Akupresszúra csi – kung golyókkal

A természetes gyógymódok közé soroljuk az akupunktúrát, mely tűszúrásos eljárás, és ennek szélesebb körben elterjedt változatát, az akupresszúrát.
Az akupresszúrás kezeléshez nincs szükség tűszúrásra, itt az ujjakkal,vagy valamilyen eszközzel gyakorlunk nyomást a megfelelő pontokra.

A kézakupresszúra egy különleges változata : a tenyér ingerzónáinak gyógygolyókkal, pld. csi – kung golyókkal vagy jade, rózsakvarc, hegyikristály, illetve egyéb masszírozó gyógygolyóval történő ingerlése.
Ez azon a felismerésen alapul, hogy a kéz egyes területei un. meridiánok által kölcsönhatásban állnak a szervezet különböző részeivel. Ezek masszírozásával hatni lehet az egyes szervek működésére.

A bal tenyér reflexzónái

 

A jobb tenyér reflexzónái

 

 

A csi – kung vagy más masszírozó gyógygolyók pörgetésekor, illetve kristályokkal történő masszírozáskor a tenyér egyes reflexzónáinak ingerlésével hatást gyakorolunk a tőle távol álló belső szervekre.
A kéz reflexzónái minden szervvel kapcsolatban állnak.
Különösen a kéztő külső pereme és a hüvelykujjbegy, valamint a mutatóujj területének intenzív nyomása és masszírozása van nagy hatással a hozzá tartozó belső szervekre.

 

Akupresszúrás pontok kapcsolata a belső szervekkel

 

A tenyérben forgatott gyógygolyók masszírozó hatása stimulálja a környéki idegrendszert, a vérkeringést, feszesen tartja az inakat, elősegíti az ízületi folyadék termelődését.
Aktivizálja a szövetek anyagcseréjét, ezáltal a káros anyagcseretermékek kiürülését elősegíti. ( Méregtelenítés! )

A kéz és az ujjak állandó mozgása megmozgatja az alkar és a felkar izmait.

Az izommozgás pedig pumpáló hatást gyakorol az erekre. Ez elősegíti a vérnek a szív irányába,vagy onnan visszafelé történő áramlását,ami az egész keringési rendszerre jótékony hatással van.

 

A gerincoszlop vetülete a tenyéren és ujjainkon

 

A test izomzata egy teljes egészében zárt rendszert képez.
A természetgyógyászok ezt figyelembe veszik, amikor a nyaki gerinc kóros elváltozásait a lábizomzat, majd felfelé a combizomzat és a keresztcsonttájék izomzatának a mozgatásával, masszírozásával kezelik.
A nyaki gerinc mészlerakódása a hátizomzatra, majd lefelé egészen az ágyéki izomzat területéig kihatással van.

A golyógyakorlatok során erősödnek a karizmok, finomodnak a kézmozgások, mivel a golyók pörgetése állandóan igénybe veszi a kar – és kézizmokat, valamint a csuklóízületet és az ujjízületeket.

Így nem csak a kéz ügyesedik, hanem a karizomzat is erősödik, ezért különösen ajánlott a hosszú időn át ágyban fekvő betegek számára!

 

A csi – kung golyók belső szerkezete

A csi – kung golyóknak még két érdekes hatásuk van : a vibrációs és a hanghatás.  Ezek természetesen az egyéb kőből, kristályokból készült gyógygolyóknál nincsen.

A csi – kung golyó belső üregében ugyanis a fenti képen láthatóan egy kisebb golyó, és egy kúp alakú spirál helyezkedik el.
A tenyérben való pörgetéskor ez a szerkezet rezgésével vibrációt idéz elő, és kellemes hangot ad.

A hangok szerepe a masszírozáskor

A két csi – kung golyó más – más frekvencián ad hangot, az egyik mélyebb jin, a másik egy magasabb jang hangot.

Ennek a hangnak élettani hatása van!

A fül az idegrendszeren keresztül összeköttetésben áll a test minden részével.
Így lehetséges az, hogy a golyók hanghatásuk révén vitalizálnak, aktivizálnak, és harmonizálnak. Éppen ezért az ősidőktől egészen napjainkig nincs olyan kultikus tevékenység, amely ne használná fel az ének, a hangszeres zene jótékony hatását.

 

Az ingerek hatása

A golyógyakorlatok – akár csi – kung golyókkal, akár egyéb más gyógygolyóval végezzük – rendkívül finom ingert jelentenek, ezért a terápiát hosszú időn át kell folytatni.

Ebben a finom adagolásban van a terápia ereje!
A szabály úgy szól, hogy a kicsiny ingerek gyógyítanak, a közepesek blokkolnak, az erősek pedig ártanak.

A kicsi ingerek azok, amelyek a test önszabályozását lassan működésbe hozzák, és végül ez az önszabályozás az, ami bizonyos idő elteltével a káros hatásokat kiküszöböli, és a betegséget segít leküzdeni.

Ily módon a terápia az egész emberre hatással van, nemcsak testi, hanem lelki értelemben is.

 

A csi – kung, vagy csikung elnevezés kínai eredetű. A csi szó jelentése levegő, légzés, a kung szó jelentése pedig erőkifejtés, munka. A csi – kung tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, ami a kínai gyógyászat egészségmegőrző módszereit foglalja magában.

 

FIGYELEM!

Kristályismeret online kurzus
3 modul egyben
most kedvezményesen csak

5.000 Ft

A „Tanfolyam” menüben olvashatsz bővebb információt róla.

Jelentkezési lehetőség ide kattintva

 

Munkásságom és a weboldal támogatója: borkaszandal.hu

Tovább …

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .