hagyomány szerint a szeretet és a jó szerencse köve, segíti sikerre vinni a céljainkat. Rendkívüli módon támogatja az igenlő hozzáállást és annak megnyilvánulását, valamint a vizualizációt. Azt mondják, hogy a topáz lapjai és csúcsai pozitív és negatív energiákat egyaránt tartalmaznak, s ennek köszönhetően az Univerzumnak szóló kívánság fókuszálható, hogy aztán majd a földi síkon megnyilvánuljon.

Hatékonyan tisztítja az aurát és mélyíti a relaxációt. Minden szinten oldja a feszültséget, valamint ott gyorsítja fel a spirituális fejlődést, ahol leginkább gátolt.
Segíti felfedezni saját belső értékeinket. Lehetővé teszi, hogy magabiztosnak és emberbarátnak érezzük magunkat, aki szívesen megosztaná a szerencséjét a körülötte lévőkkel és az isteni fényt sugározná rájuk.

Az örömteli topáz mellett a negativitás nem tud megélni. Erősíti a nyitottságot és az őszinteséget, az önmegvalósítást és az önfegyelmet, ezen kívül arra ösztönöz, hogy fejlesszük belső bölcsességünket. Támogatja a problémamegoldást, és különösen azoknak hasznos, akiknek valamiféle művészi hajlamuk van.

Segít tudatára ébredni annak, hogy milyen hatással is vagyunk másokra, valamint felismeri a kemény munka és az élettapasztalatok árán megszerzett tudást. Képessé tesz arra, hogy az összefüggéseket és az apró részleteket egyaránt észrevegyük, és azt is, hogy ezek miként függnek össze egymással. Megkönnyíti az ötletek kifejezését és éleslátást biztosít.
A topáz egyedülálló módon támogatja az érzelmeket: megszilárdítja ezeket és befogadóvá tesz a szeretetre, bárhonnan is eredjen.

A topáz hangsúlyozza az egészséget. Elősegítheti az emésztést, szembeszáll az anorexiával, helyreállíthatja az ízérzékelést, erősítheti az idegeket és élénkíti az anyagcserét. Szent Hildegard a topázelixírt a látóképesség javítására ajánlotta.

A topáz hatásai színenként

  • Kék topáz: a torokcsakrára vagy a harmadik szemre téve segíti működésüket, valamint a gondolataink megfogalmazását. Kitűnő szín meditációhoz, és összehangol a magasabb rendű énünkkel. Lehetővé teszi, hogy a saját elképzeléseink és elveink szerint éljünk. Összekapcsol az igazság és a bölcsesség angyalaival. Segít észrevenni azokat a forgatókönyveket, amelyek szerint élünk, és segít felismerni, hol tértünk el az elveinktől.
  • Színtelen topáz: elősegíti, hogy tudatában legyünk a gondolatainknak, cselekedeteinknek és ezek karmikus hatásainak. Segítséget nyújt az érzelmek és a tettek megtisztításához, serkenti a kozmikus tudatot. A gyógyításban a színtelen topáz elmozdítja a megrekedt, elakadt energiát.
  • Arany topáz: (imperiál topáz). Úgy viselkedik, mint az elem: spirituálisan és fizikailag is újra feltölt, erősíti a hitet és az optimizmust. Kitűnő kő a tudatos kapcsolatteremtéshez az Univerzum legmagasabb rendű erőivel, és használható az ezen a módon megszerzett információk tárolására is. Emlékeztet isteni gyökereinkre.
    Elősegíti képességeink felismerését, erre ösztönöz is, és hozzánk vonzza a segítőkész embereket. Hasznos azoknak, akik hírnévre vágynak, mivel karizmatikussá teszi őket, és biztossá a saját képességeikben, ami büszkeséggel tölti fel őket. A gyógyításban regenerálja a sejtszerkezetet és erősíti a napfonatcsakrát, valamint jótékonyan hat az idegi kimerültségre és a tápanyagok nem megfelelő elégetésére. Kedvezően befolyásolja a májat, az epehólyagot és a belső elválasztású mirigyeket.
  • Rózsaszín topáz: a remény köve. Gyengéden megszabadít a rendellenesség régi mintáitól, eloszlatja az ellenállást és utat nyit a sugárzó egészséghez. Ez a kristály megmutatja az isteni lét arcát.
  • Rutiltartalmú topáz: ritka, amikor a topázban rutilszálak vannak zárványként, de rendkívül hatásos vizualizációhoz és megnyilatkozáshoz. Kitűnően használható kristályjósláshoz, ha megfelelően programozott. Mélyreható megérzéseket biztosít, valamint az életünkbe vonzza a szeretetet és a fényt.

 

Oldalaink támogatója: Natura Gyógynövény

FIGYELEM!

Kristályismeret online kurzus
3 modul egyben
most kedvezményesen csak

5.000 Ft

A „Tanfolyam” menüben olvashatsz bővebb információt róla.

Jelentkezési lehetőség ide kattintva

Ha szereted a kristályokat, ásványokat, tudj meg róluk mindent,
és élvezd segítő erejüket!

A 3 modulból álló Kristályismeret online kurzus
most mindössze
5.000 Ft-ért elvégezhető.
Személyes részvételt nem igényel.

Mit tartalmaz ez a kurzus?

Mentés

I. MODUL
KRISTÁLYISMERETEK

Bővebben

Mentés

II. MODUL
KRISTÁLY – ASZTROLÓGIA

Bővebben

III. MODUL
KRISTÁLYPROGRAMOZÁS

Bővebben

Mentés

Mentés

Munkásságom és a weboldal támogatója: borkaszandal.hu

Tovább…

Mentés

Mentés