Évelő fokhagyma mag. A kép 2024-ben készült.
2025. 07.15.
FIGYELEM!
Ezúton értesítem az érdeklődőket, hogy beérett a fokhagyma mag, így újra lehet rendelni, amíg van belőle. Érdeklődés esetén kérlek írj egy e-mailt a tisztaforras2008@gmail.com címre.
Megrendelés esetén kérlek kattints ide és ezt a tájékoztatót olvasd el.
👉 A fokhagyma mag ára 1000 Ft/csomag, ami kb 1000 db kis magocskát tartalmaz. Nem szemenként számolom, így ennél jóval több van benne. 🙂
👉 Postai ajánlott küldeményként adom fel, aminek postaköltsége (500 gr súlyhatárig 1.635) légpárnás borítékban (140 Ft) így a postaköltség összesen 1775 Ft (Tehát 1 csomag fokhagyma megrendelése esetén utalandó összeg 2.775 Ft)
Mivel a küldemény súlya sajnos nem fér bele az 50gr-os normál díjszabásba, így 500 gr-ig fizetjük ezt a díjat. Praktikus ezért, ha az ismerettségi körben 3-4-en összefognak, mert a postaköltség így eloszlik.
👉Kizárólag banki előreutalással lehet fizetni. Többek között azért, mert az utánvétel díja még plusz felszámolásra kerülne.
👉A megrendelést e-mailben visszaigazolom a pontos fizetési adatokkal. Átutalást követően a küldeményt postára adom. Általában hetente egyszer küldöm el a feladandó csomagokat, az addig beérkezett utalásokat teljesítve.
👉 Kérlek, megrendeléskor olyan nevet és címet adj meg, ahol az ajánlott küldeményt át tudod venni.
E-mail címem: tisztaforras2008@gmail.com
Molnár Ágnes
Évelő fokhagyma
MINDIG FOKHAGYMA
A nagymamám szerint „mindig fokhagyma”, mert annyi van belőle, hogy az utakon, virágágyásban is nő. Ha egyszer megveti lábát a kertben, onnantól kezdve csak szedni és enni kell.
Mindig fokhagyma
Érdekes, hogy a mindenkori magas fokhagyma árak mellett a kertészkedők közül is olyan kevesen ismerik az évelő fokhagymát. Már a nagyszüleim kertjében is ezt láttam, és én is már bőven nagymama korú vagyok. Pedig ha valaki egyszer betelepít a kertjébe néhány darabot, az első évek figyelme után már semmi dolgunk vele, csak szedni kell, és élvezni a fokhagyma erőteljes, finom ízét, és áldásos hatását. Szaporítja saját magát.
Legutóbbi költözködésemkor megfeledkeztem a régi kertemben lévő fokhagymáról, majd a piaci árakat látva szembesültem azzal, hogy már nem áll a rendelkezésemre korlátlan mennyiség. Ezért 2021 őszén kértem néhány darab első éves kis fokhagyma – golyót a hátrahagyott kertemből, így 2022 – ben már annyi szaporítóanyagom lett, hogy újra tudtam adni azoknak, akik kedvet kaptak a termesztéséhez. Arról nem beszélve, hogy már gyönyörű fokhagymám is volt…… persze akkor még nem korlátlan mennyiségben, ám én türelmes voltam, és elérkezett a 2023-as év.
A türelem pedig fokhagymát termett.
Így történt, hogy 2023-ban már az előző év óta várakozó megrendelőim igényeit is ki tudtam elégíteni. A nagy érdeklődésre való tekintettel azonban augusztusra mind el is fogyott.
2024-ben mindössze 4 nap alatt elvitték az összes szaporítóanyagot. Hiszem, hogy jövőre már nekik is lesz annyi, hogy el tudják látni a családot, ismerősöket.
Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy legyen „mindig fokhagymád”, most (2025 július 15-től) újra lehet rendelni.
A megrendeléseket a beérkezések sorrendjében teljesítem, a készlet erejéig. Postai ajánlott küldeményként adom fel, hogy nyomon lehessen követni.
Az évelő fokhagyma igényei
Az évelő fokhagyma bármilyen talajtípuson jól termeszthető, semmiféle növényápolást nem igényel. Mivel szinte minden növénnyel jól megfér egymás mellett, bárhová elvethető. Különleges, kunkori magszárhoz hasonló szárat növeszt, tetején a bulbillivel, amiben szaporítóanyagként ici-pici fokhagymácskák vannak, így még a virágoskertben is jól mutat. Amikor eljön az ideje szétszórja magjait, ezért vetni sem kell, elveti magát. Legalábbis én rábízom a természetre, a Jóistenre. Ő gondoskodik arról, hogy ne szenvedjek hiányt.
Az évelő fokhagyma szárazságtűrő, locsolni sem szükséges. Az a tapasztalatom, hogy legjobban a félárnyékot kedveli, de árnyékban – pld gyümölcsfák körül -, vagy a tűző napon is jól bírja.
Télálló, bőtermő, gerezdjei nagyok, egy kifejlett fokhagyma súlya 40-50 g körüli, 6-8 db nagy gerezdből áll. A sarjhagymákat (bulbilliket) a 2. évtől hozza, amit – ha nem figyelünk rá, elszór maga, és következő tavasszal kikel.
Ha viszont időben – amikor kezd kinyílni – leszedjük, akkor akár azonnal, vagy október elejéig bármikor elvethetjük 25-30 cm-es sor, és 10-15 cm-es tőtávolsággal. Minden talajtípuson jól termeszthető, különösebb növényápolást nem igényel.
Első év
Az első évben nem hoz magszárat, gerezd nélküli fokhagymát nevel, ami kis golyó formájú. A nagyobb golyók friss fokhagymaként, majd a levélzet leszáradása után téli tárolású étkezési fokhagymaként fogyasztható.
A kisebb golyókat visszaültetve, vagy ki sem szedve ott hagyjuk a földben.
Második év
A földben maradt, vagy visszaültetett kis golyó a második évben 1- 1,2 m magas, mókás kunkori szárat hoz, mely végén bulbillit fejleszt, ami savanyítva is ízletes csemege, ha már sok van belőle és nincs szükségünk több magra.
Ebben fejlődnek ki a fokhagyma magok. Mire a mag szedhető, a kunkori szárak teljesen kiegyenesednek. A mag leszedése után már szedhetjük is fel a már befejesedett, gerezdekre szedhető fokhagymánkat. Télálló, ha bőven van belőle, akár az újig is szép kemény, egészséges marad.
Ha nem szedjük ki, akár ott is maradhat, enyhe télen frissen lehet felvenni az igénynek megfelelően. A földben maradt a következő évben kihajt.
Ez a kép 2023 májusában készült. Előző évben csak a legapróbb magokat hagytam meg magamnak, viszont rengeteg volt belőle, ezért kicsi tőtávolsággal szórtam a sorokba. Ebből lesz a kis golyó, ami egyrészt máris fogyasztható, másrészt újra dugdosható, amiből jövőre mér szép nagy fej gerezdes fokhagyma lesz. A veteményesben minden ágyásom körbe van ültetve fokhagymamaggal, és idén (2023) tapasztaltam először, hogy míg mindenki a meztelen csigákat szedegeti, az én kertemet megkímélik ezek a haszontalan jószágok.
A lenti képen a tavaly (2023) elvetett fokhagyma magok vannak kikelve. Ebből már jut mindenkinek, aki szeretné a kertjébe betelepíteni. Amikor leszárad a zöldje, felszedem, átválogatom. A nagyját postázom, az apraját visszaültetem, ez fogja biztosítani a jövő évi (2025) fokhagyma magomat.
Hogyan kezdd el?
Ha valaki most szeretné elkezdeni a termesztését, és nem tud hozzájutni a gerezd nélküli (első éves golyó) fokhagymához, annak ez a termesztés menete:
Ha valahol hozzájutunk a szaporítóanyagához, legkésőbb ősszel elvetjük az apró kis hagyma magocskákat. Lehet sorba vetni, de ha van bőségesen belőle, elég csak szétszórni a kert egy sarkában.
Fokhagymamag 2024.07.05.
A magot elvetve következő évben gerezd nélküli, golyó alakú fokhagymát nevel, ami akár cseresznye nagyságúra is megnő. Akár frissen, zöld fokhagymaként, majd a levélzet leszáradása után étkezési fokhagymaként fogyasztható. Hasonlóan a gerezdes fokhagymához, téli tárolásra is alkalmas. Amikor már bőségesen van belőle, érdemes a nagyokat kiválogatni, az apraját visszadugdosni a földbe. Azért szeretem ebben az állapotában, mert sokkal könnyebb, szaporább pucolni, mint a gerezdeket.
Míg kevés van belőle, érdemes megtartani ezeket, hogy jövőre már bőséges termés legyen. Ki sem kell szedni, de ha túl sűrű, akkor a levelek leszáradása után érdemes kiritkítani, ha a következő évben nagy fejű, nagy gerezdes fokhagymát szeretnénk. Amit kiritkítunk, máris elültethetjük egy újabb helyre.
A második éves fokhagymánk különlegessége az olykor 1 m-nél is magasabb, kettős karikába összekunkorodott vékony, lengedező szára. Ez később kiegyenesedik, ekkor hozza a hegyes sapkás buroklevele (bulbilli) alatt virág helyett apró utódait.
Ebben az évben már nem csak mag, hanem a föld alatt már gyönyörű gerezdes fokhagymánk is van. Ellentétben a vöröshagymától, ez a szár nem megy rovására a termésnek, úgyhogy hagyjuk nyugodtan a helyén, míg kinyílik és elszórja utódait, vagy leszedjük és elvetjük.
Ősszel már nyugodtan felszedhetjük a fokhagymát, de ha sok van, a földben is hagyhatjuk. Ha nem szedjük fel, az elszáradt magszárat ki kell húzni. Ilyenkor már könnyen kijön, a földben maradó gerezdek szétesnek, és következő évben már abból az egy tőből 6 – 8 fej újabb gerezdes fokhagymánk lesz.
Ha nem szedjük fel mindet, ekkor már nyugodtan hátradőlhetünk, nem kell foglalkozni vele. A harmadik évtől már mindig lesz kis golyó fokhagymánk, lesz gerezdes fej, ami kifejleszti a bulbillit (következő pici hagymácskákat), és lesz olyan gerezdes fej is, ami nem fejleszt szárat.
Ilyenkor már semmi más dolgunk nincs, csak szedni a fokhagymát. Szaporodásáról a Természet gondoskodik.
Szára miatt kerti különlegességként is tekinthetünk rá, ágyásokba, utak szegélyezésére, vagy fa -, és kőedénybe is ültethető.
Konfitált fokhagyma
Amikor már rengeteg fokhagymánk van, változatosan fel lehet használni. Én télire mindig teszek el lereszelt fokhagymát mézben. Jól segítség, ha távol akarjuk tartani a vírusokat.
Most viszont egy igazi különlegességet ajánlok:
A felszedett fokhagyma apraját megpucoltam, és ebből az adagból konfitált fokhagymát készítek. Így télen is jut különlegesség az asztalra, amikor a gyermekeim meglátogatnak.
A konfitálás azt jelenti, hogy nagyon alacsony hőfokon, hosszú ideig, oliva (vagy hidegen sajtolt, jó minőségű napraforgó) olajban puhára sütjük – főzzük a fokhagymát. Majd forrón kis üvegekbe töltjük, felöntjük a maradék olajjal, és légmentesen lezárjuk. Pirítós kenyérre rákenhető, de salátába összevágva, vagy húsokkal is nagyon finom csemege.
Sült fokhagyma
Végül pedig egy különleges receptet ajánlok, amit érdemes kipróbálni:
Az egész fokhagymafejeket egyben alaposan megmossuk, tetejét éles késsel levágjuk, majd egy tepsibe, alufóliára, egymás mellé ültetjük őket.
Minden fejet meglocsolunk egy kevés olajjal, lassan csurgatva rá, hogy az olaj befolyjon a gerezdek közé.
Kis sóval meghintjük. Ízlés szerint akár egy kis borsot is tehetünk rá, de nem szükséges.
Befedjük alufóliával, és 200 C°-on kb. 45 – 50 percig sütjük.
Ha a tepsibe teszünk mellé még alaposan megmosott héjas burgonyát is, készen van egy remek vacsora.
A sült fokhagymát akár pirítósra kenve, vagy hús mellé, vagy bármilyen más párosítással is különleges gasztronómiai élményben lehet részünk.
A fokhagyma jótékony hatásáról ITT olvashatsz
Munkásságom és a weboldal támogatója: borkaszandal.hu