Természetes citrin

Mentés

CITRIN, VAGY VALAMI MÁS?

A természetes citrin színe a sárgás – zöldes a legvilágosabb árnyalatától a legsötétebbig változhat; citrom-, bor-, méz-, arany-, barnás arany-, narancs- és barnássárga lehet. A nem egyenletesen színezett kristályok „felhős” színeloszlásúak. Zárványok a természetes citrinben is lehetnek.

Nálunk kereskedelmi forgalomban kevés természetes citrinnel találkozhatunk, a legtöbb hevített ametiszt, vagy füstkvarc.

Ha a vásárolt citrinben sávos csíkokat látsz, akkor biztos lehetsz abban, hogy az hevített ametiszt. 

Az ametisztet, vagy a füstkvarcot magas hőfokon (470-560 °C fok) hevítik, míg eléri a kívánt színt.

Ez a kristály – bár összetételét tekintve szintén szilicium – dioxid (SiO2) – de gyógyhatásában nem egyezik meg a citrin hatásával.

Sem a szakirodalomban nem találtam, sem a tanulmányaim során senki nem tudott biztos választ adni arra, hogy ezek a hevített kristályok magukban hordozzák – e az eredeti kristály (ametiszt , vagy füstkvarc ) hatását.

HEVÍTETT KRISTÁLY

Lejjebb két képet látsz ugyanarról a karkötőről, csak a fényviszonyok mások. Mindkét képen jól látható egyes szemeken a sávozott színeloszlás. Ez a karkötő minden kétséget kizáróan nem természetes citrin, bár citrinként vásárolták. 

Előfordul, hogy az árus nem ismeri  a köveket és úgy tudja, hogy ez citrin, ám sajnos gyakoribb, hogy a termék értékét növelve titkolják el a valóságot. 🙁

hevített kristály

AMETRIN

AMETRIN/BOLIVIN

Mentés

A TERMÉSZETBEN IS ELŐFORDUL

A természetben is előfordul, hogy  a Föld belsejében hosszú időn keresztül ( itt évszázadokról, évezredekről van szó ) nagyon magas hőmérséklet uralkodik.  Ilyen helyen az ametiszt kristályban lévő vastartalom eltérő oxidációjának köszönhetően kialakul az ametiszt – citrin kombináció, amit ametrinként ismerünk. Ez a kristály bolivianit néven is ismert, mivel legfőbb lelőhelye a Bolíviai Anahi bánya, ahonnan a legtöbb ametrin származik.

Legfőbb lelőhelye Bolívián kívül Brazíliában is előfordul.

Az ametrinben viszont egyesül az ametiszt és a citrin gyógyhatása mind fizikai, mind lelki szinten.

Mentés

AMETRIN

Ametrin / Bolivin

Mentés

Fontos megemlíteni, hogy az Ametrint is hamisítják, akárcsak a citrint.

GOLYÓS KARKÖTŐBEN NINCS, medálként vagy nyers kőként még kapható de nem pár ezer forint, főleg az, aminek természetesen élénkebb a színe.

Ami nagyon élénk színű és olcsó az biztos hevítve van és ha az átmenete is túl egységes akkor biztos hamisítvány.
A természetes ametrin ritkább mint a citrin így az ametisztet kétoldalról elkezdik hevíteni és így jön létre a kereskedelmi forgalomban lévő ametrinek 99-%-a.

 

Mentés

FIGYELEM!

Kristályismeret online kurzus

3 modul egyben most kedvezményesen csak

5.000 Ft

A „Tanfolyam” menüben olvashatsz bővebb információt róla.
Jelentkezési lehetőség ide kattintva

Ha szereted a kristályokat, drágaköveket, tudj meg róluk mindent,
és élvezd segítő erejüket!

Itt jegyzem meg, hogy kristályok, ásványok eladásával nem foglalkozom, ennélfogva szívesen ajánlok egy webáruházat, ahol én is szívesen vásárolok. Itt találod:  Ametiszt ásványbolt  

Tovább…

Munkásságom és a weboldal támogatója: borkaszandal.hu

Mentés

Mentés

Mentés