A feltétel nélküli szeretet egy olyan fogalom, melynek meghatározását évek óta keresem. Minél többet tudok róla, annál inkább van az az érzésem, hogy ennél is többet jelent. A feltétel nélküli szeretet mindazon viselkedési szokások, érzelmek elengedése, amiről eddig azt gondoltuk, hogy a szeretetet jelentik.

  • Aggódom (tégy úgy, hogy ne kelljen aggódnom)
  • Féltelek (semmi olyat ne tegyél, ami szerintem rossz neked)
  • Jót akarok neked (megmondom, mit tegyél)
  • Tudom, hogy mire van szükséged (én jobban tudom, mint te)
  • Tanácsot adok (meg kell fogadnod, különben…..)

Ugye azt gondolnánk, hogy mindezt szeretetből tesszük? Nem! Ez azt jelenti, hogy bele akarok szólni az életedbe. Én tudom, hogy mi a jó neked, és szeretlek, ha azt teszed, amit mondok. De ha mész a saját fejed után, nem vagy méltó a szeretetemre.

Olyannak szeretlek, amilyen vagy, de ……
Úgy érzem, már nem szeretsz, mert elfeledkeztél a születés/névnapomról, évfordulóról, stb….

Shakespeare ezt mondta: “Az a szeretet nem szeretet, amely a körülmények hatására megváltozik. Már pedig a szeretet meg tud változni, mint minden, amit az ember alkot.”

 

A legtöbbünk által ismert szeretet csak kizárólagos módon létezik, szelektál, van akit szeret, van akit nem. Gyakran csak egyetlen személyre vonatkozik, vagy egészen szűk körre. A családi, vagy baráti kör is csak kicsi lehet, mert mindenhol akad egy „fekete bárány”, akit nem, vagy csak kevésbé szeretünk.

Gyerekek olykor féltékenyek a testvérre, és megkérdezik anyukától – Kit szeretsz jobban?
Diplomatikus válasz:  – Mindegyikőtök más miatt szeretetre méltó. Téged azért szeretlek, mert ….. vagy, Őt azért, mert ……

A feltétel nélküli szeretet éppen ellentétes, mert mindent átfogó jóság. Nem korlátozódik szűk körre.

„Isten mindnyájunkat úgy szeret, mintha csak egyetlen embert szeretne.” (Augusztinusz)

A feltétel nélküli szeretet egy másfajta tulajdonságot jelent, egy másfajta viszonyulást az embertársainkhoz.

A feltétel nélküli szeretet érdekessége éppen az, hogy a nem szépet, és a szeretetre nem méltót szereti.
Könnyű azt szeretni, aki szerintünk szeretetre méltó. Pedig annak van a legnagyobb szüksége a szeretetre, akit a legnehezebb szeretni. Olyankor van a legnagyobb szükségünk a szeretetre, amikor valami nem szeretetre méltót cselekszünk.

A feltétel nélküli szeretet azt keresi, ami a másik ember számára a legjobb, függetlenül attól, hogy ki az illető, mit tett, és tesz. Független attól, hogy nekem mi  a jó. A feltétel nélküli szeretetben a másik ember érdeme semmilyen szerepet nem játszik.

 

A fentiekre kerestem és kívántam megtalálni a magyarázatod, (hogyan tudom én ezt megvalósítani a magam körülményei között) amikor rátaláltam erre a bejegyzésre, aminek írója: Sandy Stevenson

Feltétlen szeretet

„Olyannak szeretlek, amilyen vagy, miközben a saját stílusodat keresed, amelynek révén kapcsolatba léphetsz a téged körülvevő világgal.

Tiszteletben tartom, hogy szeretnéd megtanulni a leckéidet. Tudom, hogy ez így van jól, tudom, hogy pontosan az vagy, aki lenni szeretnél, és nem az, amit én, vagy mások elvárunk.

Tisztában vagyok vele, hogy nem tudom, mi a legjobb neked, még ha időnként talán azt hiszem is, hogy tudom. Én nem voltam ott, ahol te. És nem láttam a világot a te szemszögedből. Nem tudom, milyen tanulási feladatot választottál magadnak, hogyan és kivel szeretnéd megoldani, és mennyi időt szántál rá. Nem a te szemeddel nézek – honnan tudhatnám hát, hogy mire van szükséged?

Hagylak, járd az utad – nem ítélem meg a tetteidet sem gondolatban, sem szóban. Nem tekintem tévedésnek, vagy hibának, amit mondasz, vagy teszel.

Látom, hogy sokan sokféleképpen látjuk és tapasztaljuk a világot. Bármikor fenntartások nélkül elfogadom a döntéseidet.

Egyáltalán nem ítélkezem, mert ha elvitatom a fejlődéshez való jogodat, akkor elvitatom a sajátomat és a másokét is. Azokét, akik más utat választanak, mint én, amelybe talán én nem fektetnék energiát, mégsem tagadnám meg soha a szeretetet, amelyet Isten belém plántált, hogy árasszam magamból az egész világba. Ahogyan téged szeretlek, úgy fognak szeretni engem is. Azt fogom learatni, amit elvetettem.

Elismerem a szabad döntéshez való egyetemes jogodat, hogy a saját utadat járd, és előre haladj, vagy megpihenj, ahogy éppen jónak érzed. Nem ítélem meg, hogy ez a lépés kicsi-e, vagy nagy, könnyű, vagy nehéz, felfelé, vagy lefelé vezet, hisz az úgyis csak az én nézőpontom lenne.

Lehet, hogy tétlennek látlak, és ezt értéktelennek tartom, miközben te mégis gyógyírt adsz a világnak, csupán azzal, hogy létezel, Isten világosságával megáldva. Nem láthatom meg mindig az isteni rend nagy képét. Az élet minden áramlatának elvitathatatlan joga, hogy maga válassza meg saját fejlődését, s én szeretettel vallom, hogy tied a döntés joga a saját jövődet illetően.

Alázattal hajlok meg a felismerés előtt, hogy az, amit én a legjobbnak tartok, számodra nem feltétlenül helyes. Tudom, hogy téged is vezetnek, csakúgy, mint engem, és egy belső kényszert követsz, amely megmutatja neked az utadat.

Tudom, hogy mindannyian a magunk módján tanuljuk meg, hogyan vihetjük vissza a szeretetet és a bölcsességet a nagy egészbe. Tudom, hogy ha valami csak egyféleképpen lehetne, arra csak egyetlenegy embernek lenne szüksége.

Én nem csak olyankor akarlak szeretni, amikor úgy viselkedsz, ahogyan szeretném, és ugyanabban hiszel, amiben én.

Szerető szolgálattal töltöm az életem, s azon vagyok, hogy a lehető legjobb lehessek. Minden nappal egy kicsit jobban értem az isteni valóság tökéletességét és egyre boldogabb vagyok a feltétlen szeretet derűjében.”

***

Úgy érzem a fentiek alapján, hogy folyamatosan van mit dolgoznunk magunkon.
Sandy Stevenson mondatai akkora hatással voltak rám abban az időben, hogy kinyomtattam, és hangos olvasását felvettem a mindennapi rutinfeladataim közé (hálanapló írása, imádságaim, áldásaim, stb). Hatására napról – napra jobban megértettem, és magamba fogadtam.  Ahogy változott a másokhoz való hozzáállásom, úgy változott önmagammal is a kapcsolatom.
A feltétel nélküli szeretet nem tud egy emberes lenni. Nem tud szűk családi, baráti körre vonatkozni, mert abban a pillanatban megváltozik, feltételt szab, befogad valakit mert ….. és kirekeszt másokat mert……

A feltétel nélküli szeretet szabaddá tesz,
és képes vagy magadhoz ölelni az egész világot!

Munkásságom és a weboldal támogatója: borkaszandal.hu

Tovább…

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .