Miközben a Hold megközelítőleg 28 nap alatt végigjárja a 12 állatövi jegyet, folyamatosan különböző erőket kelt életre, felerősítve azt a tulajdonságot, ami az éppen aktuális jegyre jellemző. Ezek az erők a világban mindenhol érezhetők, és a testünket is észrevehetően (és bizonyíthatóan) befolyásolják.

Mindig is lenyűgözött a Hold, talán éppen azért, mert születési Holdjegyem a Rák, aminek uralkodó bolygója szintén a Hold 🙂 Hogy mindezt még egy kicsit megerősítsem, pontosan Teliholdkor láttam meg a napvilágot.
Kisgyermek korom óta foglalkozom a Holddal, éreztem – és érzem a mai napig is, hogy feladatom van vele. Kerti – és háztartási munkákban, valamint az egészségem megőrzése érdekében is folyamatosan figyelemmel kísérem, hogy merre jár a Hold.

Ebben az írásban az egészség megőrzése, illetve helyreállítása a fő szempont, ezért most ezzel foglalkozunk. (bár nagyon szívesen írnék a kertről is, de az majd egy másik téma lesz 🙂 )

Mint arról már írtam előzőleg, a különböző állatövi jegyeknek mindnek megvan a maga jellemzője, de önmagukban a jegyeknek nincs hatásuk. Ezek a jellemzők akkor érzékelhetők számunkra, amikor a Nap, a Hold, vagy a többi uralkodó bolygó éppen az adott állatövi jegyben jár.  

A különböző állatövi jegyek testi befolyási területei: 

Kos: fej, agy, szem, érzékszervek
Bika: gége, beszélőszervek, fogak, állkapocs, tarkó, mandula, fül, vérkeringés
Ikrek: váll, kar, kéz, tüdő, mirigyrendszer
Rák: mellkas, tüdő, gyomor, máj, epe, idegrendszer
Oroszlán: szív, hát, rekeszizom, vérkeringés, ütőerek, érzékszervek
Szűz: emésztőszervek, idegek, lép, hasnyálmirigy, vérkeringés
Mérleg: csípő, vese, hólyag, mirigyrendszer
Skorpió: nemi szervek, húgyvezeték, idegrendszer
Nyilas: comb, visszerek, érzékszervek
Bak: térd, csontok, ízületek, bőr, vérkeringés
Vízöntő: lábszár, visszerek, mirigyrendszer
Halak: lábfej, lábujjak, idegrendszer

Tehát a különböző jegyek szülötteinek a fent felsorolt szervek, testrészek általában érzékenyebbek, könnyebben betegszenek meg.

A Hold járásával kapcsolatban az alapszabályok a következők, és mindenkire érvényesek, bármilyen állatövi jegyben született:   

 • Minden, amit annak a testtájnak az egészségéért, jólétéért teszünk, amelyet az a jegy ural, amin a Hold éppen áthalad, kétszer olyan jótékonyan hat. Kivéve a sebészi beavatkozásokat.
 • Minden, ami nagyon megterheli vagy igénybe veszi azt a testrészt, amelyet az a jegy ural, amin a Hold éppen áthalad, kétszer olyan kártékonyan hat. A sebészi beavatkozásokat ezeken a napokon, ha lehet, mellőzni kell, kivéve természetesen a sürgős műtéteket.
 • Ha a Hold éppen növőben van, (D betűt formál, azaz Dagad) amikor áthalad a jegyen, akkor minden, építőanyagok bejuttatására és a jegy által uralt szervi területek erősítésére szolgáló tettünk sikeresebb, mint fogyó holdkor.
 • Ha a Hold éppen fogy (C betűt formál azaz Csökken), akkor minden, az adott szerv kitisztítására és méregtelenítésére szolgáló tevékenység sikeresebb, mint növő Hold idején.

Ilyenkor nem az alkalmazás formája – gyógyszer, masszázs, torna, vízterápia, különböző kezelések, stb. – számít, hanem a végső szándék, amit el akarunk érni vele. Kivétel ez alól a műtét.

Hippokratész (i. e. 460–370) naplójában szó szerint így fogalmazott: „Ne érintsd vassal a testnek azt a részét, amelyet az a jegy irányít, amin a Hold éppen áthalad.” Ez azt jelenti: hacsak nem sürgős esetről van szó, lehetőség szerint nem lenne szabad semmilyen sebészi beavatkozást végrehajtani olyan testrészen, amelyet az éppen uralkodó állatövi jegy irányít.  Például: Halak – napokon nem szabad lábat operálni, Oroszlán – napokon szívet stb.

Nézzük az állatövi jegyeket részletesebben:

Kos:  Növő hold októbertől – áprilisig, fogyó hold  áprilistól – októberig

A kos jegyével a fej régiójában veszik kezdetüket a testre való befolyások. Aki hajlamos a migrénre, az gyakran megérzi a holdhónap egy- két Kos napját.

A Kos jegye a szemre és az agyra is hat. Alapjában a kos nem jelent sem jó, sem rossz napot a fej területe szempontjából. Attól függ, hogy mit teszünk. A gyulladt vagy fáradt szemre alkalmazott borogatás kos-napokon mindenképpen jó hatású.

Azok a gyógynövények, amelyek a szempanaszokra gyakorolt jótékony hatásukról ismertek, ezen a napon fokozott erőt fejtenek ki (többek között a szemvidítófű).  A szemsérülések (nem lehet kiválasztani az idejüket) és a túlerőltetés ilyenkor jobban ártanak, mint más jegyekben. Ha lehet, érdemes valami jót tenni a szemünkkel ezen a napon.

Márciusban, áprilisban, szeptemberben és októberben különösen kritikusak a Kos napjai. Mindenkinek, aki gyakran szenved fejfájásban vagy akinek érzékeny a fej – régiója, ajánlatos a lehető legnyugodtabban szerveznie ezeket a napokat. A fejműtéteket is kerülni kell, lehetőség szerint. Rendkívül rosszak a kos napjai októberben, mert olyankor közvetlenül Telihold környékére esnek.

 

Bika:  Növő holdban  novembertől – májusig,  fogyó holdban  májustól -novemberig

Amikor a Hold belép a Bika jegyébe, erősebb befolyás éri a nyak területét. Ezt megint csak úgy kell érteni: a jó befolyások különösen jó hatással vannak, a kedvezőtlenek különösen rosszak.

A Bika a beszélőszervekre, az állkapocsra, a fogakra, a mandulára, a pajzsmirigyre, a tarkóra, a hangra és a fülre is hat. Gyakorlatlanok számára egy bika-napon tartandó beszéd kínná válhat, és rekedt krákogással végződhet.  Különösen jó hatású lehet ilyenkor egy torok – simogató gyógytea, de Bika napján még egy fagyitól, hangosabb szótól, énekléstől is berekedhetünk.

Főleg a hideg Bika-napokon ajánlatos kendővel, sapkával védeni a fület. Ilyenkor sokkal érzékenyebb a huzatra és a zajra. A Bika napjain a fülre érzékenyek megelőzhetik a fülfájás egyes fajtáit, ha orbáncfű olajat, vagy kövirózsa nedvét cseppentenek a fülükbe.

Ikrek: Növő holdban decembertől – júniusig, fogyó holdban júniustól -decemberig

A köszvényszerű reumatikus bántalmak a váll környékén ilyenkor különösen megkívánják a megfelelő kenőcsöket. A hűvös időben viselt túl könnyű ruházat viszont arra ösztönözheti a testet, hogy kellemetlen módon hívja fel magára a figyelmet.

Az Ikrek napjai mindig alkalmasak arra, hogy a váll területét valami jó dologban részesítsük. A célirányos torna csodaszerként hathat, megbecsülés a vállaknak.

A tüdőt már némileg befolyásolják az ikrek napjai, a célirányos légző gyakorlatok már ilyenkor is nagyon hasznosak.

A reumás betegeknek gyakran vannak panaszaik az Ikrek napjain, ám ez gyakran azért fordul elő, mert az Ikrek jegye szívesen megváltoztatja az időjárást. Ez nem csupán a napsütés világosan látható esőbe való átfordulását vagy ennek fordítottját jelenti, hanem hirtelen változhat az idő egyik végletből a másikba, esetleg szélrohamokkal, viharral.

Rák: Növő holdban januártól – júliusig, fogyó holdban júliustól – januárig

Az az erő, amely a Rák-napok alatt hat, az általános közérzetet gyakran könnyű nyugtalanságba taszítja. Ilyenkor erőteljesebb túlsúlyban van a mellkasra ható befolyás, mint a többi állatövi jegyben. A rák jegye ugyanígy „uralja” a májat, ezért ha érzékeny a májad és az epéd, a tüdőd, vagy a mellkasod, akkor használd ki a Rák napjait arra, hogy valami jót tegyél ezekkel a szervekkel. A Rákban időnként a gyomor is megbolondul (böfögés, gyomorégés). Ezért ajánlatos ilyenkor a könnyű étkezés.

Júliustól a következő januárig a Rák napjai mindig fogyó holdra esnek, azután egy fél évig újra növő holdra. Emlékezz vissza: fogyó holdkor kitisztul az ember. Növő holdkor lehetőleg valami jót kell adni.

A gyomor és a máj számára ez azt jelenti, hogy a gyógyulásra és a mérgező anyagok kitisztítására nyártól télig nagyobb esély van, mint téltől nyárig.  Itt hatásosabb az őszi tisztítókúra, mint a tavaszi.

Aki reumában szenved, annak nem ajánlatos a Rák (vízjegy) napján az ágyneműjét az udvaron, az ablakpárkányon vagy az erkélyen szellőztetnie. A nedvesség ott marad a tollak között, és huzatot érzünk egész éjjel.

Oroszlán: Növő holdban februártól – augusztusig, fogyó holdban augusztustól –  februárig

Az oroszlán-impulzus a vérkeringésre van nagy hatással, aktívabb, mint egyéb napokon. A hát ilyenkor néha jobban fáj, a szív pedig nemritkán kissé bolondul ver. Az Oroszlán napjaiban gondot okozhatnak az álmatlan éjszakák is.

Lehetőleg kerülni kell az Oroszlán napjaiban mindent, ami túlterhelheti a szívet és a keringést. Természetesen nem az egészséges emberek normális testi tevékenységeiről van szó. A szívbetegek néha már a Rák jegyében is érzik, hogy közeledik az Oroszlán. Főleg nekik kell ilyenkor kitérni a megerőltető munkák, és egyéb tervek elől. Az Oroszlán napjain érdemes lemondani a megerőltető kirándulásokról is.

Bár az emésztőszervek terén a Szűz jegye „illetékes”, aki azonban ezek gyógyulására és erősítésére gondol, már ilyenkor el kell kezdeni tenni ennek érdekében.

Szűz: Növő holdban márciustól – szeptemberig, fogyó holdban szeptembertől – márciusig

A szűz napjainak különleges ereje az emésztőszerveken válik észrevehetővé. Az érzékeny embereknek ilyenkor gyakran emésztési problémáik támadnak. A megfelelő segítő étrend különösen ajánlatos ezekben a napokban, legalábbis a nehéz vagy zsíros ételekről érdemes lemondani.

Mérleg: Növő holdban áprilistól – októberig, fogyó holdban októbertől – áprilisig

A csípőtájék, a hólyag és a vese a Mérleg napjain különösen érzékennyé válhat. Könnyebben kerül sor ezekben a napokban hólyaghurutra és vesegyulladásra. Főleg a hólyag és a vese tájékának melegen tartására kell ügyelni. A kövön vagy nedves fűben való üldögélés ilyenkor méreg!

Jó módszer, ha délután 3 és 5 óra között sokat iszunk, hogy jól átmossuk a hólyagot és a veséket. Ez akkor is rendkívül hasznos a Mérleg napokon, ha egyébként nincs ilyen problémánk.

A csípőre célzott torna szintén nagyon jót tesz ilyenkor a csípőtájéknak.

Skorpió: Növő holdban májustól – novemberig, fogyó holdban novembertől -májusig

Egy állatövi jegy sem hat olyan erősen a nemi szervekre, mint a Skorpió. A cickafarkból készült ülőfürdők ilyenkor segíthetnek egyes női bajokon.

Kismamáknak mindenféle megerőltetéstől ajánlatos tartózkodni a Skorpió napjaiban, mert ilyenkor könnyebben bekövetkezik a vetélés, főleg ha a Hold növőben van.

A Skorpió napok idején a húgyvezeték is rendkívül érzékeny, és hálás a pozitív hatásokért. A hideg láb és a nem kellőképpen melegen tartott medence – és vesetájék ezekben a napokban könnyen hólyag- és vesegyulladáshoz vezethet. Skorpió-napon (vízjegy) nem szabad szellőztetni az ágyneműt kint a szabadban, mert a nedvesség ilyenkor a tollakban marad.

A Skorpió – napok kedvezőek a gyógynövények vetésére is.

Nyilas: Növő holdban júniustól – decemberig, fogyó holdban decembertől – júniusig

A Nyilas a csípőre, a medencére, a bélre, a keresztcsontra és a combcsontokra hat. Főleg az isiász, a visszerek és a combok hallatnak magukról a Nyilas napjaiban. Gyakran még a keresztcsonttól a combig is jelentkezik fájdalom, mert a Nyilas szereti megváltoztatni az időjárást, ahogy az Ikrek is. Rendkívül jótékonyak a masszázsok, amelyek fellazítják az izomgörcsöket. Viszont az edzetlen test ilyenkor már néhány órás egyszerű túrákat is megérez a combjában. Nem ajánlatos tehát a Nyilas – napokon edzés nélkül túl hosszú kirándulásokat tenni.

Bak: Növő holdban júliustól – januárig, fogyó holdban januártól – júliusig

A Bak napjain általában a csontok és különösen a térd szükségtelenül nagy megerőltetésének lehetnek következményei. A Nyilashoz hasonlóan ilyenkor sem szabad hosszabb szünet után kezdőként hegyi túrára vagy síelni menni.

Ilyenkor a térdet minden mozgás erősen igénybe veszi. Megelőzés vagy gyógyítás céljából nagyon jó szolgálatot tesznek ebben a két-három napban a térdborogatások. Az összes többi csontot és ízületet is kényeztethetjük ilyenkor egy kicsit. Emellett ezek a napok mindenféle bőrápolásra is nagyon alkalmasak .

Vízöntő: Növő holdban augusztustól – februárig, fogyó holdban februártól augusztusig

A Vízöntő a lábszárra és a bokára hat, ilyenkor gyakoriak a visszérgyulladások. Itt az ideje, hogy valami jó visszérkrémet kenjünk a lábunkra, és felpolcoljuk.

Aki hajlamos a visszérre, az jól teszi, ha ezekben a napokban mellőzi a hosszas állást, még az egyszerű városjárás is a Vízöntő napjaiban rémálommá válhat. A visszérműtéteket nem ajánlatos Vízöntőkor végezni.

Halak: Növő holdban szeptembertől – márciusig, fogyó holdban márciustól szeptemberig

A Kos a fejnél kezdett hatni erejével, a Halak jegye a lábnál fejezi be. Ha követed a körforgás impulzusait, és lassanként saját magadon is meg tudod figyelni őket, akkor többé nem kell állandó készenlétben lenned. Elegendő egyhavi körforgás, hogy testednek céltudatosan megadd – föntről lefelé – azt, amire szüksége van, és mindig ügyelj a mindenkori gyenge pontokra.

A Halak a legjobb időszak a lábfürdőkre és a tyúkszemek kezelésére (de nem a kioperálásukra!). A lábon található szemölcsöket a Halak idején sikeresen lehet kezelni. Közben azonban feltétlenül érdemes ügyelni a fogyó holdra. Amikor a Hold növőben van, megeshet, hogy a kezelés után három helyett hirtelen öt szemölcs is megjelenik.

A Halak napjainak egyik különlegessége: minden, amit ezen a napon magunkhoz veszünk – az alkoholtól és a nikotintól kezdve a kávén és a gyógyszereken keresztül – sokkal, de sokkal intenzívebben hat, mint bármilyen más napon.

Valószínűleg az összefüggés abban kereshető, hogy minden belső szervünk a központi idegpályákon keresztül a talpban végződik, és ezért a Halak napjaiban rendkívül érzékenyen reagál.

Munkásságom és a weboldat támogatója: borkaszandal.hu

Tovább olvasom….

3 válaszok
 1. Cs.Mihály
  Cs.Mihály says:

  Kedves Ágnes!
  Köszönöm szépen ezt az írást is,élvezettel olvasom minden sorodat. Itt ragadom meg az alkalmat,hogy megköszönjem azt a sok munkát,amit a tanfolyamba fektettél!Ahogy igérted,valóban „fogod a kezét” a tanulóidnak,hogy vezesd amig már önállóak lesznek.Két év távlatából írom ezeket a sorokat, két éve végeztem a tanfolyamodat és hálás vagyok azért,hogy a mai napig olyan szeretettel válaszolsz minden kérdésemre. Szívesen jelentkeznék bármilyen tanfolyamot inditasz!
  Sok sikert kívánok az életedben!
  Cs.Mihály

 2. Válasz Juliannának
  Válasz Juliannának says:

  Kedves Julianna!

  Köszönöm szépen hozzászólásodat!
  A Hold az egyik kedvencem, így én is sokat foglalkozom vele. Ha bármilyen kérdésed van, írj nyugodtan, szívesen válaszolok a saját tapasztalataimnak és legjobb tudásomnak megfelelően 🙂

  Szeretettel kívánok sok sikert a gyakorlati alkalmazásban!

  Ágnes

 3. Julianna
  Julianna says:

  Kedves Ágnes!

  Köszönöm ezt a tartalmas, részletes , érthető írásodat. Még nem olvastam a Hold
  hatásairól ilyen remek összegzést! Ezek után biztos, hogy alkalmazom mindennapjaimban
  az itt leírtakat,

  Üdvözlettel:
  Julianna

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .