(Salvia officinalis, Salvia sclarea)

Ismerkedj meg az orvosi zsálya és a muskotályos zsálya gyógyhatásával!

Az orvosi zsálya Dél-Európában vadon termő, nálunk csak termesztett, az ajakosok családjába tartozó gyógynövény.
Fő hatóanyagai: az illóolaj, mely fő komponense a mérgező tujon (30-50%), cineol, borneol, tartalmaz cserzőanyagot tritepéneket, keserű anyagot, ösztrogén anyagokat és nikotinsav amidját.

Kezdetben az ókori görögök és rómaiak tartósításra használták, azonban hamar elterjedt a gyógyhatásai miatt is. A latin neve is erre utal, hiszen a „salvia” ‘gyógyítani’-t jelent. Elsősorban kitűnő, klinikailag is tesztelt szer tüdővészesek éjjeli izzadása ellen. A teájából naponta 3-4-szer kell elfogyasztani hidegen 2 evőkanálnyi mennyiséget.

A növény sajátossága, hogy azoknál, akik izzadnak izzadáscsökkentő, akik nehezen izzadnak, izzasztó hatású. Beteges izzadásnál, ha zsályateát iszunk, 3 órán belül hatni fog és hatása kb. 3 napig tart.

 • Az egyik legjobb vértisztító gyógynövény, különösen ekcéma, köszvény és nehezen gyógyuló sebeknél.
 • Ha mézzel ízesítjük, akkor hurutoldó hatása van.
 • A zsályalevél porát ételekre is lehet szórni.
 • A meleg zsályatea, mivel fertőtlenít és gyulladáscsökkentő, nagyon jó toroköblítő a szájban fellépő betegségeknél, mandulagyulladásnál, foghúslazulásnál, fogínyvérzésnél. Ilyenkor fél óránként kell öblögetni.
 • Éhgyomorra fogyasztva csökkenti vércukorszintet.
 • keserű íze miatt kitűnő étvágyjavító és megkönnyíti az emésztést is.
 • Azoknál a kismamáknál, ahol tejmérgezés veszélye áll fenn, segíthet az orvosi zsálya.
 • Aranyeres bántalmaknál ülőfürdők készítésére javasolt, külsőleg pedig sebek gyógyítására és nedvező ekcémára alkalmas.

Mivel a közönséges zsálya illóolaja gyakran mérgező, ezért a gyógyításhoz másféle zsálya olaját ajánlatos használni! Ilyen például a muskotályzsálya, ami tartalmazza az orvosi zsálya minden jótékony tulajdonságát, és nem mérgező. Ismerkedj meg a muskotályos zsályával is!

A muskotályzsálya neve a Salvia sclarea a latin clarus szóra vezethető vissza, amely ’tisztítást’ jelent. A középkorban szemtisztítófűként emlegették, mert a muskotályzsálya olaja

 • megnyugtatja a fáradt szemeket, és a zsálya magvaiból kivont nyákos anyaggal ki lehetett hajtani a szemből az idegen anyagokat.
 • A muskotályos zsálya olyan hormonszerű anyagokat is tartalmaz, amelyek egyensúlyban tartják női hormonháztartást.
 • Segít menstruációs panaszok, görcsök enyhítésénél, de jótékonyan hat a menopauza idején föllépő hőhullámoknál, migréneknél is.
 • Erősíti az idegrendszert,
 • Különböző légzőszervi betegségek gyógyítására is alkalmas, tehát adható megfázások, hörghurut, torok- és mandulagyulladásnál.
 • Ellazítja az emésztőszervek izomzatát, így elősegítve a könnyebb emésztést és nyugtatja a bélgáz vagy gyomorfájás miatt háborgó emésztőrendszert.
 • Jótékonyan hat a pikkelysömör okozta gyulladásoknál és más egyéb bőrbetegségeknél.
 • Az égési seb gyorsabban gyógyul és csökken a viszkető, égető érzés is általa.
 • Fiatalosan tartja a bőrt, szabályozza a faggyúkiválasztást ezáltal csökkentve a pattanásosodást.
 • Ha a fejbőrbe masszírozzuk, elmúlhat a korpásodás és csökken a hajhullás.
 • Kiegyensúlyozza a lelkiállapotot, mérsékeli a mélabússágot, eloszlatja a félelmeket.

Egyes tapasztalatok szerint egy muskotályzsálya kezelés után eleven és élménydús álmok keletkezhettek.
Nagy változások, vagy feladatok előtt, nyomasztó helyzetekben igen nagy hasznát vehetjük, mivel tompítja stressz következményeit, csökkenti a lelkünk mélyéről feltörő feszültséget és megnyugtatja az idegeket.
Aki használja ezt az olajat, érzelmileg ellenállóbbá válik.
Az európai orvosok és elmegyógyászok a lélektani értelemben nehezen elviselhető frigiditást és férfiassági zavarokat kezelik vele. Felveszi a harcot a fertőzésekkel szemben, erős gyulladáscsökkentő és izomgörcsoldó. Szabályozza az anyagcsere-folyamatokat, elősegíti a jó emésztést, jótékonyan hat a nők tisztulási folyamataira, növeli a szexuális élvezetekre való hajlandóságot.

Tilos vele várandós mamákat kezelni, mivel vetélést okozhat, valamint használata alatt kerülni ajánlatos az alkoholt, mert a zsálya növeli a részegség kellemetlen tüneteit, súlyosbítja a másnaposságot!!! Egyesek elálmosodhatnak tőle.

A tea elkészítése: 1 teáskanálnyi mennyiséget 2 dl vízben 5 percig kell főzni, ha emésztési zavaroknál használjuk, akkor étkezés előtt 20 perccel édesítés nélkül fogyasszunk naponta 2 dl-t.

Öt perc főzéssel elillan a mérgező tujon és az adagok betartásával nem okoz mellékhatást, ha túladagolnánk a tujon görcsös rángásokat okoz.

FIGYELEM!
Az orvosi zsálya illóolaját nem szabad lenyelni! Belső használatra csak a muskotályzsálya, vagy más zsálya olaja jó!

Forrás: Manifesztum 16.szám 2001.december

Mint láthatod, a muskotályzsálya gyönyörű és illatos virágával kertünknek is gyönyörű dísze lehet. Magról szaporodik, földben igénytelen növény, bárhol kikel, kártevőjével nem találkoztam.
A képet saját kertemben fotóztam. Ha szeretnél a magjához hozzájutni, küldj egy e-mailt a tisztaforras2008@gmail.com címre.

Ezen a területen semmi nem maradt meg a muskotályzsálya kivételével. Tavaly volt itt egy tő, ami elszórta a magját, a Jóisten pedig úgy gondolta, legyen nekem ebből bőven. Finom illata csalogatja a méheket és egyéb porzó rovarokat, így meghagytam. Mielőtt azon gondolkodnál, mit látsz a ház sarkainál, elárulom: az ereszcsatornákba bekötött esővíz gyűjtő hordók.

Tovább ….