Amikor a mezők virágainak illata átjárja az egész tájat és sétáinkat olyan lélekemelővé teszi, már belélegzésükkel is más lesz a közérzetünk, idegeink megnyugszanak, gondolataink elcsitulnak.


Nem csak azért, mert ózondúsabb a levegő, vagy mert a szemnek jólesik a tarka, vidító, környezetbeli kép, hanem azért is, mert a virágok, növények mindent betöltő illata a légzést könnyebbé és mélyebbé teszi.
Gondoljunk csak a fenyőerdő fűszeres, kellemes illatára, ami üdítően telíti a levegőt, de a vérkeringésre és az egész emberi szervezetre is közvetlenül jótékony hatással van.

Egészségünk megőrzése érdekében a természetben rejlő minden erőt fel kell ismernünk és testi, lelki erőnk szolgálatába kell állítanunk!

Az aromaterápia összefoglalva annyit jelent, hogy az aromatikus hatóanyagokat tartalmazó gyógynövényeket és az ezekből készült illóolajokat alkalmazzuk az egészség megőrzésére és a betegségek gyógyítására.

 

Az illatok hatnak a lelkünkre is!

A kellemes illatoknak köszönhetően fogékonyabbak vagyunk a finom érzésekre és nemes gondolatokra.
Az illat kapcsolatot teremt a magasabb intelligenciával, az embert nemesebb érzelmekre kelti.

Az aromaterápiát csak úgy tudjuk megérteni, ha lelkileg átalakulunk. Ha pozitív irányba változunk, ha testileg, lelkileg megtisztulunk, olyan lelki és szellemi energiára teszünk szert, melyet eddig még nem tapasztaltunk. Ezzel képesek leszünk saját magunkon és másokon segíteni.

Az illatokat nem csak az orrunkkal érzékeljük, hanem a bőrünkön keresztül is. A különböző masszázsolajokkal a sértetlen bőrön keresztül jutnak be az illóolajok a szervezetbe.
Klinikailag bizonyított, hogy a bőrbe masszírozás után a hatóanyagok 15 percen belül bejutnak a vérkeringésbe. Így a masszírozás helyén kívül az egész szervezetre jótékonyan hatnak.

 

Az illatok szagolgatása is gyógyít, egészségvédőként hat.

A mai ember még arra sem ér rá, hogy mélyen lélegezzen, de az illatok erre késztetik. Ezáltal kedvezően hatnak az optimizmusra és vidámságra.

Szaglószervünk működése

Az orrüregünkben csupán egy négyzetcentiméternyi helyet foglaló szaglószervünk kb. 100 millió szaglósejtet működtet. Ellentétben a látással és a hallással, itt az inger közvetlenül jut el az agyba, mivel a szagló nyálkahártya sejtjei agyi idegsejtek. Ez az egyetlen érzékszervi működésünk, amelynek révén a központi idegrendszer közvetlen kapcsolatban áll a külvilággal.

Míg a látás és a hallás esetében az ingerületek egy szelektáló, védelmet biztosító szűrő beiktatásával jutnak el a rendeltetési helyükre, addig a szagingerekkel szemben „védtelenek” vagyunk, mert közvetlenül agyunk legősibb részébe, a limbikus rendszerbe jutnak el jelentős befolyást gyakorolva életműködésünkre, ezáltal közérzetünkre, viselkedésünkre. Gondolj itt arra, milyen érzésed van olyankor, amikor büdös szagokat érzel, és mennyivel felemelőbb, amikor kellemes illat vesz körül.

 

 

AROMA – és ILLATTERÁPIA

Aromaterápiának nevezünk minden olyan eljárást, amelynek segítségével gyógynövények, faanyagok, virágok stb. illatát felszabadítva jótékony hatást gyakorolhatunk akár a beteg, akár az egészséges szervezetre.

Az illatanyag belélegezve eljut az orrüregben található szagló receptorokig,  ahonnan mint ingerület megy tovább agyunk szaglóközpontja felé.
Itt — mivel az agy szaglóközpontja kapcsolatban van a vegetatív idegrendszerrel — fejtheti ki jótékony hatását szervezetünkre.

Az eljárás teljesen veszélytelen, mellékhatásoktól mentes, könnyen kivitelezhetõ.
Az aromaterápiában használt esszenciák, olajok, különböző virágok, levelek, olykor gyökerek kivonatait tartalmazzák.
Előállításuk rendkívül munkaigényes és nagy körültekintést igényel.
Az olajok külsőleg történő felhasználásakor igen jelentős a helyi hatás, amelynek révén fokozódik a keringés, amely kedvező hatással van a szervezet öngyógyulására, regenerálódására.

Az aromaterápia fogalmán belül az illatterápia tudatosan használja fel az illatok testi működésünket jelentősen befolyásoló hatását.
Az illatterápia fő eszköztárát az illóolajok képezik.

 

Masszázs

Az aromamasszázsok visszaadják a test és lélek egyensúlyát. Az illóolajos masszázs javítja a vérkeringést, az emésztést, a nyirokrendszer működését, segít a méreganyagok és a salakanyagok eltávolításában a testből.Masszírozásra az illóolajat mindig valamilyen hidegen sajtolt és jó minőségű olajjal hígítva szabad használni, mert hígítatlanul a bőrre kerülve allergiás reakciót okozhatnak.  A bázisolaj lehet napraforgó-, oliva-, mogyoró-, sárgabarackmag-, jojoba-, avokádó-, búzacsíra olaj, ami a  bőrtípusunknak leginkább megfelel.

A bázisolajba cseppentsünk néhány csepp illóolajat, annak megfelelően, mit szeretnénk elérni a masszázzsal.

INHALÁLÁS

Az alkalmazási területnek megfelelően összeválogatott illóolajokat forrásban lévő (gőzölgő vízbe)cseppentjük, és a vízgőzzel együtt az illóolajat belélegezzük.
Meghűlés esetén : eukaliptusz, citrom, fenyő illóolajat célszerű használni.
Köhögés esetén : kakukkfű, édeskömény, fenyő a helyes illóolaj összetétel.

SZÁRAZ INHALÁLÁS

Textil, vagy papírzsebkendőre cseppentve közvetlenül belélegezzük.
Hatásos módszer például alacsony vérnyomás esetén a rozmaring illóolaj közvetlen belélegzése.

Légzéskönnyítésre ugyanilyen formában az eukaliptusz és citromfű illóolaj keveréke.

SZAUNA

Gyakorlatilag az illóolajos szauna egy teljes testinhalálást jelent,
ahol nemcsak belélegezzük a vízgőzzel dúsított illóolajakat,
hanem azok a bőrön keresztül is felszívódnak.

AROMATERÁPIÁS GYÓGYFÜRDŐ

A fürdővízben kitágult pórusokon keresztül az illóolajok könnyen felszívódnak.
A szervezet ellazul, megnyugszik.

Esti aromaterápiás gyógyfürdő célszerű illóolaj összetétele : citromfű, levendula, édeskömény.

Meghűlés esetén : eukaliptusz, citromfű, fenyő.

Depresszió esetén : bergamott, ylang-ylang, vanilia.

Az aromaterápiás gyógyfürdő vizébe az illóolajokat mindig oldószerrel kell használni. Ez azt jelenti, hogy egy evőkanálnyi tejbe, vagy tejszínbe cseppentjük az illóolajat, elkeverjük, és így öntjük hozzá a fürdővízhez. Ha csak a vízbe cseppentjük, mint bármilyen olaj, feljön a víz tetejére.

 

Figyelem!

Virágterápiák online tanfolyam részvételi díja

most csak

5.000 Ft

Ezen a kurzuson Dr.Bach 38 féle virágesszenciáján kívül megismerkedünk a modern kutatásokból származó 96 féle virágesszenciának a pontos hatásával is, képekkel illusztrálva. Így a megismert összesen 134 féle virágesszencián kívül meg tudsz majd különböztetni több, mint 2000 különböző lelki (kedély) állapotot, így ezzel az ismerettel minden területre megtalálod a gyógyírt. Részletek és jelentkezési lehetőség IDE KATTINTVA

 

Munkásságom és a weboldal támogatója: borkaszandal.hu

Tovább…

2 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .