A medvehagyma nevét arról kapta, hogy a barna medvék (és a vaddisznók is) előszeretettel fogyasztják.

MEDVEHAGYMA

A medvehagyma népies neve: vadfokhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás

A medvehagyma fűszer és gyógynövény, mely fehér, megnyúlt buzogány alakú (kb 45 mm hosszú és 5 mm vastag) hagymájából két tojásdad, hosszú nyelű, a végén kihegyesedő, 15-25 cm magasra növő tőlevelet hoz.

A medvehagyma levéllemeze átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé.
Virágrügyeit két hártyaszerű, barna buroklevél védi.

A medvehagyma kinyílt virágai gyönyörű hófehérek, háromszögletű tőkocsányon, tömött ernyőkben nyílnak.

A medvehagyma évelő növény. Leginkább a nedves, árnyas erdőkben található, de árnyékos kiskertekben is jól érzi magát!

Bár a szakirodalom árnyékos helyen javasolja a termesztését, nekem az a tapasztalatom, hogy gyönyörűen fejlődik és szaporodik kedvezőtlenebb körülmények között, akár a tűző napon is.

Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak.
Április – májusban virágzik.
Hazánkban főleg a gyertyán, tölgy vagy bükk erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már látható hajtásai vannak.
Leveleit tavasszal, még a virágzás előtt kell szedni, és frissen felhasználni, mert szárítva gyógyhatása gyengül. Ha sok van belőle, érdemes frissen azonnal apróra vágni, és lefagyasztani. Felengedés után ugyanúgy használjuk, mint a frisset.

A medvehagyma hagymáját a fokhagymával azonos módon használjuk.

 

A medvehagyma gyógyhatása

A medvehagyma gyógyhatása hasonlít a fokhagymához, de annál erőteljesebb.

Áprilisban, májusban – virágzás előtt – szedhetjük a gyógyerejű friss leveleket, melyek képesek az egész szervezet megtisztítására.
A medvehagyma jól használható a szervezet felfrissítésére, a tavaszi – őszi méregtelenítésre.
Kedvezően hat az emésztőrendszerre, a gyomor- és bélműködés javulása jobb közérzetet eredményez.
Vízhajtó hatású, így hatásos érelmeszesedés és magas vérnyomás ellen. Bőr rendellenességeket gyógyító hatása is van.

VIGYÁZAT!

A medvehagyma enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza!

A medvehagyma otthon, kiskertben is termeszthető. Amikor a levele leszárad – júniustól október – novemberig (még a fagyok előtt) ültethető. Néhány évvel ezelőtt nagyon kedvező áron az interneten rendeltem 100 db hagymát, amiből következő tavasszal már a saját családot el tudtam látni medvehagyma levéllel. Egy év múlva már úgy besűrűsödött, hogy jutott belőle a barátoknak is. Ha pár évig nem szedjük ki a hagymát, akkor az is szaporodik, és 2 év múlva már a virágból kiszóródott magocskák is kikelnek.

Innentől kezdve annyi medvehagymánk lesz, hogy már nem csak a levelét, hanem elvirágzás után a kis hagymácskákat is használhatjuk.

Időközben én elköltöztem, de a medvehagyma nem költözött velem. Új kertemben tavasszal hiányoltam a friss zöld levelét, de mire elérkezett az ültetés ideje, megfeledkeztem róla. Idén (2020) márciusban újra eszembe jutott, és hogy ne merüljön ismét feledésbe, azonnal megkerestem azt az internetes oldalt, ahol pár évvel ezelőtt rendeltem. Most is rendkívül kedvező az ára, ráadásul Béla bácsi – a termelője – bőségesen tesz a csomagba még a rendelt mennyiségen felül is, ezzel ellensúlyozandó a magas postaköltséget.

Ha van egy talpalatnyi kerted, szívesen ajánlom, hogy ültess Te is medvehagymát. Itt tudod megrendelni, ahol az ültetéshez még szakszerű útmutatót is találsz: http://medvehagyma.5mp.eu/web.php?a=medvehagyma&o=7JQZpKqfhw

 

Térjünk vissza még a medvehagyma hatására.

A medvehagyma évszázadok óta óta ismert gyógynövény.
Mária Treben így ír róla az Egészség Isten Patikájából című könyvében:

“A tavasz mindig meghozza a reményt, hogy újra sütni fog a nap és meleg lesz. Ismét jókedvűek és vidámak vagyunk, örülünk az első kizöldellő növénynek, a madarak boldog csivitelésének, teljes szívvel érezzük, hogy mindez jóságos Teremtőnk ajándéka.

E megújult zöldellő pompa láttán fogjunk hozzá egy tavaszi kúrához, megtisztuláshoz és szervezetünk salaktalanításához, ami egészségünk korántsem megvetendő felfrissülését jelenti.

A tavasz első hírnökei közé tartozik a medvehagyma, melyet a németek erdei fokhagymának, boszorkányhagymának, cigányhagymának is hívnak. Régi magyar neve sásihagyma, salamás, sajamás, poszhagyma. Levelei élénkzöldek, fényesek, hosszúnyelűek, lándzsaalakúak, hasonlítanak a gyöngyvirágéra, ezért olyan helyre ültessük a kertben, ahol távol van a gyöngyvirágtól. Ha bizonytalanok vagyunk, a medvehagyma levelét megdörzsölve megbizonyosodhatunk róla, hiszen ennek erőteljes fokhagyma illata van.

Hosszúkás hagymáját fehér, átlátszó hártya, buroklevél fedi. Sima, világoszöld szára két levél közt hozza virággömbjét. Az ernyős virágzatban csillagszerű kis liliomvirágok helyezkednek el. A szár 30 cm-re nő meg. A medvehagyma humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén, nálunk főleg bükkösökben a hegyvidékeken terem.

Erőteljes fokhagymaillatát már messziről megérzi az ember, még mielőtt meglátná. Ettől a szagtól kapta a vadfokhagyma nevet, s ez az, ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a gyöngyvirág vagy a mérgező őszi kikerics levélzetével.

Nagyon sok erdő tele van tavasszal a medvehagyma friss, zöld leveleivel. A medvehagyma áprilisban-májusban virágzik. Hatalmas gyógyerő szunnyad benne, és a néphagyomány azt tartja, téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket és vérüket megtisztítsák vele.

A medvehagyma tulajdonságai lényegében megegyeznek a mi fokhagymánkéval, ám gyógyereje jóval nagyobb.

Ezért különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására, és elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyítását is. Mivel a levelek hatása szárított állapotban gyengül, a tavaszi kúrához frissen használjuk.

Feldarabolva vajas kenyérre szórhatjuk, egészen apróra vágva (nyersen) megfűszerezhetünk vele levest, burgonyát, tésztát és más ételeket is, amelyeknek az ízét egyébként petrezselyemmel javítanánk.

A medvehagyma leveleiből salátát, levest és főzeléket is készíthetünk.  Mivel nagyobb mennyiségben fogyasztva csípős ízt ad, amikor főzeléket csinálunk belőle, keverjünk hozzá csalánleveleket, vagy spenótot, mángoldot. Levelét pogácsák ízesítésére is használhatjuk. Rendszeresen sütök medvehagymás pogácsát, az íze utánozhatatlan, de kenyérbe sütve is érvényesül.

A zsenge leveleket áprilisban és májusban kell szedni, tehát még a virágzás előtt, a hagymáját nyár utóján és ősszel. A medvehagyma hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát.

Érzékeny gyomrúak a növény levelét és hagymáját vágják össze apróra, öntsék le meleg tejjel, s csak két-három órai áztatás után fogyasszák kortyonként.

Jó ha egész évre gondoskodunk magunknak medvehagymáról, hogy bármikor rendelkezésünkre állhasson gyógyító ereje, készítsünk belőle esszenciát (recept lejjebb).

Ebből 10-12 cseppet vegyünk be kevés vízben. A cseppek javítják az ember memóriáját, elejét veszik az érelmeszesedésnek és sokféle betegségre is hasznos hatású.

A medvehagyma igen kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Ajánlható gázképződéssel és kólikával járó akut és krónikus hasmenés ellen ugyanúgy mint szorulás esetén, amit a belek görcsös összehúzódása vagy renyhesége okoz.

A medvehagyma hamar kihajtja a bélférgeket, még az orsógilisztát is.

A bélműködés javulásával megszűnnek azok a panaszok is, amelyek különösen idős embereknél valamint a mértéktelenül evőknél a belek túltelítettsége vagy lanyha működése következtében lépnek fel. A medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat, mint pl. szédülés, fejfájás. A magas vérnyomás lassan szűnik meg.

 

– A medvehagyma-bor (lásd lejjebb) csodálatos orvosság azon idős emberek számára, akiket mellkasi elhurutosodás következtében nehézlégzés kínoz.

– Idült köhögésre is jó, mert oldódik a váladék és ezzel szűnik a légszomj.

– Az idős korban oly gyakori tüdőkór és vízkór esetében is a legmelegebben ajánlható szer.

– A frissen felhasznált levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet ürítését.

– Nehezen gyógyuló sebek hamar behegednek, ha friss hagymalével kenjük be.

– Még a koszorúér-megbetegedésre is jó a medvehagyma.

– Felbecsülhetetlen értékű vértisztítószer, amely mindenekelőtt a krónikus bőrbajok kezelésénél vált be.

A svájci természetgyógyász és gyógyfüves lelkész, Künzle különösen dicsérte ezt a növényt; „Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak és görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat.

Nincs a Földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez. A fiatal emberek kivirulnak tőle mint a rózsa, és kinyílnak mint a fenyőtoboz a napfénytől.”

Künzle a továbbiakban előadja, hogy ismer olyan családokat, akik „azelőtt egész évben betegeskedtek, orvostól orvosig jártak, tele kiütésekkel és sömörökkel, egész testükben görvélyesek voltak, olyan sápadtnak látszottak, mintha már a sírjukból kaparták volna elő őket. Ezek az emberek, miután hosszabb ideig használták Istennek e nagyszerű adományát, teljesen egészségesek lettek.”

Felhívom a figyelmed, hogy a medvehagyma levele kizárólag nem védett területeken gyűjthető, saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben!

FELHASZNÁLÁSI MÓDOK

Fűszerként: a friss medvehagyma-leveleket apróra vágjuk, mint a metélőhagymát vagy a petrezselymet, és kenyérre, levesbe, salátára, húsételre szórjuk.

Medvehagyma-eszencia: az apróra vágott leveleket vagy hagymafejeket lazán üvegbe töltjük, 38-40%-os gabonapálinkával vagy egyéb házilag főzött pálinkával felöntjük és 14 napig melegen (a napon vagy fűtőtest közelében) tartjuk.

Medvehagyma-bor: az apróra vágott levelekből egy maréknyit, kb. ¼ liter fehérborban rövid ideig felforralunk. Ízlés szerint mézzel vagy sziruppal édesítjük és napközben apránként kortyolunk az így nyert borpárlatból.

Tovább…

Figyelem!

A feljebb írtak elsősorban az egészség megőrzését, fenntartását szolgálják. Feltétlenül forduljunk azonnal orvoshoz, aki idejében fölállítja a diagnózist és ellát bennünket tanácsokkal, ha rossz a közérzetünk, belázasodunk vagy egyéb betegségtünetek jelentkeznek.

Ugyancsak magától értetődik a lelkiismeretes orvosi ellenőrzés súlyosabb betegségnél és a gyógyulás során is.

 

Munkásságom támogatja: borkaszandal.hu
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .